Simbolurile celtice | Semnificații ale artei celtice


Simbolurile celtice și tradițiile druide sunt înconjurate de o evidență aura de mister și magie.
Chiar dacă nu îți curge prin vene nici o picătura de sânge irlandez sau scoțian, se spune că ai cu adevărat un suflet celtic atâta timp cât ești animat de respect și dragoste față de “pământul mamă” și simți o afinitate profundă față de cultura poporului celtic.

Semnificațiile din spatele spiralelor, nodurilor, labirinturilor și crucilor au intrigat omenirea vreme de secole. În rândurile de mai jos am încercat să explic pe scurt câteva din înțelesurile tainice ale unor simboluri celtice celebre. Poate că, trecând peste acest text, vei putea descoperi dacă în sinele tău intim se ascunde sau nu un suflet celtic.

Simboluri pagane oculte

Simbolurile crestine ale plantelor si copacilor

Simboluri norocoase, talismane si amulete

1. Nodurile celtice

Probabil, unul din cele mai consacrate simboluri celtice, nodul celtic este caracterizat de o impletire si o intrepatrundere elaborat , care nu are inceput si sfarsi , semnificand credinta celtilor in dimensiunea eterna a universului. Atat druizii, cat si stravechii celti credeau intr-o viata fara de sfarsit, moartea nefiind altceva decat o faza de tranzitie catre o noua etapa a existentei.

Alte trasaturi specifice nodurilor celtice releva diferite semnificatii.
De exemplu, “triquestra” sau “nodul intreit” dezvaluie importanta cu care era investita de catre druizi cifra 3. Acest model celtic stravechi a fost preluat de catre crestinii irlandezi si investit ca reprezentare a Sfintei Treimi.

Mai multe despre acest subiect, in articolul Nodul iubirii, stravechi simbol celtic


2. Spiralele celtice

Se pare ca exista o multime de dezbateri despre adevaratele semnificatii ale spiralelor in arta celtica. Directia spiralelor, precum si numarul de rotatii ale acestora marturisesc despre intelesurile multiple purtate de aceasta figura geometrica.

“Spirala tripla, cunoscuta si sub numele de “Zeita tripla”, simbolizeaza cele trei faze de fata / mama / batrana prin care trece o femeie de-a lungul vietii, sau cele trei faze ale lunii.

“Spirala dubla” exprima echilibrul, dar este si o reprezentare a echinoxului , momentul din an cand durata zilei devine egala cu cea a noptii.

“Spirala desfasurata in sens orar” este o intruchipare a soarelu , venerat de celti in ciuda preferintei lor pentru luna. O spirala care se roteste larg, ale carei spire sunt distantate una de cealalta, simbolizeaza soarele puternic specific verii , iar o spirala comprimata, cu un foarte mic spatiu intre spire, exprima zilele din ce in ce mai scurte si noptile mereu mai lungi ale iernii.


3. Labirinturile celtice

Simbol sugestiv al calatoriei noastre prin viata, labirintul avea un rol semnificativ pentru celti in ragazurile de rugaciune sau meditatie. Concentrarea asupra acestei forme grafice ne reaminteste ca viata este plina de optiuni, de usi care asteapta sa ni se deschida, dar si de obstacole ce vor sa ne ingradeasca.

4. Cercurile celtice

Cercul, o figura de baza pentru mandala, este un insemn caracteristic si in imaginile stravechi ale celtilor.Asemeni dragostei lui Dumnezeu, cercul nu se sfarseste niciodata .El este un simbol universal al ciclului vietii, alcatuit din nastere - moarte – renastere.

Cercurile intretaiat, care stau la baza multor noduri celtice, aduc un plus de simbolism.Astfel , prin combinarea a trei cercuri se obtine, in centru , un nod triquestra. Pe de alta parte, cinci cercuri interconectate formeaza “cercul fiintei”, o ilustrare druida a celor patru elemente unite pentru totdeuna de catre un al cincelea element, echilibrul.


5. Trifoiul

Unul din cele mai consacrate simboluri celtice si irlandeze, trifoiul este asociat cu norocul, Sfantul Patrick si spiridusii.

Trifoiul era o planta sacra pentru druizi datorita formei de triada a frunzelor (asa cum am aratat mai sus , numarul 3 este esential in simbolismul celtic; vezi triquestra si spirala tripla). Se spune ca Sfantul Patrick folosea trifoiul ca o cale de a simboliza Sfanta Treime, motiv pentru care acesta a devenit unul din importantele simboluri ale zilei Sf.Patrick.


6. Crucea celtica

Constand dintr-o cruce inconjurata de un cerc, crucea celtica este un simbol stravechi, cu o origine anterioara crestinismului.

Crucea este un simbol antic cu multe intelesuri, reprezentand, adesea, cele patru directii sau impartirea anului in cele 4 anotimpuri. Cercul care incadreaza crucea simbolizeaza soarele sau infinitatea .Desigur, odata cu raspandirea crestinismului, simbolul crucii a devenit inseparabil de imaginea lui Christos.

Spre deosebire de crucea latina, crucea celtica este inzestrata cu motivul nodurilor celtice, semnificand modul in care sunt interconectate toate actiunile oamenilor in cadrul marei retele a vietii.

Crucea cu brate egale inscrisa in cerc, numita “crucea soarelui” sau “crucea rotii”, este un simbol al soarelui, timpului si miscarii eterne, si dateaza in mod cert din vremurile preistorice.

Copyright © diane.ro

Simbolurile celtice | Semnificații ale artei celtice Simbolurile celtice | Semnificații ale artei celtice Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 16, 2010 Rating: 5

7 comentarii:

  1. AS AVEA SI EU CEVA DE SPUS , CEVA CHIAR CIUDAT S-A INTAMPLAT ... AM IMAGINEA CRUCII CELTICE IN CAP DE CEVA TIMP ... O SAPTAMANA , POATE 2 . AM CAUTAT ACUM SEMNIFICATIA CRUCII CELTICE SI AM GASIT ACEASTA PAGINA, CE E SI MAI CIUDAT ?!? ... MA CHEAMA CHIAR DIANA.
    ARE CINEVA O PARERE DESPRE ASTA?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca ai rezonat cu numele Dianei si ai prim it u n raspuns la c e te preocupa.Asta insemna ca ai puterea de a emite si a primii informatii ."cere si ti se v-a da"

    RăspundețiȘtergere
  3. fratele meu a gasit un inel celtic ...si mi la dat mie...acuma cind am gasit aceasta informatie sunt si eu putin shokata ma numesc la fel DIANA....

    RăspundețiȘtergere
  4. uhm buna...eu desenez de foarte mult timp arta abstracta..insa cam de cateva luni bune fara sa vreau cand ascult muzica clasica sau celtica cateodata desenez tot felul de spirale..cam toate spiralele care sunt prezentate pe aceasta pagina..adevarul e ca mereu am iubit natura si mereu am urat oamenii care o distrug din secunda in secunda....pana acum sincer sa va spun nu prea stiam de religia celtica iar crucea cu cerc a fost primul inaintea spiralelor..stiu ca poate e o simpla conicidenta dar totusi ciudata situatia..

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu as avea o intrebare , daca ma poate lamuri cineva, va rog : stiti ce semnificatie are crucea celtica ? Eventual daca stiti despre vreo semnificatie oculta. Sau in cazul in care ofera protectie , pentru ce anume ? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.