Eu te ating , tu ma atingi , el ne atinge...

Atingerea , o cale esentiala de comunicare nonverbala

La inceput a fost atingerea.Prin atingere , am simtit mai intai caldura afectiva a mamei.Prin atingere , un prieten mi-a spus mai mult decat in risipa a o mie de cuvinte.Prin atingerea mainii am simtit fiorul electrizant al dragostei abia infiripate si tot prin atingere ma invaluieste voluptatea sarutului iubirii.

Atingerea sau comunicarea "haptica" cuprinde mai multe forme de manifestare : atingerea in relatia profesionala (functionala) , atingerea sociala , atingerea prieteneasca , atingerea intima (in dragoste) , si atingerea sexuala (excitatia).

Atingerea si ierahia profesionala

Cand un profesor sau un sef te atinge pe umar , acest lucru poate fi un gest de protectie si incurajare , dar si un perfid avans sexual (in cazul fetelor , mai ales).In viata de zi cu zi , superiorul in ierarhie se simte mai liber in a-si atinge subordonatul , in timp ce , acesta din urma , nu stie ce sa faca cu mainile sau si le inclesteaza la spate atunci cand este in prezenta sefului sau.

Inceperea unei relatii de munca debuteaza , de obicei , cu o strangere de mana.Dar , pana si acest gest mai mult decat comun , poate ascunde semnificatii profunde.Intensitatea sau forta strangerii de mana poate fi un barometru al afectiunii , dar si un semnal al impunerii sau al mesajului :"Nu uita cine este seful !".

Atingerea comunica gradul de afectiune sau de incredere intre doi oameni.Atunci cand o observatie sau o lauda este insotita de o atingere , aceasta serveste pentru a intari sau sublinia cele spuse.

Atingerea sociala

In comunicarea cu cei din jurul nostru atingerea poate avea ratiuni strategice sau repetitive.

Atingerea strategica ascunde motive nemarturisite , ea avand rolul de a sugera sau transmite subtil un lucru pe care persoana in cauza vrea sa il faci pentru ea sau pentru tine.

Atingerea repetitiva consta in atingerea reciproca , repetata , dintre doua persoane , un "ritual" incarcat de obicei cu intentii pozitive.

In context social , exista parti ale corpului care se pot atinge , sau nu se pot atinge.Cele dintai , numite "parti nevulnerabile ale corpului" , cuprind mana , bratul , umarul si spatele .In a doua categorie , "parti vulnerabile ale corpului" , se incadreaza toate celelalte zone ale trupului.

Atingerea prieteneasca

In relatiile prietenesti sau sociale , se considera ca este mult mai "acceptabil" ca femeile sa atinga si nu sa fie atinse.O explicatie poate consta in tendinta innascuta a unei persoane dominante de a-i atinge pe cei din jurul sau.

Atingerea poate in mod real sa aline sau sa creeze o atitudine pozitiva .Atingerea cu efect terapeutic are un efect mai mare atunci cand este aplicata femeilor.Barbatii , adesea , nu "gusta" efectul terapeutic al atingerii, intrucat , atunci cand sunt atinsi , considera sunt tratati ca inferiori sau dependenti fata de altcineva.

Atingerea intre membrii unei familii influenteza comportamentul acestora.Pe masura ce un copil creste , ocaziile in care parintii il ating se diminueaza.In general , persista atingerea cu parintele de acelasi sex .

Un studiu al comunicarii nonverbale centrat asupra felului in care barbatii "converseaza" intr-un bar , a aratat ca femeilor le plac barbatii care le ating , dar sunt contrariate atunci cand acestia ating alti barbati.Barbatii care ii ating pe altii sunt perceputi ca a avea un statut sau un rang social mai inalt .

Atingerea (intima) din dragoste

Atingerea este comportamentul nonverbal care are cel mai mare efect in relatiile dintre oameni.Numarul de atingeri creste odata cu evolutia unei relatii de cuplu.

