Perseidele și superstițiile despre stele căzătoare

În fiecare an, Cosmosul ne oferă un spectacol gratuit pe ecranul necenzurat al bolţii cereşti: Perseidele. Deşi numit ploaie de stele sau meteoriţi, fenomenul Perseidelor ne oferă vederii cel mult 100 de stele căzătoare pe parcursul unei ore, oricum mult mai numeroase decât în alte perioade ale anului.
Cu toate că par a veni dinspre Constelaţia Perseus, de unde şi numele, aşa zisele stele care ne dau iluzia că se prăbuşesc spre pământ provin de fapt din cometa Swift-Tuttle şi sunt mici bucăţi de praf cosmic, cu dimensiuni de la un fir de nisip până la o boabă de fasole, desprinse din cometă, atunci când aceasta trece pe lângă soare.

Eclipsa de soare in superstitii , mituri si legende

În acest an, momentul de maximă intensitate al Perseidelor va fi în noaptea de joi spre vineri a acestei săptămâni, pe 13 august, la ora 2 şi 30 de minute. Dacă îţi doreşti să te bucuri din plin de acest spectacol unic , ar fi bine să părăseşti oraşul şi să te îndrepţi spre locuri în care să nu existe alte surse de lumină perturbatoare, de preferinţă pe undeva prin munţi.

Legendele despre Perseus abundă în mitologia greacă.
Erou vestit şi fiu al lui Zeus, Perseus îşi propune să o ucidă pe Meduză, o frumoasă muritoare, transformată într-o înfricoşătoare gorgonă tocmai de către geloasa zeiţă Atena, privirea ei  Meduzei devenind ucigătoare, iar părul ei, o increangătură de şerpi fioroşi. În această aventură, Perseu a fost ajutat de sandalele înaripate ale lui Hermes, mesagerul zeilor, de sabia împodobită cu diamante a lui Hefaistos, zeul focului, şi de coiful lui Hades, zeul Infernului,  ce avea darul de a îl face invizibil. Eroul a omorât-o pe Meduză fără a se uita la ea, privind reflexia ei în scutul său strălucitor, iar sângele Gorgonei a căzut pe Pământ, dând naştere înaripatului cal Pegasus.
În drumul său spre casă, Perseus a salvat-o de la moarte pe viitoarea lui soţie, prinţesă Andromeda , fiica regelui Cepheus, care îşi înlănţuise fiica pe o stânca pentru a o sacrifica monstrului marin Cetus, la îndemnul vanitoasei sale mame, regina Casiopeea.
Dacă ai curiozitatea de privi un atlas ceresc, vei putea descoperi pe boltă toate personajele din aceste mituri: Perseus, Pegas, Andromeda, Casiopeea, Cetus şi chiar Meduza, numită Steaua demonului din constelaţia lui Perseus.

Potrivit legendei, atunci când vezi o stea căzătoare trebuie să îţi pui o dorinţă ce va avea mari şanse de a fi împlinită.
Această credinţă provine din anii 127- 152 d.Chr., când astronomul grec Ptolemeu scria că zeii privesc uneori spre Pământ, din curiozitate sau plictiseală, trăgând cu ochiul către oameni printre sferele lor celeste ca prin vizorul unei cortine de la teatru, iar prin această deschidere se strecoară stelele care cad către Pământ. În astfel de clipe, zeii puteau zări muritorii, care aveau o şansă mai mare a le fi îndeplinite dorinţele arzătoare.

O altă superstiţie veche răspândită printre catolicii din unele părţi ale Angliei şi Germaniei, susţinea că stelele căzătoare ale Perseidelor sunt lacrimile de foc ale Sfântului Laurenţiu, scurgându-se pe cer în ziua de 10 august, dată marcând aniversarea martirajului său.

Aristotel credea că lucruri precum cometele sunt de fapt mesaje trimise oamenilor de pe Pământ, în timp ce Pliniu şi Seneca erau de părere că astfel de obiecte dramatice fac parte dintr-un plan cosmic şi că umanitatea are datoria de a înţelege mecanismul celest care dă naştere acestor evenimente, stelele căzătoare fiind văzute ca prevestiri ale dezastrelor ori semne divine ale răului sau binelui.

Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie

Într-o piesă de teatru a lui Aristofan, stelele căzătoare erau sufletele oamenilor sărmani, mergând ameţite de beţie prin cer după o cină la o stea bogată.
În schimb  în superstiţiile evreieşti şi creştine, stele căzătoare erau considerate drept îngeri căzuţi sau demoni.

