Sarbatoarea Halloween - Origini si obiceiuri

Cred ca stii cat de mult se opun unii habotnici romani sarbatorii de Halloween, cum o considera drept o blasfemie, o sarbatoare  demonica, care nu are ce cauta pe meleagurile nostre preasfinte. Daca ai de a face cu astfel de oameni, si sunt cu adevarat dornici sa afle care sunt adevaratele origini ale sarbatorii de Halloween si de unde provin obiceiurile legate de ea, le poti recomanda acest articol.
Sarbatoarea Halloween
Halloween - Origini si obiceiuri


Traditii si obiceiuri din perioada celtica



Halloween-ul provine din traditiile poporului celtic. Celtii s-au inchegat ca societate in jurul anului 800 e.n. Ei erau localizati in Marea Britanie de astazi, in cea mai mare parte a Europei vestice si intr-o enclava izolata din Turcia actuala. Celtii aveau o sarbatoare majora la sfarsitul lunii octombrie, numita "Samhain," in cadrul careia celebrau sfarsitul verii.

Potrivit traditiei celtice, valul dintre aceasta lume si cea urmatoare devine mai subtire in acesta perioada a anului. Prietenii si rudele care murisera se reintorceau de "Samhain," avand sufletele inchise in trupurile unor animale, cel mai adesea in cele ale unor pisici negre. Pisicile negre au ramas un simbol al Halloween-ului pana in zilele noastre.

La sarbatorirea recoltarii granelor, celtii ofereau zeilor ofrande de mancare. Adesea ei mergeau, se pare, din poarta in poarta, pentru a strange aceste daruri facute zeitatilor. Totodata, tinerii cereau lemne si ustensile de aprins focul, pe care le adunau pe varful unui deal pentru a face focul traditional de "Samhain." Aceste doua vechi ritualuri pot sta la baza obiceiului din zilele noastre numit "trick or treating."

Samhain era o sarbatoare a focului. Focurile sacre erau aprinse pe varfurile dealurilor in onoarea zeilor. Orasenii culegeau bucatele de jar din focul de tabara si il duceau acasa pentru a reaprinde flacarile din vetrele lor. Jarul era purtat intr-o coaja de gulie sau in alt obiect improvizat. Intrucat intoarcerea acasa in intuneric, atunci cand spiritele rele dadeau tarcoale, era considerata periculoasa, ei se imbracau in costume infricosatoare si sculptau figuri inspaimantatoare in suporturile pentru jar, tocmai pentru a alunga duhurile malefice din calea lor. Aici poate fi originea costumelor si a bostanilor taiati in forma unor fete rautacioase, malefice, din zilele noastre.
Traditii de Halloween dezvoltate din perioada celtica pana astazi

- Obiceiul trick-or-treating ("da-ne sau iti facem o boacana") consta in cutreierarea caselor de catre copii imbracati im costume infricosatoare, care cer si carora li se impart dulciuri, bomboane si prajituri. Obiceiul nu provine, dupa parerea unora, din traditia celtica, ci dintr-o straveche traditie europeana numita "souling" (in engleza, "soul"=suflet) .In ziua de 2 noiembrie (All Souls Day / Ziua tuturor sufletelor), crestinii mergeau din sat in sat pentru a cere "soul cakes" ("prajituri de suflet"), bucati de paine cu stafide in forma de patrat. Cu cat mai multe astfel de prajituri erau daruite, cu atat mai multe rugaciuni erau promise sa fie spuse pentru sufletul rudelor celor pentru care erau oferite. Se creadea ca, dupa moarte, sufletele intarzie in purgatoriu, iar rugaciunile, facute chiar de catre persoane straine, puteau ajuta la ajungerea mai grabnica a acestora in rai.

