Cine este Rihanna ? Biografie si cariera muzicala

Rihanna , nascuta Robyn Rihanna Fenty , la 20 februarie 1988 , este cantareata , model si designer de moda , originara din Barbados.Ea este al doilea artist , si prima femeie din Barbados care a castigat un premiu Grammy (cel dintai artist premiat fiind Jimmy Senya Haynes.
Pana acum a fost de patru ori numarul unu in topul Billboard Hot 100 , cu piesele "SOS", "Umbrella", "Take a Bow", si "Disturbia", alaturandu-se lui Mariah Carey si Beyonce ca femeia cu cele mai multe Number one din acest deceniu.
Rihanna a devenit faimoasa in 2005 , odata cu lansarea albumului de debut Music of the Sun , care cuprindea single-ul de succes "Pon de Replay".In mai putin de un an Rihanna a lansat albumul "A Girl Like Me" , si a ajuns pentru prima oara numarul 1 cu piesa "SOS".In 2007 , cantareata a realizat al treilea album de studio , "Good Girl Gone Bad" , care includea 5 piese ajunse single-ul numarul 1 in toata lumea .

Biografie

Rihanna s-a nascut in Saint Michael , Barbados , fiind fiica lui Ronald Fenty ( de descendenta irlandeza si vest-indiana) si a lui Monica Fenty (de descendenta guyaneza).Are doi frati mai mici Rorrey si Rajad Fenty .
Rihanna a studiat la scoala primara Charles F. Broome Memorial School din Barbados , apoi la Combermere School,unde a format un trio muzical impreuna cu doua colege.In 2004 a castigat concursul de Miss Combermere Beauty Pageant.
In 2003 , la varsta de 15 ani , Rihanna a intalnit marea ei sansa , atunci cand unul din prietenii ei a prezentat-o producatorului Evan Rogers , care era impreuna cu sotia in vacanta in Barbados.Roger , impreuna cu partenerul sau Carl Sturken , a ajutat-o pe Rihanna sa inregistreze materiale muzicale in SUA , pe care le-a trimis la diverse case de discuri.Una din copiile cu muzica ei a ajuns la Jay-Z , care in cele din urma a indrumat-o pe Rihanna catre semnarea unui contract cu Def Jam Recordings.
Rihhana considera ca pricipalele ei influente muzicale provin de la Madonna, Brandy, Beyonce Knowles, Whitney Houston, Mariah Carey, Bob Marley , dar si din cultura muzicala caraibiana.

Cariera muzicala

2005 - 2006: Music of the Sun (Muzica soarelui)

Albumul de debut al Rihannei "Music of the Sun" , a fost lansat la 30 august 2005 , cuprinzand 2 single-uri , cel dintai , "Pon de Replay" , fiind lansat la 22 august 2005 .Acset single a fost un imens succes , ajungand de la inceput numarul doi in topul Billboard Hot 100 , devenind apoi un hit mondial care a figurat in primele 10 locuri in topuri din 15 tari .Single-ul , creat de Carl Sturken si Evan Rogers , a fost descris de revista Rolling Stone drept " o piesa ritmata de reggae dancehall , cu ritmuri sincopate care amintesc de jazz-ul big-band".In ciuda succesului comercial al cantecului "pon de Replay" , albumul a fost clasificat cu 2,5 pana la 5 stele de revista Rolling Stone si a fost caracterizat ca lipsindu-i valoarea de replay , ingenuitatea si ritmul single-ului initial.Dupa lansare , albumul a ajuns in primii 10 in topurile din SUA si Canada , primind calificativul de aur din partea RIIA , in urma vanzarii a peste 500000 de copii , si apoi calificaticul de platina , dupa depasirea a 2000000 de vanzari ale albumului in diferite tari.
Al doilea single al albumului , "If It's Lovin' That You Want" , a avut mai putin succes decat "Pon de Replay" , devenind totusi un hit , prin clasarea pe locul 36 in topul 40 din Statele Unite.In tari precum Australia , Noua Zeelanda , si Irlanda s-a situat in top 10.
Intrebata despre acest album de catre revista AskMen , Rihanna a precizat ca el a fost lansat foarte repede dupa ce fusese descoperita , portretizandu-se ca o fata dintr-un spatiu marunt care a ajuns dintr-o data sa debuteze intr-o tara mare : al doilea album a aparut la scurt timp , tocmai pentru a dovedi ca s-a maturizat artistic indeajuns in Statele Unite , a adaugat ea.

