Dictionar de mitologie online - Litera A 2

-Adam Beliyya'al'-In ebraica , "omul rau".Un demon , aflat in contrast cu omul primordial , Adam Kadmon.
-Adam Kadmon -In ebraica ,"omul primordial".Cel dintai om din Cabala evreiasca, prototipul perfect de om creat de Dumnezeu.Cabalistii au preluat conceptul (in secolul XIII)pentru a descrie simbolismul divin al corpului uman.Mai tarziu , Adam Kadmon incepe sa fie identificat cu Mesia,si este considerat in contrast cu Adam Beliyya'al'.El este simbolizat de Sephiroth sau cele zece cicluri ale creatiei.
- Adam Kasia -Sufletul primului om , "Adam cel ascuns" in mitologia iraniana.Numit si Adam Qadmaia ("cel dintai Adam").Printre mandeani (in sud-vestul Iranului si sudul Irakului) este considerat ca sufletul fiecarei fiinte umane.
-Adamanthea - Nimfa care l-a hranit pe Zeus (atunci cand Rhea i-a dat lui Cronus sa inghita o piatra in locul lui Zeus nou-nascut).Cronus era capabil sa vada pretutindeni pe taramurile asupra carora guverna (pamanturile , cerurile si marea) , insa Adamanthea l-a pacalit atarnand leaganul cu copilul Zeus intr-un copac , astfel incat , suspendat intre pamant , mare si ceruri , nu putea fi observat de catre Cronus.
-Adamastor - Spirit de la Capul Bunei Sperante , descris de poetul portughezul Luís Vaz de Camões .Se spunea ca spiritul i s-a aratat lui Vasco da Gama , prezicand dezastre pentru toti cei ce incercau sa ajunga in India.
-Adamic-referitor la Adam , la inceputurile omenirii.
-Adaox -In mitologia indienilor nativi americani , poveste-mit despre originea lumii , in care spiritele animalelor preiau in forme umane.
-Adapa-In mitologia babiloniana , fiul zeului Ea , zeu al intelepciunii si rege-preot peste Eridu , cel mai vechi oras babilonian.Tatal ii daruise lui Adapa cunoasterea dar nu si nemurirea.Atunci cand tatal sau este victima unui naufragiu , spargandu-si amarcatiunea de stanci, Adapa il salveaza , rupandu-si o aripa.Afland de lucrul acesta , zeul suprem Anu il chema in ceruri , dar , datorita sfaturilor gresite date de Ea , Adapa nu reuseste sa capete imortalitatea pe care o ravnea.
Adapa este si numele unuia din cei sapte intelepti din Mesopotamia , numiti Apkallu.Acesta era preot la templul lui Ea din cetatea Eridu , si favorit al lui Ea.
-Adar- Zeu al serfavitilor din Asiria, care isi sacrificau copii in foc in semn de adoratie pentru Adar.
-Adaro- In credinta melanesiana , parte malefica a sufletului unui om , care ia forma unui fantome dupa moarte.
In insulele Solomon , Adaro era un spirit rau al marii , sub forma unui om-peste avand cozi de peste la labele picioarelor si branhii in spatele urechilor.El poseda un corn asemeni aripii de pe spatele rechinilor si o teapa in cap , care aducea cu cea a pestilor-spada.Se credea ca Adaro calatorea de-a lungul curcubeelor si ucidea oamenii aruncand asupra lor otrava mortala a pestilor zburatori.
-Adawulcanak - In traditia indienilor nativi americani Tlingit, "Batranul-care-prevede-toate-necazurile-lumii".El era unul dintre oamenii servitori care traiau impreuna cu Nascakiyetl , zeu din "Cercul corbului" , si o slujea pe fiica acestuia.Al doilea om servitor era Tliewatuwadjigican , adica "Cel-care-cunoaste-totul".
-Adekagagwaa - Spirit al indienilor nativi americani Iroquois , personificare a verii.In timpul iernii el se odihnea in sud , si isi lasa "spiritul adormit ' , iarna , sa supravegheze pamantul.In seara dinaintea plecarii spre sud el ii promite Pamantului Mama ca se va intoarce.Atunci cand revine , Hino ii micsoreaza vocea , Gaoh ii pune sub lacat vanturile navalnice , iar Gohone pleaca.
-Adeona-Zeita romana care indruma copii cum sa se intoarca acasa , atunci cand acestia paraseau casa parinteasca pentru intaia oara.
-Adhidevata - In mitologia hindu , termen de referire la o divinitate de la care cineva solicita protectia.
-Adi Putra - Sfant malayezian , al carui nume deriva din Adi-Buddha , Invatatorul Etern.
-Adim- Rege egiptean stravechi de dupa potop, fiu al lui Budasheer.Consulta in secret spiritul tatalui sau , care traia intr-un vast palat subteran.A construit intr-o pestera adanca imensa prima instalatie de distilare a apei de mare si obtinere a apei potabile .
-Adimurti - Avatar hindus al lui Vishnu.
-Aditi - (अदिति)Zeita a cerului nemarginit in mitologia hindusa.Numele ei inseamna "libera de ingradiri" , "cea de neoprit" , sau "nelimitarea".In Vede se precizeaza ca a fost atotcuprinzatoare.In acelasi timp , era zeita viitorului si trecutului , a celor sapte dimensiuni ale cosmosului , a luminii ceresti care patrunde in toate lucrurile , si constiinta tuturor fiintelor vii.In vremurile stravechi era cunoscuta mai ales dupa copii ei , numiti Adytas in onoarea zeitei.A fost numita consoarta lui Kasyapa sau Brahma.Uneori , Aditi era reprezentata sub forma unei vaci.In timp, a devenit o zeita protectoare care le inlesnea , celor care o venerau , o cale mai usoara in implinirea scopurilor lor.
-Aditinggi - Zeu al vulcanului Gunung Awu din Siau , Indonezia
-Adityas - In miturile hindu , zei solari , copii ai lui Aditi si Kashyapa.Initial au fost in numar de 7 sau 8 , insa au devenit 12 in perioada vedica , reprezentand cele 12 luni ale anului.Adytis aparau impotriva bolilor , si apartineau fiintelor divine , numite Devas.Cei 12 Adytas sunt : Ansa, Aryman, Bhaga, Daksha, Dhatri, Indra, Mitra, Ravi, Savitri, Surya, Varuna, si Yama.
-Adjassou-Linguetor - In mitologia haitiana , divinitate protectoare din categoria "loa" , guvernand peste apele de primavara.Cunoscuta ca avand ochi bulbucati si o fire foarte iritabila.
-Adjinakou - Divinitate protectoare "loa" a elefantului , in mitologia haitiana.