În cartea Mitologia teutonică a lui Jacob W. Grimm, stele căzătoare sunt considerate drept vestitoare ale războiului şi morţii, fiind citate câteva versuri ale unui cântec popular: Peste Rin zboară 3 stele, 3 fiice ale văduvei mor.
Conform credinţelor, stelele căzătoare anunţă nenorociri: le numim mânia înfricoşătoare a lui Dumnezeu”

Chiar şi un om înzestrat cu cunoștințe ştiinţifice, precum Halley, cel de la care provine numele celebrei comete, credea că o cometă căzută pe pământ a dat naştere potopului biblic al lui Noe şi a fost un semn al nemulţumirii lui Dumnezeu faţă de creaţia sa.

În Evul Mediu şi în Renaştere, formă unei comete prilejuia diverse interpretări ale destinului.
Astfel, se spunea că atunci când o cometă sau un înspăimântător meteorit are o formă rotundă, claritate şi strălucire, asemenea unui alt soare, aceasta semnifică naşterea unui măreţ prinţ sau conducător.

Majoritatea celorlalte forme preziceau însă dezastre şi nenorociri. De exemplu, dacă o stea căzătoare avea o formă piramidală, se credea că vor avea loc mari pierderi datorate focului sau că o vreme de tiranie se apropie.

În cazul în care o stea căzătoare se asemăna cu o sabie, erau vestite întristări pricinuite de o sabie, iar dacă aducea cu o trompetă, se anunţa cu certitudine un război.

În unele regiuni din Asia, există superstiţia că o stea căzătoare reprezintă un semn rău, ea semnificând lacrimile lunii întristate de pierderea mirelui ei , soarele și care anunţă război, moartea sau pierderea cuiva drag.

Ritualurile dragostei | Superstitiile indragostitilor din Anglia (I)

Într-un căntecel de leagăn englezesc pentru copii datând din secolul XIX se spune :

“ Lumină de stea, strălucitoare stea,
Prima stea ce o văd astă noapte,
Aş vrea să se poată, aş vrea să pot
Să mi se-mplineasca, dorinţa ce mi-o pun astă noapte.”

În Chile, dacă vezi a stea căzătoare, trebuie să iei degrabă în mână o piatră în timp ce îţi pui repede în minte o dorinţă. În schimb, în Filipine trebuie să îţi faci pe dată un nod la batistă.

Copyright © diane.ro


Perseidele și superstițiile despre stele căzătoare Perseidele și superstițiile despre stele căzătoare Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2010 Rating: 5

8 comentarii:

  1. ador sa privesc perseidelesi cred in dorintele implinite de "stelele cazatoare":X

    RăspundețiȘtergere
  2. eu aseara am vazut o stea cazatoare imi poate spune cineva daca sunt adevarate miturile

    RăspundețiȘtergere
  3. da sunt adevarate eu am vazut -mi-am pus o dorinta si dupa o saptamana s-a indeplinit

    RăspundețiȘtergere
  4. aseara am vazut 3 stele cazatoare...chiar este adevarata treaba asta cu moartea?o sa imi mora cineva din familie..sau mor eu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai existi?A murit cineva? Raspunde-mi te rog ca am vazut si eu o stea cazatoare azi . :D

      Ștergere
  5. Eu in noaptea asta am vazur o stea si am pus o dorinta sunteti siguri ca se va indeplini.pwp si astept raspunsu vostru

    RăspundețiȘtergere
  6. Am visat o stea cazatoare si am spus o dorința si ciudat e ca si in realitate sa întâmplat si in ambele cazuri a fost aceias dorința realitatea sa insmplst in trecut visul acum

    RăspundețiȘtergere
  7. sa va spun ceva ce probabil unii dintre dumneavoastra a auzit si crede in el...de multe ori se vorbeste despre noroc...acesta nu exista si e insusi satana sau raul...defapt toate aceste preziceri sunt doar vorbe...noi nu ne putem sau mai bine zis nici nu ar trebui sa indraznim sa subestimam puterea Lui Dumnezeu...intradevar aceste stele cazatoare sunt semne...dar cel mai bine ar fi sa speram ca aceste semne sunt de bine iar dorintele ce le avem in suflet le putem trimite din suflet Lui Dumnezeu prin rugaciune...un singur lucru doreste-ti-l ca om...iertarea pacatelor si mantuirea sufletului...crede intr-unul Domnul de viata facatorul cerului si al pamantului si nu te increde in alti asa zisi zei pentru ca exista doar un zeu iar acela este Dumnezeu Tatal nostru...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.