Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera E

TATUAJE EBRAICE





Majoritatea tatuajelor ebraice , cu un aspect exotic si o mistica straveche , semnifica dragostea , credinta sau o filozofie specifica.Originare din biblia ebraica , aceste tatuaje pot fi atat reprezentari religioase , cat si expresii ale unor interese sau pasiuni personale.Celebritati precum Madonna sau David Beckham au ales sa isi decoreze corpul cu tatuaje ebraice incarcate de semnificatii.

De obicei , tatuajele ebraice sunt realizate prin utilizarea limbajului / scrierii “nikkud” , care nu este folosita in mass media sau in viata de fiecare zi din Israel.
Tatuajele ebraice constituite din versete religioase ocupa un loc special in arta tatuajelor.

Iata cateva exemple caracteristice de astfel de tatuaje :

-“Eu sunt a iubitului meu si iubitul meu este al meu ; el isi paste turma intre crini”.(Cantarea cantarilor , 6:3).



Un verset foarte popular in tatuajele ebraice , care semnifica dragostea si legatura de incredere a afectiunii dintre doi indragostiti.Intrucat a doua parte a versetului (“el isi paste turma intre crini) este considerata a avea o conotatie erotica , ea nu este inclusa , adeseori, in modelul tatuajului.

-“Eu sunt Cel ce sunt.” (Exodul , 3:14).



In acest verset , Moise il intreaba pe Dumnezeu ce nume poarta , iar acesta ii raspunde “Eu sunt Cel ce sunt”. In tatuajele ebraice , se foloseste , uneori , numai prima parte (“Eu sunt”) , ca un simbol al intregului verset si al povestii incluse in el.

-“Daca nu sunt pentru mine , cine va fi pentru mine ? Dar , daca sunt numai pentru mine , cine sunt eu ?”



Aceasta fraza face parte din “Etica parintilor “.In cele mai multe dintre tatuajele ebraice este folosita numai cea dintai intrebare.O fraza cu o complexa incarcatura filozofica , punand problema identitatii individualului in absenta absolutului sau in integrarea cu absolutul / divinitatea.

-In ebraica , un singur cuvant semnifica atat “vant” , cat si “spirit”.Acest cuvant se pronunta “Ruach”. Iata reprezentarea sa grafica :








-Un alt cuvant preferat in tatuaje are trei semnificatii : caldura intensa , pasiune , ars de febra.Cuvantul se pronunta “Lahat”.








-Viata rade la / despre dragoste.”




O sentinta reflectand o filozofie de viata , care poate fi interpretata in ebraica in doua moduri : viata care se imbogateste prin dragoste sau viata care neaga viabilitatea iubirii.

TATUAJE EGIPTENE


Hieroglifele sunt simboluri folosite in scrierea egipteana antica.Bazat pe reprezentari grafice ale unor obiecte sau fiinte binecunoscute , acest sistem de scriere este unul din cele mai vechi de pe pamant.Egiptenii il numeau “cuvintele Zeilor”.Grecii l-au denumit “hiera gramata” (literele sacre) sau “hieroglyphica” (literele sacre sculptate / incrustate).

Deoarece au fost descoperite sapate in stancile sau pietrele templelor si mormintelor faraonilor , hieroglifele erau considerate ca pastratoare ale unei intelepciuni secrete , ale unei cunoasteri necesare in calatoria dintre lumea aceasta catre cea viitoare.

Spargerea codului hieroglifelor egiptene a fost insa un misiune dificula , intrucat europenii se incapatanau a le considera ca niste caractere simbolice mai curand decat fonetice.Unii cercetatori erau convinsi ca fiecare simbol reprezenta un concept abstract care se ridica deasupra limbajului , fiind o cale directa de la simbol la gandire.Astfel de speculatii extravagante au invaluit hieroglifele intr-un mister si mai adanc , explicandu-se poate , in acest fel , fascinatia pe care acestea au adus-o in arta tatuajelor.

Hieroglifele erau , in general, scrise de la dreapta spre stanga , directia “gliphelor” ( o pasare indreptata catre stanga , de exemplu) indicand cititorului in ce sens trebuia sa le parcurga.Cuvintele nu erau demarcate prin spatii sau punctuatie , desi unele “Gliphe” serveau ca referinte de terminare ale unui cuvant.

Egiptenii antici foloseau doua tipuri de baza de transformare a limbajului in text : logogramele si fonogramele.Logogramele ( numite si ideograme) reprezentau chiar obiectul infatisat ( de exemplu , un ochi reprezenta un ochi) , ele fiind cele mai utilizate sub forma substantivelor.Fonogramele erau de origine fonetica , reprezentand anumite sunete.Unele simboluri aveau un scop dublu ; “gura” , de exemplu , reprezenta o gura , dar si sunetul R.Alte semne caracteristice erau “determinativele”.Acestea erau caractere “mute” , care nu corespundeau unor sunete , dar care dadeau cititorului un indiciu asupra semnificatiei unui cuvant.Multe cuvinte hieroglifice erau compuse din semne fonetice urmate de un determinativ.
Scrierea hieroglifica cuprindea un sistem ambiguu pentru numere si nu includea vocale , continand insa 24 de simboluri reprezentand consoanele .