-Adlet - In mitologia eschimosilor din Labrador si Hudson Bay monstri mitici bautori de sange , 5 din cele 10 progenituri rezultate din acuplarea unei femei cu un caine rosu.
-Adlivun - In mitologia eschimosilor din Canada si Arctica , "Cei de dedesuptul nostru" , cei care traiesc in lumea subterana , sau lumea subterana.Aceasta lume este locuinta zeitei marilor , Sedna.Tot aici , mortii sunt purificati , inainte de a-si continua calatoria spre Taramul Lunii.
-Admete - In mitologia greaca , fiica lui Eurystheus , pentru care Heracles fura braul amazoanei Hippolyta.
-Admetus - In mitologia greaca , regele Pherae din Thessalia , caruia Apollo ii serveste ca pastor timp de 9 ani , atunci cand este alungat din Olimp.Pentru ca fusese bine tratat , Apollo ii promite o favoare lui Admetus : cand ii va sosi clipa mortii , oricine ii va putea lua locul.Admetus se indragosteste de Alcestis , insa tatal ei , regele Pelias , spune ca isi da acceptul asupra unirii celor doi numai daca Admetus va veni la curtea sa intr-un car tras de lei si bivoli , lucru pe care regele Pherae il reuseste cu ajutorul lui Apollo.
Atunci cand soseste momentul mortii pentru Admetus , Alcestis se ofera sa ii ia locul.Heracles , prezent la curtea regelui Admetus , intervine si ii reuneste pe cei doi indragostiti.
-Adn-Gradina Edenului , plina de izvoare si de ingeri , in traditia Islamica.Aici pot ajunge numai cei buni , rabdatori si puri.Este locul de unde a fost alungat Adam , care a ajuns apoi in tinutul Sarandib.Este numita si "Dar al Thawab " , adica Casa Recompensei , locuita de credinciosii virtuosi.
-Adon - Zeu fenician al mortii si invierii , asociat cu granele si ciclul sezoanelor agricole.
Conform unor surse controversate , Adon este fiul lui Myrrha si consortul lui Ashtart.A fost ucis in timpul vanatorii , de catre un bivol , fiind apoi condamnat sa petreaca o perioada din fiecare an in lumea subpamanteana.
La sfarsitul primaverii , raul sau sacru , purtand in prezent numele de Nahr Ibrahim , devenea rosu datorita mineralelor adunate de izvoarele de primavara.In acea perioada , in Levantul stravechi , era sarbatorita moartea si invierea sa de catre preoti si credinciosi.In prima parte a celebrarii , preotii imbracati efeminat se crestau cu cutite , se bateau in piept si jeleau moartea lui Adon.Urma o sarbatorire vesela a noii sale vieti , care includea ritualul raderii in cap.
-Adonai -( אֲדֹנָי) Cuvant ebraic insemnand "Domnul meu , Stapanul meu" , din "adon" , care semnifica "domn , stapan".Este utilizat pentru a inlocui cuvantul scris Yahweh.Atunci cand apare intr-un text biblic tetagrama JHWH , se obisnuieste sa se citeasca cu voce tare Adonai sau Ha-Shem (Numele).
-Adonaiel - Inger consemnat in testamentul lui Solomon.
-Adonis - ( Άδωνης ) Varianta a numelui semitic Adonai , insemnand "Domn" , nume folosit pentru pronuntarea JHWH din Vechiul Testament.
In mitologia greaca , Hesiod il considera pe Adonis fiul lui Phoenix si Aephesiboea , in timp ce Apollodorus il numeste fiu al lui Cinyras si Metharme.Versiunea acceptata este aceea ca Aphrodite a convins-o pe Myrrha sau Smyrna sa comita un incest cu tatal ei Theias,rege peste Asiria.Doica ei a ajutat-o sa il pacaleasca pe tatal ei sa o lase insarcinata , iar atunci cand regele a descoperit inselaciunea , a urmarit-o cu un cutit in mana , intentionand sa o ucida.Pentru a o feri de mania tatalui , zeii au transformat-o intr-un copac de mirt, care mai tarziu s-a crapat , permitand in acest fel iesirea lui Adonis.Intr-o alta varianta , se spune ca Aphrodita a transformat-o in copac , dupa ce se ascunsese intr-o padure ; Theias a lovit copacul cu o sageata , determinand copacul sa se desfaca si sa se nasca astfel Adonis.Intr-o a treia varianta un bivol salbatic loveste copacul cu coarnele.
Odata nascut , Adonis a induiosat-o pe Aphrodita prin frumusetea lui , iar zeita l-a incredintat lui Persephone , care la randul ei , impresionata de farmecul baiatului , a refuzat sa il inapoieze.
Disputa dintre cele doua zeite , a fost lamurita fie de Zeus , fie de Calliope , delegata de catre acesta.Hotararea a fost ca Adonis sa isi petreaca cate o treime a anului cu fiecare zeita , ultima treime ramanand la latitudinea baiatului de a decide cu cine sa si-o petreaca.Adonis a ales sa isi petreca mereu doua treimi ale anului cu Aphrodita.Adonis si-a petrecut viata in acest fel pana cand a fost ucis de un bivol salbatic , raspunzatoare de acest lucru fiind , pare-se , Artemis.In unele versiuni , moartea lui Adonis a fost provocata de iubitul gelos al Aphroditei , Ares.Intr-o alta varianta , Apollo il ucide pe Adonis , pentru a se razbuna pe Aphrodita , intrucat acesta il orbise pe fiul sau Erymanthus pentru ca o vazuse goala.
-Adrammelech - Zeitate babiloniana , caruia ii erau sacrificati prin ardere copiii mici. (II Regi XVII, 31)
-Adrastea-(δράστεια) fiica a lui Melisseus , careia i-a fost incredintata de catre Rhea cresterea copilului Zeus
-Adrasteia - In mitologia greaca , "Cea de care nu poate scapa nimeni".Atribut al zeitei Rhea Cybele , care , in calitatea ei de Mama , pedepeseste injustitia umana , care este o abatere de la ordinea naturala a luucrurilor.Grecii si romanii o identificau cu Nemesis.
-Adrastus- (δραστος) Rege al Argosului care si-a maritat fetele cu Tydeus si Polynices , amandoi alungati din Theba.Pentru a-i aduce pe cei doi gineri la caminul lor , Adrastus organizeaza o expeditie cunoscuta sub numele de "Sapte impotriva Tebei" , pe parcursul caruia mor toti in afara de regele Argosului.El se va stinge mai tarziu , macinat de moartea fiului sau Aegealeus , fiind apoi venerat ca semizeu in diferite orase din Grecia.
Adrastus este si numele fiului lui Gordias, rege in Phrygia (Frigia).El si-a omorat accidental fratele , dupa care a fugit in Lydia unde a fost intampinat cu caldura de regele Croesus.Cand apoi , tot printr-un accident provoaca moartea fiului lui Croesus , Adrastus se sinucide.