-Jack-o'-lantern (Felinarul lui Jack) consta din purtarea in noaptea de Halloween a unor felinare cu figuri infricosatoare, confectionate din bostani. Termenul Jack-o'-lantern isi are originea in povestile populare irlandeze din secolul al XVIII-lea. Jack era un irlandez care il pacalise pe diavol sa se urce in varful unui mar, dupa care sculptase in coaja copacului simbolul crucii, impiedicandu-l astfel pe Satana sa mai coboare pe pamant .Datorita faptei sale, Jack nu a fost primit dupa moarte in rai, iar portile iadului ii erau inchise de catre diavolul ofensat de siretlicul lui. Asa s-a facut ca ca Jack a fost obligat sa cutreiere fara incetare pamantul. La un moment dat, induiosat de soarta omului ratacitor, Satana i-a daruit o bucata de jar pentru a-si lumina drumul in timpul noptii. Jack a pus jarul in coaja unui nap pe care tocmai il mancase.

Merele sunt fructe asociate frecvent cu Halloween-ul. Ele erau simboluri asociate cu zeitatile feminine, cu nemurirea, invierea si cunoasterea. Motivul pentru care un mar este taiat in doua felii egale este acela de a scoate la iveala steaua in 5 colturi existenta la mijlocul fiecarei felii. Steaua in 5 colturi semnifica o pentagrama, un simbol intalnit in mai multe credinte pagane.


Traditii populare de Halloween legate de mere:


1 - Oamenii necasatoriti musca o bucata dintr-un mar pe care o pun apoi sa salte in sus si in jos intr-o galeata cu apa sau o agata de o sfoara. Prima persoana care va face acest lucru va fi prima care se va casatori.
2 - Curatarea cojii unui mar in fata unei oglinzi luminate de o lumanare poate provoca aparitia in oglinda a chipului viitorului /viitoarei sot/sotii.
3 - Taierea unei unei panglici neintrerupte, cat mai lungi, din coaja unui mar poate sa iti releve cat de lunga iti va fi viata (cu cat mai lunga panglica, cu atat mai lung firul vietii).

Origini crestine ale Halloween-ului


- Ziua tuturor sfintilor (All Saints' Day) a fost initiata de papa Bonifaciu al VII-lea. Se pare ca se adunasera prea multi sfinti pentru a se putea aloca fiecaruia dintre ei o zi anume din an, asa ca a fost instaurata Ziua tuturor sfintilor, in care puteau fi celebrati sfintii care nu aveau o zi specifica in calendar. All Saints' Day era sarbatorita pe 13 mai, dar a fost apoi mutata pe data de 1 noiembrie de catre Papa Gregoriu, in anul 835. Sa fie o simpla coincidenta corespondenta acestei zile cu cea a Samhain-ului?
-Initial, Halloween-ul a fost numit All Hallows' Eve, in traducere "ajunul zilei tuturor sfintilor." All Hallows' Eve a fost scurtat in Hallowe'en, si apoi in Halloween. Satanistii au adoptat Hallowe'en drept una din cele 3 sarbatori principale ale sezoanelor anului (celelalte doua fiind Walpurgus Nacht (Noaptea valpurgiilor) pe 1 mai si "ziua de nastere satanista").
-All Souls' Day (Ziua tuturor sufletelor) a fost instaurata pe data de 2 noiembrie, pentru a celebra toti crestinii credinciosi care nu au devenit sfinti. Cele 3 zile, de la 31 octombrie pana pe 2 noiembrie, au fost numite Hallow Tide ("perioada sfanta," in traducere libera).



Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

Superstitii de Halloween | Credinte si traditii 

Halloween -costumele anului 

Poezii de Halloween in limba engleza. Halloween Poetry
Sarbatoarea Halloween - Origini si obiceiuri Sarbatoarea Halloween - Origini si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on octombrie 05, 2008 Rating: 5

3 comentarii:

  1. dati cum se fac costume acasa

    RăspundețiȘtergere
  2. CE nam inteles o iota...dar HALLOWEEN...supeeerrrrrr salbatoarea mea prefer......ata.....

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca si tu faci parte din acei "habotnici romani" care se opun sarbatorii de Halloween. Toate argumentele pe care le-ai adus demonstreaza ca aceasta sarbatoare nu este nicidecum una sfanta si cu atat mai putin ca ar avea fond biblic. Totul se bazeaza pe obiceiuri si traditii ale unor popoare politeiste. Dar pentru unele persoane (intr-un numar tot mai mare) substratul nu conteaza, deorece febra "sarbatorii" e mai importanta decat ceea ce sarbatoarea in sine reprezinta.
    Flory.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.