Orbul si schiopul | O poveste cu talc

Intr-o straveche poveste ebraica, se spune ca Antoninus Pius, un roman carcotas fata de credinta intr-un unic si adevarat Dumnezeu, i-a spus unui rabin:

- Atat sufletul cat si trupul pot scapa teferi la judecata de pe urma! Iata in ce fel se poate intampla lucru acesta ... Corpul poate spune: "Nu eu, ci sufletul a fost acela care a pacatuit! Din ziua in care am fost separat de el, am ramas departe de orice desertaciuni in mormantul meu rece si pustiu!" La fel, sufletul poate zice: "Nu eu, ci trupul a gresit! Din momentul in care nu am mai fost impreuna, am zburat prin vazduh, curat asemeni unei pasari!"

Poveste orb si olog
Orbul si schiopul | O poveste cu talc
Rabinul a stat putin pe ganduri si i-a replicat lui Antoninus Pius:
- Am sa-ti raspund printr-o parabola. A ce seamana ceea ce mi-ai descris? Regele carnii si sangelui este in posesia unei frumoase livezi, in care cresc niste minunati smochini. El aduce drept paznici ai gradinii un om orb si un altul olog. Schiopul ii spune orbului: "Hei, sunt o multime de smochine delicioase in aceasta livada. Vino, ajuta-ma sa ma ridic si le vom putea manca!" Schiopul se inalta pe umerii orbului si il indruma cum sa ajunga in dreptul fiecarei ramuri pline de rod, iar cei doi se oapateaza astfel din plin.

Dupa mai multe zile, regele, stapanitorul livezii,face o vizita si, uimit de lipsa roadelor, spune: "Unde sunt frumoasele mele smochine?"
Ologul ii raspunde: "Am eu picioare sa ajung pana la ele?"
Iar orbul ii zice: "Am eu ochi sa le pot vedea?"
Ce putea sa faca regele? L-a cocotat pe schiop pe umerii orbului si i-a judecat pe amandoi ca pe una si aceeasi persoana.

In acelasi fel, Cel Preasfant, binecuvantat fie-i Numele, va aduce sufletul inapoi in trup si ii va judeca pe amandoi, precum s-a zis: "El va striga spre ceruri sus si spre pamant, ca sa judece pe poporul Sau" (Psalmii 50:4). "El va striga spre ceruri sus," adica catre suflet, si "spre pamant, ca sa judece poporul Sau," adica inspre trup.

Dupa o poveste din Talmudul babilonian, Sanhedrin



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Ingerii printre noi | O poveste cu talc

Unde este divinitatea omului ? | O poveste cu talc

Fereastra catre lume | O poveste cu talc
Orbul si schiopul | O poveste cu talc Orbul si schiopul | O poveste cu talc Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.