-Adriamahilala - Prima femeie in mitologia din Madagascar , sotie a lui Adriambahomanana , cel dintai barbat de pe pamant.Ea a fost trimisa pe Luna , unde moare in fiecare luna pentru a renaste in urmatoarea.
-Adriambahomanana - Primul barbat in mitologia din Magadscar .Cand a vazut ca acesta impreuna cu sotia sa aveau o multime de copii si nepoti , Zeul ii intreaba ce fel de moarte prefera.Adriambahomanana hotaraste sa moara asemeni bananierului (caruia ii cresc curand noi lastari) , iar sotia lui este trimisa pe Luna , unde moare in fiecare luna pentru a renaste in urmatoarea.
-Adroa - Zeul poporului Lugbara care traieste intr-o zona dintre Zair si Uganda.Adroa are doua fete : una buna si o alta rea.El este considerat creatorul raiului si al pamantului , si are aparenta unui om in pragul mortii.Adroa este reprezentat ca inalt si alb , avand numai jumatate de corp , un ochi , o ureche , o mana si un picior.Copii sai sunt numiti Adroanzi.
-Adroanzi- Copii ai lui Adroa , care prefera apele curgatoare , stancile si copacii inalti.Le place sa urmareasca oamenii in timpul noptii.Daca o persoana nu se uita in urma ea este in siguranta.Daca , insa , priveste inapoi peste umar , ea va fi ucisa de Adroanzi.
-Adsullata - Zeita celtica continentala a raurilor.
-Adur - In mitologia basca , nume dat fortei mistice , transcedentale care unifica obiectele reale.De asemenea , Adur leaga un obiect de numele , imaginea sau simbolul sau.Acesta reprezinta fundamentul magiei si animismului basc.Pentru ca o persoana sa afecteze in mod pozitiv sau negativ un obiect sau o fiinta , ea ii poate folosi numele sau un alt obiect (lumanare , moneda , papusa) care il/o reprezinta.Bascii spun ca "tot ce poarta un nume exista cu adevarat".
-Adya Houn'tò - In mitologia haitiana , divinitati protectoare ("loa") care monteaza tobele in cadrul unui proces numit àdya.
-Aea - Insula vrajitoarei Circe .Totodata , taramul in care era tinuta "lana de aur".
-Aeacus - (Αακος ) Fiul lui Zeus si Aegina , stapanitor al insulei Aegina , botezata dupa numele mamei sale.Cand regatul i-am fost saracit de oameni in urma unei molime , i-a cerut lui Zeus noi supusi.Zeul a rezolvat problema transformand furnicile in oameni.Ei erau numiti Myrmidoni (oameni-furnica) si au luat parte ulterior la expeditia greceasca condusa de Achilles contra Troiei.Aecus a fost tatal eroilor Telamon si Peleus , si bunic al lui Achilles.
-Aedon - (Aηδών)In mitologia greaca , sotie a lui Zethus si mama a lui Itylus.Isi omoara din greseala fiul , iar Zeus o transforma intr-o privighetoare , care isi plange in timpul noptii fiul pierdut.
Intro alta versiune , Aedon este o femeie din vechiul Thebes (Teba), care planuia sa ucida pe fiul rivalei ei , Niobe , dar isi omoara din greseala propriul fiu.Disperata , ea incearca sa se sinucida , dar este transformata de zei intr-o privighetoare.
-Aeëtes - ( Aήτης) In mitologia greaca , fiu al lui Helios si rege in Colchis.In timpul domniei sale , Phrixus a adus "lana de aur" in Colchis. de unde a fost luata de catre argonauti.Aeetes este tatal vrajitoarei Medea (Medeea).
-Aegaeon (Egeon) - In mitologia greaca , nume dat de catre Homer lui Briareus.El este reprezentat si ca fiu al lui Poseidon si zeitate marina din Marea Egee.
-Aegeus (Egeu)- ( Aγεύς) rege al Atenei si tata al lui Theseus , care s-a sinucis aruncandu-se in mare , datorita durerii provocate de moartea fiului sau
-Aegea (Egea) - In mitologia greaca , sora a lui Circe si Pasiphae , si fiica a soarelui.Atunci cand titanii au atacat zeii Olimpului , Gaia a dus-o pe Aegea intr-o pestera , pentru a-i pune la adapost frumusetea stralucitoare.
-Aegiale (Egiale)- (Aγιάλη ) In mitologia greaca , fiica a lui Adrastus si Amphithea.S-a maritata cu Diomedes , dar i-a fost necredincioasa acestuia pe parcursul absentei lui.
-Aegimius (Egimius) - (Aγίμιος) In mitologia greaca , strabun al dorienilor.Se razboieste cu poporul Lapith , pe care ii infrange cu ajutorul lui Heracles (Hercule).Aegimius incearca sa il rasplateasca pe Heracles cu o treime din pamanturile sale , insa oferta ii este refuzata.Pentru a-si dovedi totusi recunostiinta , il infiaza pe fiul lui Heracles , Hyllus .Impreuna cu cei doi fii ai lui Aegimius , Pamphylus si Dymas , Hyllus fondeaza cele trei triburi doriene : Pamphylii, Dymanes, si Hylles.
-Aegina (Egina) -(Αίγινα) In mitologia greaca , fiica zeului raurilor Asopus. A fost rapita de Zeus , care a dus-o in insula Attica , insula care a capatat ulterior numele ei.Aegina a nascut un fiu , Aeacus , care a devenit regele insulei respective.
-Aegir - Zeu al marii in mitologia norvegiana.Era venerat si privit cu spaima de catre marinari , care credeau ca apare din cand in cand la suprafata apei , si ia cu sine navele , oamenii si incarcatura , pentru a le duce in locuinta sa din adancurile oceanului.Ii erau aduse sacrificii , in special din randul prizonierilor.
Sotia lui Aegir era Ran , impreuna cu care a avut noua fete ("fecioarele valurilor") , care erau imbracate in haine albe si in vele.Slujitorii fiorosi ai lui Aegir erau Eldir si Fimafeng.Aegri era cunscut pentru banchetele somptuoase la care ii chema pe ceilalti zei.
-Aegis (Egis) - (Αιγίς) In mitologia greaca , instrument protector asociat initial cu Zeus , apoi cu Athena.In unele variante , el consta dintr-un nor de ploaie (aducator de fulgere) cu o margine stralucitoare (folosit de Zeus pentru a arunca fulgere si a provoca tunete asurzitoare)si fusese creat de Hephaestus (Hefaistos) din pielea caprei divine Amaltheia .El este reprezentat ca un fel de mantie , uneori acoperita cu solzi si marginita de serpi , cu capul Meduzei fixat in mijloc.Aegis putea fi utilizat si ca scut , sau ca platosa de aparare a sanilor de catre Athena.
