Ciclurile vietii la musulmani

O scurta trecere in revista a ciclurilor esentiale ale vietii - nasterea / botezul , pubertatea/adolescenta, casatoria, moartea - in traditiile musulmane...

NASTEREA

La nasterea unui copil sunt aplicate doua ritualuri.Mai intai , este soptita in urechea dreapta a noului nou nascut "Chemarea la rugaciune " (Azan) , astfel incat aceasta sa fie cel dintai lucru pe care il aude.Acest act il aduce in mod simbolic pe Alah in constiinta copilului inca din primele clipe ale existentei lui.Ceremonialul este insotit de citirea unor versete din Coran .

Dupa cateva zile (in unele tari islamice , dupa o saptamana) , are loc o ceremonie de botezare a copilului.In prezenta familiei si a prietenilor , care participa la o masa sarbatoreasca ,la sacrificii si recitari din Coran ,copilul primeste un nume , si , uneori , i se tunde parul. Adeseori are loc si un ritual caritabil (zakar) , in care copilul este cantarit , si o cantitate de argint avand greutatea acestuia este data de pomana.

Ceremonialul de botez reprezinta , totodata , ritul de convertire a celor care adera la islamism .In timpul acestuia , ei primesc un nou nume , islamic (de obicei , in limba araba) , si sunt considerati a fi noi nascuti intru credinta.

In religia islamica , este imperativ toti baietii sa fie circumscrisi .Desi momentul in care trebuie sa se desfasoare acest ritual nu este specificat clar , el are loc de obicei atunci cand copii nu au ajuns inca in faza de a merge pe picioarele lor.In mod traditional , circumcizia este insotita de o sarbatorire , desi in zilele noastre ea se desfasoara adesea intr-o clinica.

PUBERTATEA

Islamul nu are rituri specifice pentru pubertate , insa in jurul varstei de sapte ani debuteaza o serie de actiuni de integrare a copiilor in societate , in functie de sexul fiecaruia.Baietii , de exemplu , incep sa participe la rugaciunile publice , alaturi de barbati , in timp ce fetele incep sa isi focalizeze viata in interiorul casei si in mijlocul familiei.

In perioada Ramadanului , atat baietii cat si fetele postesc cateva zile , numarul zilelor de post crescand pe masura inaintarii lor in varsta.La atingerea maturitatii postul de Ramadan are loc pe parcursul unei intregi luni.

CASATORIA

Casatoria este etapa cea mai asteptata pentru musulmanii adulti , si , de aceea , selectia unui partener ( ales in mod traditional de catre parinti) este privita cu o mare seriozitate.Cu obiceiuri nuptiale diverse de la o tara la alta , legea islamica considera casatoria ca pe un contract bilateral.Sunt stabilite drepturi si responsabilitati nu numai pentru sot si sotie , ci si pentru familiile acestora.Desi divortul este acceptat , el este vazut ca o actiune imorala .In plus , contractul de casatorie stipuleaza adesea ca sotia divortata sa primeasca o suma considerabila de bani.

Legile islamice permit unui barbat sa se casatoreasca cu pana la 4 femei , dar in conditiile in care acesta este capabil sa le intretina corepunzator si in mod egal.

MOARTEA

Daca este posibil , un muribund trebuie sa se pregateasca pentru moarte recitand "Shadada" (declaratie fundamentala de credinta in islamism constand din doua parti : "Nu exista alt dumnezeu decat Alah" , "Iar Mohamed este profetul Sau")si alte rugaciuni de credinta.Dupa moarte , corpul este spalat , acoperit , si inmormantat cat mai repede cu putinta.Decedatul este ingropat cu fata catre Mecca , directie in care au loc rugaciunile ceremoniale.Dupa inmormantare au loc rituri de rememorare ale celui disparut , de obicei, dupa 7 zile , 40 de zile si un an de la deces.

HAJJ

Hajj-ul , al cincelea dintre cei 5 "stalpi" ai credintei islamice , consta in telul fiecarui musulman de a ajunge o data in viata la Mecca .Hajj-ul reprezinta o experienta in care fiecare musulman traieste o apropiere intima a credintei fata de Alah si o senzatie a unitatii si legaturii stranse dintre "umma"(credinciosii lui Alah) din toata lumea.

Copyright © diane.ro
Ciclurile vietii la musulmani Ciclurile vietii la musulmani Reviewed by Diana Popescu on decembrie 16, 2008 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Islamul este ultima dintre religiile monoteiste, este mesajul lui Dumnezeu revelat prophetului Mahomed, prin mijlocirea arhanghelului Gavril.Aceasta religie s-a nascut la Mecca in Arabia , la inceputul secolului al VII-lea d.Ch,

    RăspundețiȘtergere
  2. EEste cea mai puternica si adevarata credinta din toate care exista pina in prezent,desavirsita ,extraordinar de fantastica ,numai incercind pe propria piele imi veti da dreptate!!!SUCCES!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Numai credinta in Iisus Hristos,Mantuitorul lumii si Dumnezeul adevarat,numai prin El si prin martusirirea credintei in El lumea se va mantuit.Nu prin Islam si profetul pedofil Mahomed ( sa arda in iad in chinuri)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti opac la minte. Daca te nasteai in China nu mai credeai asta. Mai citeste o carte

      Ștergere
    2. Cititi Biblia si va veti da seama care este adevarul :)

      Ștergere
  4. Musulmanii sunt oameni fără Dumnezeu căci Alah nu există. Există doar Sfâta Treime. Lui Mahomed nu i-a vorbit athanghelul Gavriil ci poate diavolul Belzebut sau Lucifer.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.