Dictionar de vrajitorie - Litera B




-Baba (Batrana) - 1.Un al treilea aspect al Zeitei Mama.2.Vrajitoare intre 50 si 56 de ani , sau care a trecut de menopauza.Zeita Batrana este simbolizata de luna in scadere , corbul mancator de lesuri , cazan , culoarea neagra.Sabaturile ei sunt Mabon si Samhain si guverneaza intre Lughnasadh si. Samhain . Corespondentul masculin al Zeitei Batrane poate fi un Intelept (Sage) sau un Vazator (Seer) .

-Baculum - Baston , ramura sau bagheta folosita de vrajitori in divinatie sau in descantece pentru fertilitate.

-Bagheta - Ramura / crenguta de copac folosita pentru focalizarea energiei , directionarea unui con de putere sau pentru invocarea zeitatilor.

-Bauchan - (Buckwan ) Spiridus al casei mai putin prietenos , unul dintre putinele spirite care se lasau vazute de catre cei din casa.Desi in cea mai mare parte a timpului si-o petrecea jucand renghiuri celor din gospodarie , atunci cand avea chef se putea dovedi extrem de folositor.

-Bard - Stravechi invatator al artei poemelor si cantecelor.Barzii reprezentau o clasa sociala celtica constituita din poeti si cantareti care transmiteau pe cale orala , prin cantece , traditiile .Aceste cantece, numite cetel in Irlanda si lay in Anglia , puteau fi folosite ca incantatii magice de binecuvantare sau blestem.

-Barrow - Movila celtica de inmormantare , utilizata de adunarile de vrajitori pentru sabaturi.

-Batera tobei - Baterea cu mainile pe o suprafata plata (asemeni bataii la o toba ) in scopul cresterii energiei si a modificarii starilor emotionale.

-Beastie - (animalut) . Spirit / spiridus al gospodariei care , pentru a atrage atentia asupra lui , obisnuia sa fure cheile stapanului casei sau sa chinuiasca pisica.Poate fi extrem de protector sau de ajutor in cazul in care nu devine ranchiunos pentru ca nu i se acorda atentie.

-Beltane - (Beltaine) Sabat incarcat de ritualuri si simboluri ale fertilitatii care se intruneste pe data de 1 mai pentru celebrarea casatoriei sacre a Zeului cu Zeita.Totodata , se sarbatoreste maturitatea sau ajungerea la varsta barbatiei a Zeului , unirea acestuia cu Zeita si fertilitatea Zeitei.In mod traditional , cu prilejul acestui sabat , este returnata Zeitei conducerea asupra "rotii anului".Traditia "stalpului englez de intai mai" (May Day) consta intr-un simbol phallic , marcand revenirea vitalitatii , a pasiunii si sperantelor nerealizate.In acesta noapte avea loc una din sarbatorile celtice ale focului , cu prilejul careia turmele de vite erau manate printre doua focuri , pentru a le feri de boli.Cuplurile care isi doreau fertilitate obisnuiau sa sara peste focuri in noaptea de Beltaine.Aceasta sarbatoare marcheaza si tranzitia energiilor Zeitei triple de la Fecioara catre Mama.

-Bijuterii - Inele , bratari , precum si alte bijuterii personalizate purtate in timpul practicarii vrajilor pentru a simboliza puterea , devotiunea si scopurile specifice ale unui ritual.

-Bilocatie - Tip de proiectie astrala in care se calatoreste in realitatea de zi cu zi pastrandu-se insa capacitatea de a fi constient de locatia reala a prezentei fizice.

-Biserica Tuturor Cuvintelor - (CAW / Church Of All Words) - Biserica neopagana fondata de Otter (Oberon) G’Zell.

-Blestem - Rugaciune , invocatie sau incantatie exprimand dorinta de a face rau , de a aduce nenoroc , prejudicii , sau lezare unei persoane,unui spatiu , unui lucru ,unui grup , etc.Se spune despre un om ca este blestemat atunci cand este lovit de nenorociri in mod regulat sau intr-o proportie disproportionata fata de cei din jurul sau.Frica , credinta morbida de a vedea confirmate lucrurile rele sau gandirea selectiva pot indrepta o persoana superstitioasa catre materializarea unui blestem.

-Bodhran - Traditi0nala toba din piele de capra folosita de celti in muzica si ritualuri.

-Boggart - Spirit al casei asemanator unei fantome (poltergeist) .

-Bolline - Cutit curbat , cu maner alb, folosit in scopuri magice practice cum ar fi taiatul.De exemplu , poate fi utilizat pentru taierea plantelor magice , pentru taierea unei baghete sau pentru inscriptionarea unor lumanari.

-Brigis - Vezi "Candlemas".Sarbatoare de sabat in ajunul zilei de 2 februarie.

-Brownie - Faimoase spirite (spiridusi) ale casei , care ramaneau in preajma unei gospodarii si se ocupau de curatenia acesteia atata timp primeau mancare drept recompensa.Hrana nu trebuia niciodata sa le fie data in mod direct , fiind totodata interzisa orice incercare de a-i vedea.Incalcarea acestor tabuuri starnea mania spiridusilor si ii facea sa paraseasca casa.Un Brownie bine tratat se putea dovedi a fi extrem de folositor : el pedepsea servitorii obraznici si lenesi sau , daca era cazul , chema moasa sau doctorul.

-Brythonic - Unul din grupurile de limbi celtice ; de asemeni , termen utilizat pentru traditiile pagane din Wales , Cornwall si Anglia.

-Burgh - Dealuri din Irlanda , Scotia si Man , in care , potrivit legendelor , isi au salasul fapturi magice sau zane.


----------------------------------------------------------------------------------

Dictionar de vrajitorie online de la A la Z
--
A..B..C..D..E..F..G..H..I..K..L..M..N..O..P..R..S..T..V..W..X..Y..Z

---------------------------------------------------------------------------------

Surse :
A Dictionary of Witchcraft...Glossary of the Craft...Reclaiming: Witchcraft Glossary...Bewitching Ways' Wiccan Glossary...Magic Dictionary Witchcraft Dictionary...Witch's Brew - Witchcraft Dictionary ...Witch's Dictionary...About.com

Dictionar de vrajitorie - Litera B Dictionar de vrajitorie - Litera B Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 01, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.