-Aegisthus (Egistus) - (Αίγισθος) In mitologia greaca , fiu al lui Thyestes si al fiicei lui , Pelopea.Dorind sa se razbune pe fratele sau , Atreus si actionand la sugestia oracolului din Delphi , Thyestes are o relatie incestuoasa cu fiica sa .La scurt timp dupa aceea , Atreus se insoara cu Pelopea , nestiind ca aceasta este nepoata lui.Atunci cand se naste Aegisthus , Atreus il considera ca fiind fiul sau.Mai tarziu , Aegisthus afla adevarata sa identitate si , la indemnul lui Thyestes , il ucide pe Atreus.In timp ce Agamemnon , rege din Mycenae (Micene), lupta in razboiul troian , Aegisthus a devenit amantul reginei Clytemnestra (Clitemnestra), impreuna cu care il omoara pe Agamemnon , la intoarcerea acestuia din Troia.Dupa ce domneste timp de sapte ani peste Mycenae este ucis de catre Orestes (Oreste), fiul lui Agamemnon.
-Aegle - (Α γλη) In mitologia greaca , una dintre hesperide.
-Aegyptus (Egiptus) - In mitologia greaca , fiul lui Belus si fratele geaman al lui Danaus.A fost tatal a 15 baieti care , cu exceptia unuia , au cazut victime fetelor lui Danaus.A domnit peste Egipt , tara care a preluat numele sau.
-Aello -(ελλώ) In mitologia greaca , una dintre harpiile insarcinate de zei sa aduca pacea si sa duca la indeplinirule pedepsele pentru crime.Aello era descrisa ca o frumoasa femeie tanara , inaripata.Scriitori tarzii o infatiseaza , insa , cu fata unei femei batrane urate , cu gheare incovoiate si ascutite.Se spunea ca ducea oamenii in lumea subpamanteana ,unde ii supunea la torturi.
-Aelquntam - Conducatorul preexistent al tuturor fiintelor supranaturale pentru poporul Bella Coola din Columbia Britanica.
-Aeneas (Enea , Eneas) - (Αἰνείας) In mitologia romana , fiu al lui Anchises si Venus , var al regelui Priam din Troia , conducatorul aliatilor dardanieni ai Troiei din timpul razboiului troian.Dupa caderea Troiei , conduce un grup de troieni refugiati in Italia , unde devine fondatorul culturii romane.Este strabunul mitic al lui Iulius prin fiul sau Ascanius.Erou al epopeii "Eneida" de Vergiliu.
In razboiul troian este unul dintre cei mai respectati eroi troieni , fiind probabil ,din acest punct de vedere , pe locul secund dupa Hector.S-a angajat in lupte premature individuale cu eroii greci Diomedes, Idomeneus, si Achilles , fiind salvat de doua ori prin interventia zeilor.Atunci cand cetatea Troiei a fost invadata de greci , Aeneas a luptat pana cand i s-a poruncit de catre zei sa fuga din cetate .In cele din urma a parasit orasul ,luandu-i cu sine pe tatal sau , fiul sau Ascanius ,si zeii casei (Penatii); sotia sa, Creusa , a fost pierduta in invalmaseala fugii.
Aeneas si troienii supravietuitori ai razboiului au ratacit de-a lungul marii Mediterane , urmariti de inamicitia zeitei Juno.Intr-unul din cele mai cunoscute episoade din Eneida , ei au fost aruncati de valurile marii pe tarmul din apropierea orasului african Cartagina , unde au fost primiti cu ospitalitate de catre Dido , fondatoarea si regina orasului.A urmat o poveste de dragoste intre Aeneas si Dido , care ameninta sa il distraga pe Aeneas de la drumul sau spre Italia.A fost trimis Mercur pentru a-i ordona sa isi continue calatoria , iar Aeneas , macinat intre dragoste si datorie , si-a reluat in cele din urma drumul .Dido , innebunita de durere, s-a sinucis.Mai tarziu , cand Aeneas intalneste umbra ei , in timpul calatoriei sale in lumea subpamanteana , Dido ii intoarce spatele , refuzand sa il ierte pentru faptul ca o parasise.
In Italia , Aeneas s-a aliat cu regele Latinus , si s-a logodit cu fiica acestuia , Lavinia.Pretendentul anterior al Laviniei , Turnus , impins de gelozie si indemnat de catre Juno , a declarat razboi strainului , urmand o perioada de lupte sangeroase.Aeneas a castigat razboiul , l-a ucis intr-o lupta individuala pe Turnus , si a fondat orasul Lavinium.La sfarsitul vietii sale , Aeneas a fost zeificat la cererea mamei sale Venus , devenind zeul Indiges.
-Aengus - In mitologia celtica cunoscut si drept "Angus cel tanar " , fiul lui Dagda si Boann , a fost considerat zeul irlandez al dragostei.Era un zeu tanar si aratos , in jurul capului sau zburand patru pasari (in unele interpretari , ele reprezentau saruturile) care inspirau iubirea tuturor celor care le auzeau.
Aengus s-a indragostit de o fata pe care o vazuse in vis.Mama sa , Boann a cautat timp de un an in toata Irlanda fara a reusi sa gaseasca iubita fiului.In cele din urma , Bov cel rosu , rege peste Dananni in Munster , ajutat de Dagda , a reusit sa o descopere.Aengus a fost dus apoi la lacul Gura Dragonului , unde a vazut 150 de fecioare legate in perechi cu lanturi de aur.El a recunosct-o de indata pe femeia visurilor lui , care s-a dovedit a fi Caer , fata lui Ethal si Anubal , print Danann din Connact.Pe 1 noiembrie , Caer si toate celelate fete au fost transformate in lebede pentru o perioada de un an , iar lui Aengus i s-a spus ca , daca poate sa isi recunoasca iubita sub forma unei lebede , o va primi in casatorie.Aengus s-a dus la lac ,si-a chemat iubirea ,si atunci cand a recunoscut-o s-a transformat si el in lebeda .Cei doi au pornit sa zboare impreuna , unindu-si glasurile intr-un cantec atat de frumos inact cei care il auzeau cadeau prada somnului timp de trei zile si trei nopti.