Se crede ca scrierea egipteana a inspirat alfabetul din care a evoluat alfabetul fenician , grec si ebraic.

Semnificatia hieroglifelor a fost descifrata cu ocazia campaniei lui Napoleon in Egipt din 1799 , cand a fost descoperita “stanca Rosetta”.Pe aceasta erau inscrise hieroglife traduse atat in greaca , cat si intr-un dialect egiptean comun.

Hieroglifele constituiau o scriere formala rezervata monumentelor si edictelor politice , in timp de scrierea “hieratica” era utilizata pe papirusuri , in viata de zi cu zi.In “hieratica” , reprezentarile pictoriale se reduceau la linii si curbe , nereprezentand o adevarata scriere hieroglifica.Un al treilea tip de scriere , cea “demotica” , era mult mai cursiva ( cu litere legate intre ele) , servind ca un mijloc de scriere laica.Acest tip de scriere nu s-a raspandit dincolo de frontierele Egiptului , astfel incat , dupa invazia romana din anul 30 ien , hieroglifele au fost sortite sa fie date uitarii.
Ultima inscriptie hieroglifica a fost incrustata in poarta lui Hadrian , in jurul anului 394 en.

Ca simboluri , hieroglifele continua sa fie populare si in zilele noastre , sub forma amuletelor si talismanelor, dar , mai ales , a tatuajelor.

- Hieroglifa crucii Ankh .Vezi Dictionarul tatuajelor , Litera A

- Hieroglifa ochiului lui Horus.Ochiul lui Horus era un ochi atotvazator apartinand zeului Horus , cunoscut si sub numele de Ra , zeitatea cerului cu un cap de soim , ale carui atribute erau lumina si bunatatea.Amulete in forma unui ochi au fost gasite frecvent in mormintele regale , ca o protectie in viata de apoi.Ochiul semnifica , de asemenea , puterea regala.Anticii il considerau un simbol al indestructibilitatii , extrem de util atunci cand aveau loc nasteri.Insemnul ochiului a fost descoperit sub cel de-al doisprezecelea strat de bandaje al mumiei lui Tutankamon.
Simbolul ochiului a fost adoptat de masonerie si de SUA , sub forma unui element al Marelui Sigiliu , in care apare deasupra unei piramide inversate ca “Ochi al Providentei”.Ochiul lui Horus poate fi regasit , de asemeni , in Buddhism ca “Ochi al Lumii” , el implicand perspectiva iluminarii sinelui lui Buddha.
Vechii navigatori de pe marea Mediterana pictau ochiul la prova corabiilor lor , ca un semn de protectie asupra calatoriei lor.

-Scarabeul.Una din imaginile favorite ale egiptenilor , scarabeul il reprezenta ca hieroglifa pe Khephry , zeul soarelui care rasare .Totodata , datorita superstitiei privind “nasterea” sa , el simboliza “manifestarea” sau “devenirea”.Egiptenii antici credeau ca scarabeul se naste in mod spontan din gramezile de balegar ; se spunea ca scarabeul mascul isi injecta lichidul seminal in aceste gramezi sferice , pe care apoi le rostogolea intr-un fel similar celui in care Khephry rula soarele de-a lungul cerului.In acest fel , scarabeul constituia o reprezentare a genezei, renasterii , si a eternei forte vitale.Amuletele si pandativele funerare ale scarabeului simbolizau reinnoirea ciclica a vietii.Crestinii timpurii au transformat scarabeul intr-un simbol al invierii.

-Serket, ideograma scorpionului , reprezinta una din cele mai vechi hieroglife egiptene.Fortele potentiale periculoase ale naturii , intrupate in fiinte precum sarpele sau scorpionul , au tendinta de a deveni obiecte ale idolizarii , fapt reflectat si in traditia tatuajelor.Imagine a unui scorpion , Serket era si un simbol al unei zeite egiptene , una din cele patru divinitati care vegheau asupra sicrielor .In scrierea hieroglifica , Serket era utilizat ca un determinativ sugerand actul de “a respira” sau “ a absorbi vantul”.
Imaginea lui Serket era folosita si in unele amulete egiptene , ca o protectie si ca forta de vindecare impotriva muscaturilor scorpionilor si serpilor.

