Zeita Diana , divinitatea romana tripla

Zeita Diana , fiica lui Jupiter si Latona, sora geamana a lui Apollo, s-a nascut pe insula Delos. Ea apare in mitologia romana sub forma unei trinitati , fiind reprezentata ca zeita Diana pe pamant , Luna in ceruri si Hecate, sau Proserpine, in iad. Poetii spuneau ca avea 3 capete , unul de cal , al doilea de femeie , si un al treilea , de caine.Conform lui Hesiod , insa , Diana, Luna, si Hecate sunt trei zeite distincte.

In intreaga galerie de zeite din mitologie , nu exista nici una atat de cunoscuta pentru protectia oferita padurilor si pentru placerea de a vana. Diana Venatrix este adesea reprezentata fugind fara nici o opreliste, cu hainele fluturande , cuprinsa de febra urmaririi vanatului.Ea este infatisata ca o femeie inalta , cu o fata frumoasa , cu trasaturi usor masculinizate. Adeseori , picioarele ei sunt dezgolite , alteori sunt impodobite cu o incaltaminte inalta , pana aproape de genunchi , specifica femeilor vanatoare din antichitate.Uneori Diana poarta pe umeri o tolba cu sageti , sau tine in maini o sulita , insa de cele mai multe ori este infatisata purtand un arc.In acest fel apare in cateva dintre statuile dedicate ei si in versurile poetilor latini . Statuile Dianei , reprezentand-o vanand , imbaindu-se sau odihnindu-se , erau intalnite adesea in padurile antichitatii romane.Totodata , inaltimea remarcabila a zeitei era remarcata de catre barzi , in special in comparatie cu nimfele care o inconjurau.

Un alt caracter important al Dianei este cel de divinitate a lunii , in acest caz ea fiind infatisata adesea intr-un car tras de porumbei , de cerbi sau de cai (albi), indreptandu-se catre Selena.Sub acest aspect zeita este frecvent reprezentata in bijuterii si medalioane in care poarta pe cap o coroana lunara sau o semiluna .

Intr-un al treilea aspect remarcabil , zeita Diana este infatisata ca avand 3 corpuri .De altfel , poetii o desemnau adesea drept zeita tripla , zeita cu 3 capete sau cu 3 trupuri. In acesta calitate , numele ei este Hecate sau Trivia ; o zeita invocata frecvent in incantatii tinand de magia neagra , intrucat aceasta este Diana infernala , descrisa mai curand asemeni unei furii decat ca una dintre cele 12 mari divinitati celeste ; mainile ei , instrumente ale terorii , sunt inclestate asupra unor funii , sabii, serpi sau faclii.

Intre multiplele ipoteze privind originea numelui Hecate , se distinge cea in care se presupune ca acesta provine din limba greaca , insemnand "o suta" , datorita faptului ca zeitei ii erau jertfite cate 100 de victime odata sau pentru ca Hecate hotarase ca fantomele mortilor neingropati sa rataceasca timp de 100 de ani pe malurile Styxului. Specialistii in mitologie spun ca Hecate reprezinta ordinea si forta Sortilor , care au puterea divina de a influenta viata muritorilor ; actiunea Sortilor asupra oamenilor este ascunsa , devenind efectiva prin intermediul stelelor si a interpozitionarii acestora , astfel incat este inevitabil ca toate fapturile inferioare sa se supuna necazurilor , nenorocirilor si mortii pe care Sortile le aduc asupra lor , fara a avea nici o posibilitate de a se opune vointei divine.

Hesiod , pentru a arata anvergura puterii lui Hecate , relateaza ca Jupiter a coplesit-o cu daruri si onoruri intr-o masura cu mult mai mare decat pe alte zeitati ; ea era imparateasa pamantului , a marii si a tuturor fiintelor din ceruri , o zeita usor de induplecat , intotdeuna gata sa faca un bine , darnica cu aurul si bogatiile , care erau intru totul in puterea ei ; tot ce rasarea dintr-o samanta , fie in cer fie pe pamant , ii era supus , ea guvernand peste destinele tuturor.

Articole din acelasi domeniu : Diana , zeita vanatorii , naturii , fertilitatii si lunii................................................ Pentagrama zeitei Diana
Zeita Diana , divinitatea romana tripla Zeita Diana , divinitatea romana tripla Reviewed by Diana Popescu on aprilie 10, 2009 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Foarte interesant!Sunt mandra ca port acest nume!

    RăspundețiȘtergere
  2. e super site-ul, am aflat multe despre numele meu, din acest site :D succes!!

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place sa am numele DIANA.

    RăspundețiȘtergere
  4. imi place sa am numele DIANA.am aflat asa multe.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.