-Aeolis-colonie greaca in regiunea de coasta a Asiei Mici
-Aeolus (Eol)-(Aολος) Zeu grec al vanturilor , fondator legendar al coloniei Aeolis.Custode al celor patru vanturi , el era fiul regelui Hippotes , si traia pe una din stancoasele insule Lipara , din apropierea Siciliei.In pesterile acestei insule erau tinute prizoniere vanturile , iar Aeolus , ghidat de de catre zeii inalti , le slobozea sub forma de brize , furtuni sau adieri.Fiind vizitat de catre eroul Odysseus (Odiseu) , ii face cadou acestuia un sac continand toate vanturile adverse , astfel incat prietenul sau sa poata ajunge in Ithaca purtat de un vant favorabil.In apropiere de casa , Odysseus cade prada somnului , iar tovarasii sai de drum , manati de curiozitate , desfac sacul , eliberand astfel vanturile salbatice care le poarta vasul departe de cursul stabilit.(Odissea)
-Aequitas - Zeu roman al afacerilor cinstite.
-Aera Cura - Zeita romana a regiunilor infernale.
-Aericura - Zeu romano-celtic al lumii subpamantene
-Aerope - (Aερόπη) In mitologia greaca , sotia lui Atreus.Ea a comis adulter cu fratele sau , Thyestes si i-a dat acestuia "lana de aur" , prin care acesta ar fi putut deveni conducatorul de drept din Mycene , lucru care a fost impiedicat de catre Atreus.
-Aes Sidhe - "Oamenii dealurilor" , nume colectiv pentru vechii zei irlandezi care isi aveau salasul in dealuri.
-Aesacus - In mitologia greaca , fiu al lui Priamus si Alexirrhoë , s-a indragostit de nimfa Hesperia.Ea a fugit din calea avansurilor lui , dar a fost muscata mortal de o vipera.Covarsit de durere , Aesacus s-a aruncat in mare , dar a fost preschimbat intr-o pasare de catre Tethys.
-Aesculapius- zeu roman al medicinii
-Aesculnus-Zeu roman al prelucrarii aramei , bronzului si banilor de arama.
-Aeshma-In mitologia persana , demon al furiei , maniei, razvratirii si dezordinii , purtand in maini un ciomag care inspira groaza.
-Aesir - Nume colectiv pentru principala familie de zei norvegieni.Ei traiau in Asgard,si , impreuna cu "Tatal -a -Tot" , Odin , guvernau viata oamenilor muritori.Intre zeii Aesir erau : Balder (zeu al frumusetii), Bragi (zeu al elocventei), Forseti (zeu al gandirii/meditatiei), Freyr (zeu al fertilitatii), Heimdall (pazitor al podului), Hod (zeul orb), Loki (zeul focului), Njord (zeul marii), Thor (zeul tunetului), Tyr (zeul razboiului), Vili (fratele lui Odin), Ve (frate al lui Odin), and Vidar (fiul lui Odin), Freya (zeita fertilitatii), Frigg (sotia lui Odin), Sif (sotia lui Thor), and Idun (zeita pastratoare a merelor tineretii).
-Aesma Daeva - "Furie".In mitologia persana , Aesma Daeva ("nebunie") este demonul dorintei fizice si al maniei , al furiei si razbunarii.Mania sa este indreptata in special catre vaca.Aesma Daeva este personificarea violentei , a iubitului pus pe cearta si a razboiului.Impreuna cu demonul mortii , Asto Vidatu , vaneaza sufletele celor morti atunci cand acestea se indrepata spre rai.Demonul evreiesc Asmodeus deriva din Aesma Daeva.
-Aeson - (Aσων) In mitologia greaca , fiul lui Cretheus si Tyro , tatal lui Jason.A fost rege in Iolcus , dar a fost alungat din aceasta pozitie de catre fratele sau vitreg , Pelias.
-Aeternitas (Eternitas) - Zeu roman , personificare a eternitatii.Este simbolizat printr-un vierme sau un sarpe care isi musca propria coada (asemeni lui Ouroboros) si de o pasare Phoenix renascand din propria cenusa.
-Aethalides - (Aθαλίδης) In mitologia greaca , fiu al lui Hermes si herald al argonautilor.Tatal sau ii daruise o memorie nepieritoare , acordandu-i in acest fel nemurirea.
-Aether (Ether) - In mitologia greaca , personificarea aerului pur al inaltimilor in care traiesc zeii .In cosmologia greceasca timpurie , Aether este fiul lui Erebus si Nyx , si fratele lui Hemera.El este unul dintre elementele cosmosului , fiind mentionat in imnurile orfice ca suflet al lumii din care izvoraste intreaga viata.
-Aethon - I.Unul din caii zeului soarelui ,Helios (Ovidiu).In Vergiliu , el este calul lui Pallas.II.In lumea antica greceasca , personificare a foametei.
-Aethra - (Aθρα) In mitologia greaca , fiica lui Pittheus, rege in Troezen , si sotie a lui Aegeus (Egeus).Mama lui Theseus (Tezeu).
-Aetna (Etna) - In mitologia greaca , fiica lui Uranus si Gaia, personificarea vulcanului Etna din Sicila.Sub acest vulcan zacea ingropat gigantul Typhon (care provoca eruptiile vulcanice).Atunci cand Hephaestus (Hefaistos) si Demeter se certau asupra Sicilei , pamantul vulcanilor si al granelor , Aetna a intervenit ca arbitru.Uneori este considerata mama zeilor gemeni sicilieni ai gheizerelor , Palici.
-Aetolus - (Aτωλός) In mitologia greceasca , fiul lui Endymion , initial rege in Ellis , apoi stabilit intr-o regiune care i-a luat numele : Aetolia.
-Aeval - Pentru celtii din Irlanda , regina zana din Munster.A tinut o judecata de noapte , pentru a determina daca sotii satisfac nevoile sexuale ale sotiilor , sau nu , asa cum reclamau nevestele.
-Afa - Zeu al furtunii din Samoa.
-Afi - Zeu al ploii si al furtunilor cu tunete in Abhazia.Numele sau nu trebuia sa fie pronuntat de femei , care il numea "cel care este deasupra".
-Africus - Personificare romana a vantului de sud-vest.
-Afrit - (عفريت) In teologia musulmana , JInn-ii (demonii) de rangul doi , dintre cele cinci trepte ale ierahiei demonice.Ei au o statura gigantica , sunt rautaciosi si inspira groaza.
-Afurisenie- Alungare din sanul bisericii ; anatema.
-Agamedes - (Aγαμήδης) In mitologia greaca , fiul regelui din Boetia ,Erginus.Impreuna cu fratele sau , Trophonius , a construit templul lui Apollo din Delphi.Oracolul le-a spus sa se dedice tuturor placerilor timp de sase zile , iar in a spatea zi li se va satisface dorinta lor cea mai arzatoare.Au facut intocmai , iar intr-a saptea zi au fost gasiti morti in paturile lor.De aici vine zicala : "Acei iubiti de zei , mor tineri".
Conform unei alte variante , ei au construit o camera a comorilor pentru regele Hyrieus din Boetia .Ei au zidit insa si o intrare secreta in camera , pe care au folosit-o pentru a-l prada pe rege de comori.Observand lipsa , dar nestiind cine sunt si cum procedeaza hotii , Hyrieus le-a intins o capcana.Agamedes a fost prins in capcana , iat Trophonius , incapabil sa isi elibereze fratele , i-a taiat capul pentru a face imposibila identificarea.