-Hieroglifa cercului Shen.Asemeni simbolului contemporan al infinitului , aceasta hieroglifa semnifica ceva ce nu putea fi cuprins de numere.Cercul Shen era reprezentat ca un cerc cu o linie tangenta la partea sa inferiora , asemeni latului (circular) al unei funii , cu cele doua capete pozitionate orizontal.El simboliza conceptul egiptean dual al timpului , cercul sugerand evenimentele ciclice precum revarsarea Nilului , iar linia dreapta semnificand proiectia catre eternitate.
Cercul Shen putea insemna , in acelasi timp , “tot ceea ce inconjoara soarele” sau “ protectia impotriva haosului inconjurator”.Puterea protectoare a inelului Shen era utilizata sub forma unui “cartus” care inconjura numele regale.Forma acestuia era alungita, pentru a putea cuprinde toate titlurile inscrise in numele unui faraon.

Poze cu diferite tatuaje egiptene : click aici.

-TATUAJELE ELEFANTULUI


Tatuajul elefantului este considerat , in general , un simbol al norocului.
De fapt , asemeni altor animale , precum broasca sau porcul , elefantul semnifica , in multe culturi, sansa si favoarea destinului.

In Africa si Asia , elefantii erau asociati cu regii, faraonii, rajahii si nobilimea , fiind adeseori folositi in razboaie asemeni unor uriase tancuri de avangarda..Atunci cand Hannibal a marsaluit impreuna cu elefantii sai de-a lungul Alpilor pentru a invada Roma , uriasele patrupede nu au avut atat un rol strategic , cat unul de intimidare si infricosare a romanilor.

In India , zeul Ganesh sau Ganesha era reprezentat in templele hinduse cu un cap de elefant.
In Asia , elefantii sunt priviti cu respect , intrucat ei simbolizeaza bunavointa divinitatii pozitive.Se mai pastreaza inca , in unele regiuni , traditiile unor ceremonii religioase , in cadrul carora oamenii ofera jerfte elefantilor , ii spala si ii ung cu pigmenti sau uleiuri speciale , sperand sa obtina in acest fel protectia si favoarea divinitatii.

Turmele de elefanti sunt conduse de o femela adulta .Elefantii pot ajunge pana la o varsta considerabila , ce o poate depasi pe cea medie a omului.In perioadele de seceta , turmele de elefanti se indreapta catre sursele de apa pe care si le amintesc a fi cele mai sigure.Acest fapt a stat la baza credintei ca elefantii sunt pastratorii unei memorii uriase.
Elefantii isi ajuta intotdeuna un semen aflat la necaz , adeseori ei refuzand sa paraseasca timp de cateva zile trupul mort al unui membru al turmei.Datorita acestor trasaturi , elefantii sunt simboluri ale intelepciunii , loialitatii , puterii , fidelitatii si longevitatii.

Diverse desene ale tatuajului elefantului : click aici.

-TATUAJELE ELFILOR / SPIRIDUSILOR



Elfii sunt mici fapturi magice prezente in legendele teutonice.In mitologia germana , elful este o fiinta fermecata care traieste in paduri, uneori in mare , si chiar in aer.De la shakespearianul Puck si pana la personajele lui Tolkien din “Stapanul inelelor” , elfii au fost subiecte de inspiratie pentru nenumarati scriitori si creatori plastici.

Desi sunt adesea rautaciosi , elfii nu sunt asociati cu lumea intunecata a raului , asa cum sunt gnomii sau trolii.Elfii apartin taramului luminii .Credinta in regiunile magice a caracterizat popoarele stravechi de pe tot cuprinsul Europei.Considerate astazi ca mituri sau legende , fapturile fermecate erau cat se poate de reale pentru oamenii din vechime , care pretindeau ca le pot vedea si le considerau ca o parte constituenta a ordinii naturale a lumii.Fara a fi de natura divina , elfii erau vazuti ca servitori ai zeilor , sau ca purtatori ai luminii.In unele credinte , ei erau sufletele celor morti , in altele, creaturi mai vechi decat fiintele umane.
Elfii erau o parte integranta a religiei naturale si a spiritelor ancestrale , fiind , de obicei, asociati cu riturile fertilitatii.De-a lungul timpului , ei au devenit intruchipari ale rautatii si farselor , asa cum apar in legendele germanice si anglosaxone.

Mai multe modele de tatuaje ale elfilor : click aici.


Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) :

Litera C (I)

Litera C (II)

Litera D
Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera E Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera E Reviewed by Diana Popescu on iulie 06, 2009 Rating: 5

53 de comentarii:

  1. as dori sa-mi spuneti cum se scrie david andrei in ebraica sau numai david multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. In erbaica , numele David se scrie astfel : דוד

    RăspundețiȘtergere
  3. vreau sa stiu cum se scrie cristi in ebraica

    RăspundețiȘtergere
  4. as dori sa stiu cum se scrie adriana in ebraica? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Adriana nu este un nume evreiesc , asadar nu are un echivalent in ebraica.Totusi, transcrierea in ebraica a prenumelui Adriana este : 讗讚专讬讗谞讛

    RăspundețiȘtergere
  6. vreau sa stiu si eu cum se scrie rebeca maria in ebraica.multzumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru afla cum se scrie numele Maria in ebraica cauta acceseaza acest link : http://www.my-hebrew-name.com/maria-maria-22667.html (Da copy si apoi paste in bara de cautare).Cred ca pe acelasi site vei gasi si felul in care este scris numele Rebeca cu litere ebraice.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum se scrie numele NARCISA,in elfa?

    RăspundețiȘtergere
  9. Orice nume, inclusiv Narcisa, se poate scrie relativ usor cu alfabetul elfilor, pe care il poti gasi la adresa http://www.starchamber.com/paracelsus/elvish/elvish-in-ten-minutes.html.Asa cum se explica in aceasta pagina , scrii pe un rand vocalele din nume (a,i,a) si dedesuptul lor scrii consoanele numelui .Apoi inlocuiestiu literele cu cele din alfabetl elfilor.Succes

    RăspundețiȘtergere
  10. cum se scrie acest citat in chineza si japoneza °°°Esential e sa te ridici de la pamant si sa continui lupta°°°

    RăspundețiȘtergere
  11. cum se scrie in ebraica : I love mia

    RăspundețiȘtergere
  12. cum se scrie REM in ebraica va rog mult vreau sa ma tatuez ... multumesc sincer ...

    RăspundețiȘtergere
  13. CUM SE SCRIE IN EBRAIK LAURENTIU SI MAURA TE ROG DA SE POATE SA IMI SPUI SI MIE MS MULT DE TOT

    RăspundețiȘtergere
  14. IMI RASPUNDETI SI MIE PLSSSSSSSSSSS!

    RăspundețiȘtergere
  15. cum se scrie Te Iubesc norbi..mersi

    RăspundețiȘtergere
  16. m-ar interesa cum se traduce " Nimic fara Dumnezeu " in ebraica

    RăspundețiȘtergere
  17. Imi puteti spune cum se scrie Ionut in ebraica?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  18. cum se scrie adelin in ebraica?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. buna ziua.

    Imi spuneti si mie va rog cum se scrie in ebraica :
    Doar dumnezeu ma poate judeca.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. va rog frumos sa mi traduceti si mie acest citat " sunt ceea ce sunt si cel pe care il iubesc este al meu" va rog mult , in ebraica , vreau sa mi tatuez

    RăspundețiȘtergere
  21. cum se scrie elisabeta in ebraica va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  22. In ebraica, la Elisabeta se spune Elisheva, adica "Dumnezeu este juramantul meu"

    RăspundețiȘtergere
  23. cum se scrie in ebraica angelo/ionela!ms frum. ast

    RăspundețiȘtergere
  24. cum se scrie bogdan in ebraica? ms

    RăspundețiȘtergere
  25. buna ziua,va rog imi traduceti si mie numele baietelului meu in ebraica-DARIO CHRISTIAN ....multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Christian poate corespunde numelui ebraic Mashiach, insemnand "uns, numit", iar Dario are drept corespondent numele ebraic Darius sau Daryavesh, semnificand "domn sau acolit".
      Intr-o alta varianta, Christian este asociat cu numele ebraic Issachar , Yisachar, Yissochar, ci intelesul "rasplata sa va veni", Iar Dario cu Amidor, cu semnificatia de "vremea mrs este libera, natia mea este libera".

      Ștergere
  26. as dori cum se scrie in ebraica vom fii mereu cu tine ingerasul nostru

    RăspundețiȘtergere
  27. Imi puteti cum se scrie Roxana in ebraica?? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua. Cum se scrie Ana in ebraica si apoi Marian ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  29. buna,cum se scrie rebecca alexandra in ebraica

    RăspundețiȘtergere
  30. si ce semnificatie are numele?multumesc fumos

    RăspundețiȘtergere
  31. CUM SE SCRIE ALEXANDRA IN JAPONEZA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numele Alexandra este scris astfel in japoneza (kanji): 亜玲久燦努蘭

      Ștergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Cum se scrie Danu si Dana

    RăspundețiȘtergere
  34. CUM SE SCRIE DOAR DUMNEZEU MA POATE JUDECA IN CHINEZA

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna ziua! Vreau sa stiu cum se scrie IOANA in ebraica

    RăspundețiȘtergere
  36. Cum se scrie aurel in ebraica

    RăspundețiȘtergere
  37. Imi spuneti si mie cum se scrie aurel in ebraica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurel se scrie in ebraica in una din aceste doua variante: אורל, עורל

      Ștergere
  38. Cum se scrie mădălina ,andreea ,vlădut in ebraică...??

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.