2006 - 2007: A Girl like Me (O fata ca mine)

Al doilea album al Rihannei , A Girl Like Me , a fost lansat aprilie 2006 ,la mai putin de opt luni dupa cel dintai.Piesa de baza , "SOS" , a facut obiectul unei intelegeri financiare cu firma NIke.Cantecul a devenit numarul 1 in topurile Billboard Hot 100 , Hot Digital Songs, si in Australia , si numarul 2 in topul din Marea Britanie.Al doilea titlu "Unfaithful" , a fost compus de cantaretul R&B Ne-Yo, si a ajuns al treile ei hit de top 10 in SUA si in Marea Britanie.
A Girl Like Me s-a vandut in peste 1000000 de exemplare in SUA , si in peste 3,5 milioane in intrega lume.
In aceasta perioada Rihanna a mai inregistrat o piesa scrisa de Ne-Yo , "Just Be Happy" , ca parte a unui contract de lansare a parfumului Happy al companiei Clinique.Totodata, Rihanna a inregistrat cantecul "Winning Women" , impreuna cu fosta componenta Pussycat Doll , Nicole Scherzinger pentru deodorantul feminin "Secret" al firmei P&G’.
In 2006 Rihanna a debutat in cinematografie , cu un rol episodic , de invitat , in filmul Bring It On: All or Nothing,

2007 pana in prezent: Good Girl Gone Bad (Fata buna ajunge rea)

La inceputul lui 2007 , Rihanna s-a reintors in studio , impreuna cu Ne-Yo, Stargate, si Timbaland , pentru inregistrarea celui de-al treilea album , Good Girl Gone Bad.Albumul a fost lansat in 5 iunie 2007.Justin Timberlake a colaborat la scrierea si vocea de background din piesa Rehab.5 piese au ajuns hituri in topurile din diferite tari, inclusiv cantecul de mare succes "Umbrella" , in care apare si Jay-Z."Umbrella" a fost numarul 2 in Marea Britanie in 10 editii consecutive ale topului , iar la sfarsitul lui 2007 a fost clasat ca numarul 2 al anului in topul Billboard Hot 100 .
Alte piese precum "Shut Up and Drive" si "Don't Stop The Music" au inregistrat clasari notabile in topurile mondiale.
La 12 septembrioe 2007 Rihanna a pornit intr-un turneu in Statele Unite , in Canada si in Europa , pentru promovarea albumului Good Girl Gone Bad.Turneul a fost numit Good Girl Gone Bad Tour,si a fost imortalizat intr-un DVD aparut in 17 iunie 2008 , in care s-a inregistrat spectacolul din 6 decembrie 2007 de la Manchester Evening News Arena.
Rihanna a mai lansat un single ,"Take a Bow", la KIIS-FM , ajuns no.1 in topurile Hot 100 si UK Singles Chart.
In albumul Good Girl Gone Bad: Reloaded Rihanna a inclus atat "Take a Bow", cat si noile piese "If I Never See Your Face Again" (impreuna cu Maroon 5) si "Disturbia".
Good Girl Gone Bad s-a vandut pana acum in 5,5 milioane de copii , si este de doua ori clasificat cu platina in SUA , incluzand aici si Good Girl Gone Bad: Reloaded.
Aici gasiti situl oficial Rihanna : http://www.defjam.com/site/promo/splash/rihanna_video_premiere/rihanna_artist.html



Copyright © diane.ro. 2008-2013

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:


Leonardo DiCaprio terorizat de romanca Livia Bistriceanu 

Cine este Angelina Jolie ? Biografie si cariera artistica

Cine este Miley Cyrus
Cine este Rihanna ? Biografie si cariera muzicala Cine este Rihanna ?  Biografie si cariera muzicala Reviewed by Diana Popescu on septembrie 07, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.