-Agamemnon - (Aγαμέμνων) In mitologia greaca , fiul lui Atreus si fratele lui Menelaus.A fost rege in Mycenae (conform Homer) sau in Argos (dupa alte surse , mai recente).Conducator al armatei grecesti din razboiul troian . S-a insurat cu Clitemnestra , avand mai multi copii , intre care Orestes, Electra, si Iphigenia.
Atunci cand grecii navigau spre Troia , flota a fost prinsa in capcana unor vanturi nefavorabile la Aulis.Vizionarul Calchas a dezvaluit ca nenorocul lor se datoreaza lui Agamemnon , intrucat acesta se laudase ca o egaleaza pe Artemis in arta vanatorii ; Calchas a precizat ca vanturile vor deveni favorabile numai daca fiica lui Agamemnon , Iphigenia , va fi sacrificata.Agamemnon a acceptat , fara tragere de inima, sacrificiul , insa Iphigenia a fost luata de pe altar chiar de catre Artemis , fiind inlocuita cu o caprioara.
In timpul asaltului troiei , Agamemnon l-a ofensat pe Achilles ,atunci cand i-a luat-o pe fecioara Briseis.Mania lui Achilles impotriva lui Agamemnon reprezinta unul dintre subiectele principale din Iliada.Dupa cucerirea Troiei , Agamemnon o ia pe Cassandra , fiica regelui Priam , ca si concubina , ducand-o cu el in Grecia.Intoarcerea acasa a lui Agamemnon este una nefericita.Intr-o versiune , lovit de blestem , ajunge in tara lui Aegisthus , intr-o alta il gaseste pe Aegisthus pe pamanturile sale, asteptandu-l.In ambele variante , Clitemnestra devenise sotia lui Aegisthus , iar cei doi il omoara pe el si pe Casandra ,la scurt timp dupa sosirea lor.
-Aganippe - (Aγανίππη) In mitologia greceasca , nimfa , fiica zeitatii raului , Ternessus.Ea isi avea salasul in helesteul Aganippe aproape de Thespiae, la baza muntelui Helicon din Boetia.Se spunea ca aceasta fantana fusese sapat de Pegasus , cu ajutorul copitelor.
-Aganju - In mitologia africana , fiul lui Obatala si Odudua. Se insoara cu sora lui Yemaja , in urma relatiei lor rezultand fiul Orungan ("aer").
-Agar-Servitoare a Sarei , care i-a nascut lui Avraam fiul Ismael.
-Agarttha-Lume subpamanteana mitica ,intinsa in toata lumea , in care se pastreaza adevarurile esentiale , primordiale ale universului.
-Agas - In mitologia persana , demonita a bolilor . Ea personofica raul care este perceput sau produs prin intermediul ochilor , numele ei insemnand "ochi rau".
-Agasaya - Zeita semitica a razboiului , contopita in divinitatea Ishtar , avand faima unei razboinice neinfricate a cerurilor.
-Agassou - In mitologia haitiana , paznicul Ioa al traditiilor Dahomeane.
-Agastya -(अगस्त्य) Protector hindu al zeului Rama.
-Agathodaimon- In mitologia greaca , zeu protector al viilor si granelor.
-Agave - In mitologia greaca , fiica lui Cadmus si mama a lui Pentheus. Stapanita de nebunia dionisiaca , Agave si-a omorat fiul.(Ovidiu)
-Agdistis - (Aγδίστις) In mitologia greaca , numele marii stanci din Asia Mica (in care se deghizase Cybele) . Cybele a fost violata de Zeus , in urma acestei uniuni aparand hermafroditul Agdistis.
-Age - Zeul protector al vanatorilor Dahomey , Africa.El este stapan peste salbaticie , desisurile padurii si animalele din ele.
-Agelasta - (Aγέλαστος ) In mitologia greaca , stanca pe care s-a odihnit Demeter , obosita de cautarea fiicei ei , Persephone.
-Agelaus - Unul din petitorii lui Penelope. (Odissea)
-Agemem - In mitologia poporului Tinguian din Filipine , zeita care impreuna cu sotul ei , Tadaklan , a creat soarele , luna , pamantul si stelele.
-Agenor - In mitologia greaca , rege din Tyros , fiu al lui Poseidon , tatal lui Cadmus si Europa.Atunci cand Europa a fost rapita de catre Zeus , si-a trimis fii in cautarea ei.(Vergiliu)
-Agheazma- Apa sfintita de catre un preot (crestin ortodox).
-Aghiuta- Nume popular romanesc pentru diavol.
-Aghora - Dublura a zeului hindu Shiva.
-Agis - (Aγις) In mitologia greaca , fiul lui Eurysthenes , stramosul regilor spartani cu acelasi nume.
-Agla - Initialele unei incantatii stravechi evreiesti care alunga spiritele rele.
-Aglaie (Aglaea) - (Aγλαΐα) In mitologia greaca , cea mai tanara dintre cele trei gratii , reprezentata uneori ca sotie a lui Hephaestus (Hefaistos).Numele ei inseamna "stralucire , splendoare , cea stralucitoare".
-Aglaulus - (Aγραυλος) In mitologia greaca , fiica lui Cecrops, sora lui Herse si Pandrosus.Cu ocazia unui asediu indelungat al orasului Atena , Aglaulus s-a aruncat voluntar de pe Acropolis , intrucat un oracol spusese ca orasul putea fi salvat printr-un astfel de sacrificiu.In templul ei , tinerii atenieni chemati pentru serviciul militar faceau juramintele de aparare a gliei parintesti.
Intr-o alta legenda , Athena a incredintat celor trei fiice ale lui Cecrops o mica cutie care nu trebuia sa fie deschisa sub nici un motiv , in aceasta fiind inchis eroul Erichthonius. Atunci cand Aglaulus si Herse au deschis cutia si s-au uitat in interiorul ei , ele au fost atinse de nebunie si s-au aruncat de pe Acropolis.
-Aglauros - (Aγραυλος) In mitologia greaca , fiica a lui Cecrops , jumatate umana , jumatate dragon.
Sora a lui Herse , care era iubita de Hermes.Cand acesta venise sa o viziteze pe Herse , geloasa Aglauros s-a asezat in drumul lui , in rama usii , spunand ca nu se misca de acolo.Zeul i-a luat cuvintele ad literam si a prefacut-o intr-o stanca.
-Aglibol - Stravechi zeu sirian al lunii , care formeaza o triada foarte puternica impreuna cu zeul Yarhibol si zeul suprem Bel.Numele lui inseamna "vitelul lui Bel" ; este reprezentat cu discul lunii amplasat la tample sau pe umar.
