Legendele trandafirului

Una dintre florile cele mai iubite din lume , trandafirul a inspirat nenumarate legende si mituri pe cuprinsul intregii lumi.

Trandafirul este floarea iubirii.El a fost creat de Chloris , zeita greaca a florilor si a primaverii , din trupul neinsufletit al unei nimfe gasite in poiana unei paduri.Chloris a cerut ajutorul lui Aphrodite (Afrodita) , zeita iubirii , care i-a daruit frumusetea ; Dionysus , zeul vinului , a inzestrat-o cu nectarul care i-a conferit un dulce parfum , iar cele trei gratii i-au acordat farmecul , stralucirea si bucuria.Apoi, Zephyr , Vantul de Vest , a imprastiat norii dintr-o suflare pentru ca Apollo , zeitatea soarelui sa poata aduce caldura si lumina asupra ei , facand-o sa infloreasca.In acest fel , in mitologia greceasca, a luat nastere trandafirul , incoronat apoi ca Regina a Florilor.

Conform altei legende grecesti , trandafiri albi au fost creati de zeita Aphrodite (Afrodita) .Ei s-au nascut din spuma marii si au inconjurat-o pe zeita in timp ce se ridica din valuri.

Intr-un mit din Grecia antica , iubitul Afroditei , Adonis fusese ranit de un mistret salbatic.Din lacrimile zeitei , provocate de acest incident , amestecate cu sangele lui Adonis s-a nascut o floare cu o aroma imbatatoare , trandafirul rosu ca sangele.

De altfel , grecii din antichitate , cu prilejul ocaziilor festive , se impodobeau cu ghirlande din trandafiri si isi parfumau trupurile cu ulei de trandafir.

O legenda romana povesteste despre o fecioara de o nemaipomenita frumusete , pe nume Rhodanthe.Farmecul ei atrasese o multime de pretendenti care o urmareau zi de zi , fara a-i acorda nici o clipa de liniste.Epuizata de acest asalt continuu , Rhodanthe si-a cautat refugiu in templul indragitei zeite Diana.Din nefericire , Fecioara divina a fost cuprinsa de gelozie fata de frumusetea tinerei fete , iar atunci cand petitorii nerabdatori au faramat portile templului Dianei , manioasa zeita a transformat-o pe Rhodanthe intr-o floare de trandafir , urmaritorii ei inflacarati fiind preschimbati in spinii acestei flori.

Se spune ca in intregul palat al Cleopatrei , covoarele erau inlocuite de petale de trandafir .

In mitologia vechilor persani , trandafirul rosu s-a ivit in lume datorita unei privighetori indragostite de un trandafir alb.Atunci cand Allah a proclamat acest trandafir ca fiind "Regina Florilor" , entuziasmata de veste , privighetoarea a zburat in graba pentru a-si imbratisa floarea adorata , dar a fost strapunsa de ghimpii acesteia.Din picaturile de sange varsate de pasarea indragostita a rasarit trandafirul rosu.

Intr-o alta legenda de demult , se spune ca trandafiriul era lipsit de ghimpi in paradis, acestia aparand pe tulpina numai dupa izgonirea lui Adam si a Evei din gradina divina.

In mitologia Hindu , se istoriseste ca zeul Vishnu , protectorul lumii , si Brahma , creatorul universului , se contraziceau pe tema celei mai frumoase flori de pe pamant.Vishnu , a pus chezas pozitia lui de zeitate suprema in sprijinul superioritatii trandafirului , in timp ce Brahma , cara nu vazuse niciodata o roza , a proclamat ca lotusul este cea mai fermecatoare floare din lume.Atunci cand Brahma a zarit trandafirul , a fost de acord cu suprematia lui.Ca recunoastere a meritelor protectorului lumii , el a creat-o pe zeita Lakshmi , sotia lui Vishnu , folosind 108 de petale mari si 1008 de petale mici de trandafir .

In vremuri stravechi , trandafirul era pictat pe tavanul incaperilor in care aveau loc intalniri secrete , semnificand ca nimic din ceea ce era spus nu trebuia transmis dincolo de peretii acelei camere.