Atingerile corpului in public , tinerea de mana sau bratele trecute peste umarul celuilalt , servesc ca un "semn al legaturii /relatiei" dintre doi parteneri.In acest fel , li se semnaleaza celorlalti ca fiecare dintre cei doi parteneri este "luat" sau "ocupat".Aceste "semne ale legaturii" sunt folosite de cuplu in faza de "dating" sau de inceput a relatiei , ele rarindu-se sau chiar disparand intr-o legatura mai veche sau dupa casatorie.

Atingerile difera de la un sex la altul.Daca in prima faza a unei relatii barbatii isi indeplinesc un rol social prestabilit , ei fiind cei care initiaza atingerile sau le "administreaza" intr-o mai mare masura , dupa ce relatia de cuplu devine mai serioasa sau se indreapta catre casatorie , femeile incep sa isi atinga mai des partenerii.

In cadrul cuplurilor casatorite , atingerea contribuie la mentinerea sanatatii sau conditiei spirituale a celor doi parteneri.Studiile au demonstrat ca femeile afectate de stres dau semne de eliberare a tensiunii emotionale atunci cand sunt tinute de mana de catre soti.

Procesul comunicarii sau negocierii nonverbale consta din timiterea unui mesaj in incercarea de a obtine aprobarea sau dragostea unei alte persoane."Curtarea" , care poate conduce catre dragoste , este definita ca un tip de mesaj avand scopul de a atrage partenerii.In timpul acestei faze de inceput a unui cuplu , are loc un schimb de gesturi nonverbale , o comunicare prin care partenerii isi transmit sa se apropie din ce in ce mai mult unul de celalt , pana cand , in cele din urma , are loc atingerea celor doi.Mijloacele esentiale in drumul catre intimitate constau in expresii faciale , sarutari si magaieri reciproce.

Curtarea unui partener include cinci faze : faza de atentie , faza de recunoastere , faza de conversatie , faza de atingere si faza de dragoste erotica.Atingerile sunt implicate in ultimele doua faze.

Faza de atingere cuprinde :

- Prima atingere.Are loc , de obicei , in mod accidental decat premeditat , prin atingerea neutra a corpului celuilalt , cel ce este atins putand sa accepte sau sa respinga atingera prin miscarea corpului sau.

-Imbratisarea.Imbratisarea este , poate , modul ce mai elementar de a marturi cuiva dragostea sau dorinta .

-Intentia de a atinge.Are loc prin evidentierea dorintei de a atinge un partener , de exemplu , prin intinderea unei maini (deasupa unei mese) catre persoana in cauza.

-Sarutul.O miscarea reciproca , simultana , de apropiere a capetelor pentru a permite atingerea buzelor , incheindu-se astfel cea de-a patra etapa a curtarii , "sarutul".

Faza finala , dragostea erotica.

Efectele pozitive ale atingerii

Atingerile comunica , de obicei , emotii pozitive si au loc intre persoane care sunt implicate in relatii afective.Din acest punct de vedere , atingerile pot fi : de sustinere (sprijin) , de apreciere , de parteneriat (includere) , cu interes sau intentie sexuala , sau, pur si simplu , afective.

-Atingerile de sustinere (sprijin) au scopul de a alina , a reasigura sau promite protectia .Au loc atunci cand o persoana este afectata de un necaz sau o suparare.
-Atingerile de apreciere comunica recunostiinta sau recunoasterea meritelor.
-Atingerile de parteneriat (includere) atrag atentia asupra faptului de a fi impreuna sau sugerea apropierea sentimentala.
-Atingerea erotica exprima atractia sau interesul erotic
-Atingerile afective exprima aprecierea pozitiva sau recunoasterea afectiva a unei alte persoane.

Sursa :Wikipedia

Te mai poate interesa :

Limbajul corpului , limbajul secret al dragostei
Eu te ating , tu ma atingi , el ne atinge... Eu te ating , tu ma atingi , el ne atinge... Reviewed by Diana Popescu on iulie 10, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.