-Agloolik - Spiri benefic al eschimosilor , care traieste sub gheata si ii ajuta pe vanatori si pescari.
-Agned - Munte pe care regele Arthur a obtinut cea de-a unsprezecea victorie impotriva saxonilor.(Conform Historia Brittonum)
-Agni - Unul din cei mai importanti zei vedici.El este zeul focului , mesagerul zeilor , primitorul sacrificiilor.Agni este prezent in inima fiecarui om ; el este scanteia primordiala a vietii , facand ,de aceea, parte din toate fapturile vii .El este focul care mistuieste mancarea din stomacurile oamenilor , dar si focul care arde sacrificiile facute zeilor.Agni este focul din soare , din fulgere , si cel care creaza coloana de fum care sustine cerurile.Importanta lui pentru vechii indieni este relevata de faptul ca i s-au inchinat 200 de imnuri in Rig Veda , iar opt din cele zece carti Rig Veda incep cu numele lui.
-'Agojo so'jo - Divinitate masculina a indienilor nativi americani Tewa din New Mexico , reprezentata de steaua de dimineata.
-Agonalia - Numele celor patru sarbatori romane : festivalul lui Janus pe 9 ianuarie , festivalul lui Mars pe 17 martie , festivalul lui Veiovis pe 21 mai , si inca un festival , dedicat unei zeitati necunoscute , pe 11 decembrie.
-Agoue-taroyo - In mitologia haitiana , zeu al marii , ocrotitor al pestilor , plantelor marine si al barcilor.
-Agravain - In legendele despre Arthur , fiul lui Lot si Morgause, fratele lui Gawain.El are un rol precumpanitor in dezvaluirea infidelitatii lui Guinevere si Lancelot , sprijiniti de Mordred.A fost ucis de Lancelot.
-Agrestes - Intr-o legenda despre regele Arthur din secolul XIII , numita "Grand Saint Greal", Agrestes este descris drept regele din Camelot anterior lui Arthur.El l-a persecutat pe Josephus , fiul lui Joseph din Armathea si pazitor al Sfantului Graal , fiind pedepsit pentru aceasta prin nebunie si moarte.
-Agrius -(Aγριος) In mitologia greaca , fiul regelui calidonian Parthaon , frate al lui Oeneus.Oeneus a fost detronat de fii lui Agrius , care i-au dat apoi tatalui lor conducerea asupra Calidoniei.Diomedes l-a reinstalat la putere pe conducatorul de drept , Oeneus.
-Agron - In mitologia greceasca , tanar care traia pe insula Cos , si care , impreuna cu surorile sale , dovedea dispret fata de zei .Toti fratii au fost transformati in pasari.
-Agrona - Zeita celtica a conflictului si a omorului.
-Agrotora - Un alt nume al zeitei grecesti Artemis , nume sub care era considerata drept zeita protectoare a vanatorilor.
-Agta - Creatura din folclorul filipinez , care putea fi vazuta de oricine se apleca si privea in spate printre picioare.Agra era solitara , cu infatisare intunecata , ii placeau tigarile si era considerata benefica pentru pescari.
-Aguara - In mitologia indienilor nativi americani , zeu vulpe , care a daruit oamenilor copacul roscovei.
-Agudar - In mitologia eschimosilor Aleutieni , principalul zeu si creator , de care depindeau norocul la vanatoare , protectia impotriva bolilor , si reincarnarea sufletelor.
-Agugux' - Divinitate suprema binevoitoare si zeu creator al eschimosilor aleutieni din Alaska.
-Agushaya-In mitologia babiloniana , zeita razboinica care a arbitrat intre Ishtar si Saltu.
-Agwe - I.Zeu haitian al pestilor si plantelor marine , patronul pescarilor si al marinarilor.In timpul unor ceremonii elaborate , credinciosii acestui zeu trimiteau daruri /sacrificii scumpe catre palatul sau din adancuri.II.In mitologia africana , mama a marii , care era plina de afectiune si avea grija de oamenii care o onorau.
-Ah Bolom Tzacab - Zeu maya al agriculturii ,stapan al ploii si al fulgerului.Numele lui inseamna "zeul cu o frunza in nas" , modalitate in care era reprezentat grafic.
-Ah Cancum - Zeu maya al vanatorii.
-Ah Chembekur - Zeu maya al celui mai inalt dintre cele sapte ceruri , in care domneste intunericul deplin.
-Ah Chun Caan - Zeitatea maya tutelara a orasului Merida.
-Ah Chuy Kak - Zeu maya al razboiului , cunoscut sub numele de "Distrugatorul de foc".
-Ah Ciliz - Zeu maya al eclipselor solare.
-Ah Cun Can - Zeu maya al razboiului , numit "Vrajitorul sarpelui".
-Ah Cuxtal -Zeu al nasterii in mitologia maya.
-Ah Hulneb - Zeu maya al razboiului.
-Ah Kin - Zeu maya al soarelui , care detine controlul asupra secetei si bolilor .Numele lui inseamna "El este Soarele".
-Ah Kumix Uinicob - Zeii maya insotitori ai apei.
-Ah Mun - Xeu maya al porumbului.
-Ah Muzencab - Zei maya ai albinelor.
-Ah Patnar Uinicob - Zeii maya insotitori ai apei.
-Ah Peku - Zeu maya al tunetului.
-Ah Puch - Zeu maya al mortii care era stapan peste Mitnal , taramul mortii , cel mai de jos si cel mai inspaimantator dintre cele noua iaduri.Mai este numit Hunhau sau "Zeul A".
-Ah Tabai - Zeu maya al vanatorii
-Ah Uincir Dz'acab - Zeul maya al vindecarii.
-Ah Uuc Ticab - Zeitate maya subpamanteana.
-Aha Njoku - Zeita a poporului Ibo din Nigeria , protectoare a cartofilor dulci si a femeilor care ii ingrijesc.
-Ahab- (חְאָב, ) Cel de-al saptelea rege al Israelului , fiu al lui Omri.Impins spre idolatrie de catre consoarta sa , Izabela , este blestemat de catre prorocul Ilie.Moare in lupta impotriva arameenilor , ignorand avertismentul lui Miheia.
- Ahalya -(अहल्या) In mitologia hindu , sotia unui intelept credincios .Zeul Indra a facut odata dragoste cu Ahalya , drept pedeapsa sotul transformand-o intr-o stanca.Dupa ani de zile , Rama a ridicat vraja , convingand sotul sa o ierte.
-Ahar-Zeu vedic , personificare a zilei.
-Ahasverus-(אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ,) Evreul ratacitor , condamnat sa colinde lumea pentru eternitate , intrucat il jignise pe Isus atunci cand acesta urca Golgota.