Tabletele din lut descoperite in templele din Ur, Irak , relateaza despre apa de trandafiri necesara sultanului din Bagdad.Acesta folosea nu mai putin de 30.000 de borcane cu apa de roze in fiecare an , pentru a se face placut numerosului sau harem.

Generalul seracean Sarazin a trimis in intregul sau imperiu nenumarate caravane cu camile incarcate cu apa de trandafiri pentru a "purifica" moscheele pangarite de cruciati.

Timp de secole , crestinii au dispretuit trandafirii , datorita conexiunii acestora cu imperiul roman care ii prigonise.In cele din urma , insa, frumusetea lor a invins .O martira din secolul IV , Sfanta Doroteea (Saint Dorothy) , era vestita pentru ca un inger ii daruise trandafiri din gradina paradisului , in timp ce se afla in inchisoare.
Legenda spune ca cel dintai rozariu a fost creat din adevarate roze .

In legendele medievale occidentale se afirma ca primii trandafiri au aparut , in mod miraculos, in Betleem , ca rezultat al rugaciunilor unei “frumoase fecioare” , care fusese acuzata pe nedrept si apoi condamnata sa fie arsa pe rug.

In crestinism trandafirul este un simbol al perfectiunii sau al unicitatii , neperechii , si este asociat in mod particular cu Fecioara Maria , una din titulaturile de celebrare ale acesteia fiind “Roza Mistica”.De asemenea trandafirul este atributul Sfintei Doroteea , care poarta roze intr-un cos ; al Sfintei Casilda , Sfintei Elisabeta a Portugaliei si Sfintei Rosa din Viterbo , care poarta trandafiri in maini; a Sfintei Therese din Lisieux , care imparte trandafiri rosii ; a Sfintei Rosalie , Sfintei Rose din Lima si a Sfintei Victoria , care poarta coronite din trandafiri.

Trandafirul este emblema Angliei , iar in heraldica este un simbol al descendentei celui de-al saptelea fiu.

1000 de ani ! Aceasta se considera a fi varsta celui mai “batran” trandafir din lume.El infloreste in zilele noastre pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania.

Si totusi , trandafirii nu au varsta.Recent , arheologii au descoperit fosile ale unor trandafiri salbatici datand de peste 40 de milioane de ani.

Un limbaj secret al trandafirilor a fost inventat in haremurile din Orientul Mijlociu , ca mod de comunicare intre indragostiti , carora nu le era permis sa isi exprime in mod deschis sentimentele.La mijlocul secolului XVIII , Lady Mary Wortley Montagu , sotia ambasadorului britanic din Constantinopole , a descris acest cod tainic in scrisori publicate dupa moartea ei.Astfel , un boboc de trandafir semnifica o iubire abia nascuta , iar o floare deschisa de trandafir alb insemna : “Ma vei iubi ?”.O floare rosie de roza deschisa transmitea : “Sunt plin de iubire si dorinta” , in timp ce una alba , cu petalele desfacute comunica : “ Ma vei iubi , orice s-ar intampla ?”


In limbajul florilor , trandafirul are urmatoarele semnificatii :

-Trandafir de Burgundia : simplitate si frumusete.
-Trandafir chinezesc : gratie sau frumusete mereu proaspata.
-Trandafir salbatic (maces, Rosa Canina) : placere impletita cu spaima
-Trandafir ofilit : frumusetea este trecatoare.
-Trandafir japonez : frumusetea este singurul tau dar.
-Floarea de piatra (portulaca grandiflora) : dragoste voluptoasa.
-Trandafir de mosc (Rosa moschata) : frumusete capricioasa.
-Trandafir de Province (Rosa provincialis) : Inima mea este in flacari.
-Boboc de trandafir alb : prea tanar(a) pentru dragoste.
-Trandafir alb cu mai multi boboci : taina , secret.
-Coronita de trandafiri : frumusete si virtute rasplatita.
-Trandafir galben : infidelitate.



Alte articole din ciclul LEGENDELE FLORILOR :

Legendele lacramioarei

Legendele florii de iasomie

Legendele florii de azalee
Legendele trandafirului Legendele trandafirului Reviewed by Diana Popescu on iunie 01, 2009 Rating: 5

9 comentarii:

Un produs Blogger.