-Ahau Chamahez - Unul din cei doi zei maya ai medicinii.
-Ahau-Kin - Zeu maya al soarelui , stapan atat peste timpul diurn cat si peste cel nocturn.In perioada de zi , el are trasaturi de jaguar , pentru ca noaptea sa devina Zeul Jaguar ; zeu al tinuturilor subpamantene.Numele lui semnifica "Domnul fetei soarelui".
-Ahduth - In misticismul evreiesc , actul suprem , scopul final al unirii cu Domnul.Ahduth inseamna "unitate , concordie".
-Aheloos-Zeu grec , ocrotitor al raului cu acelasi nume.
-Aheron-Fluviu din infern , parcurs de sufletele celor morti in barca lui Caron.
-Ahi - In mitologia hindusa ,una dintre formele zeului-sarpe , identificat si ca Vritra , pe care Indra l-a ucis cu un fulger , eliberand astfel apele hranitoare pe care pusese stapanire Ahi.
-Ahilleus-vezi Achilles.
-Ahimelech - (אחימלך) Inalt preot al Israelului ,executat pentru tradare din porunca lui Saul.(Biblia , 1 Samuel 22:16).
-Ahisham - In mitologia Makiritare din Venezuela , unul dintre oamenii-stea , care apare cel dintai pe cerul intunecat , devenit planeta Marte.
-Ahitescatoneh - Ritual al indienilor nativi americani Montagnai , atunci cand Nipinoukhe si Pipounoukhe , spiritele primaverii si iernii , isi schimba locurile .
-Ahkiyyini - Fantoma-schelet din folclorul eschimos .Intrucat dansa intr-una atunci cand era in viata , Ahkiyyini se intoarce adesea sa faca un dans care cutremura pamantul si rastoarna vasele din rauri.El canta utilizand osul unui brat ca bat si un omoplat drept toba.
-Ahkinxoc - In mitologia maya , zeu ocrotitor al poeziei si poetilor.
-Ahl Al-Badr - In mitologia islamica , eroii care au luptat in batalia de la Badr pentru profetul Mohammad (Mahomed).Se credea ca , prin recitarea numelor tuturor eroilor , se pot vindeca bolile , iar hotii returneaza bunurile furate.Ahl Al-Badr inseamna "oamenii din Badr".
-Ahmad - (حمد) Numele ceresc al lui Muhammad (Mahomed) , a carui sosire a fost anuntata de Isa (Isus) in Coran (61:6).
-Ahmakiq - Zeu maya al agriculturii , care inchide vantul atunci cand el ameninta sa distruga recoltele.
-Ahnt ahs po-mee-kay - In mitologia Seris din Mexic , zeul "care guverneaza peste pamant si cer".
-Ahoeitu - In mitologia polineziana , zeul Eitumatupua a coborat pe pamanr pe un copac urias , si a luat-o de sotie pe Ilaheva , descendenta a viermilor.Apoi s-a reintora in ceruri , lasandu-si pe pamant sotia si fiul , Ahoeitu.Atunci cand a crescut , Ahoeitu s-a catarat pe copacul gigantic pentru a-si regasi tatal.Gelosi pe fratle lor vitreg , intrucat tatal lor il primise cu mare caldura , ceilalti copii (din cer) ai lui Eitumatupua l-au prins pe Ahoeitu , l-au facut bucati si l-au mancat.La descoperirea crimei, tatal i-a fortat sa vomite ramasitele ,pe care le-a adunat la un loc recreindu-l pe Ahoeitu cu ajutorul unor ierburi magice.Ahoeitu a fost trimis pe pamant ca si conducator in Tonga , iar fratii sai vitregi au fost condamnati sa ramana in copac .
-Ahone - Zeitate suprema a indienilor nativi americani Powhatan care au trait in Virginia .
-Ahpuch-In mitologia maya , zeu al mortii , stapan peste taramul mortilor.
-Ahriman-In mitologia persana , nume alternativ al lui Angra Mainyu, personificarea principiului intunericului.
-Ahsonnutli - Creatorul cerului si pamantului in mitologia indienilor americani Navaho.Divinitate bisexuala , numita "Hermafroditul de turcoaz".
-Ahto-In mitologia finlandeza , zeu al apelor , salasuind impreuna cu Vellamo , sotia sa , in taramul subacvatic Ahtola.
-Ahuizotle - Monstru mitic , de marimea unui caine , care cutreiera malurile raurilor , in folclorul indienilor americani Zuni si Hopi.Scotea zgomote asemanatoare plansului unui copil , iar daca cineva era atras de sunete , il prindea cu ajutorul unei cozi lungi asemanatoare labei unei maimute.Dupa cateva zile , era gasit cadavrul , fara ochi , unghii , si dinti .
-Ahul - In mitologia indienilor nativi americani Hopi din Arizona , zeu al soarelui , cerului , germenilor si lumii de apoi.
-Ahulane - Zeu maya al razboiului , poreclit "Arcasul" , al carui templu se gasea pe insula Cozumel.
-Ahura - In Persia antica , Ahura ("Domnul") era numele dat zeilor si spiritelor.Numele era utilizat pentru a se face o distinctie clara intre categoria Ahura si cea Daeva. Daeva , in religia straveche , erau fiinte inferioare , asemeni demonilor sau diavolilor.
-Ahura-Mazda- In mitologia persana (iraniana) Ahura Mazda ("Domnul intelepciunii"), fiu al lui Zurvan , era zeul suprem , care crease cerurile si pamantul.Fiul sau , Atar , s-a luptat cu Azhi Dahaka, dragonul cerului , si l-a legat in lanturi pe un munte inalt.Dragonul avea oricum predestinarea de a scapa si de a ucide o treime din omenire , inainte de a fi omorat.Ahura Mazda era , totodata , zeul revelatiei profetice.
In calitate de conducator al celor spte zei , Amesha Spentas, el se lupta cu Ahriman si acolitii acestuia , pentru a scapa lumea de rau , intuneric si inselaciune.Simbolul lui Ahura Mazda este un disc inaripat.
-Ahurani - Zeita a apei in mitologia persana veche , guvernand peste ploi si peste apele statatoare.Era invocata pentru sanatate , vindecare , prosperitate , si crestere.Ahrani este fie fiica , fie sotia marelui zeu al creatiei si al bunatatii , Ahura Mazda.Numele Ahurani inseamna "cea care apartine lui Ahura".


Copyright © diane.ro

 Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Simboluri si talismane antice egiptene 

Zeite si zei ai dragostei si fertilitatii 

Dictionar de mitologie online - Litera A1
Dictionar de mitologie online - Litera A 2 Dictionar de mitologie online - Litera A 2 Reviewed by Diana Popescu on octombrie 18, 2008 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.