De ce mireasa plange in ziua nuntii ?

Am fost ieri la o nunta , iar lacrimile miresei , care au podidit-o chiar in vreme ce trebuia sa spuna implacabilul "Da" in fata ofiterului starii civile , a facut aproape toata asistenta sa se infioare , cei mai slabi de ingeri neputandu-se abtine sa nu dea si ei apa la soricei.Pe de alta parte , cea de-a doua mare nunta regala din acest an , cea dintre Printul Albert de Monaco si frumoasa fosta inotatoare Charlene Wittstock , a starnit vii controverse si semne de intrebare mai ales in randurile presei , datorate plansului nestavilit al miresei. Ei bine, toate astea m-au facut sa scriu aceste randuri poate banale , poate nu , despre motivul aparent sau nu al plansului mireselor in ziua nuntii lor.

Desigur , explicatia cea mai la indemana este cea de-a natura psihologica , desi si aici avem parte de niste lucruri contradictorii.Contradictorii precum fiintele umane.Pentru ca , nu-i asa , femeile in general , si miresele in special , sunt purtate de sentimente ambigue atunci cand este vorba despre plans.Miresele pot plange de fericire pentru ca au ajuns , in sfarsit , la unul din cele mai semnificative momente din viata lor sau intrucat isi leaga (in sfarsit !) oficial destinul de cel barbatului iubit.Un al doilea motiv , care nu il exclude pe cel dintai , consta in durerea resimtita in urma despartirii de parinti , de viata de fecioara (sau nu ) ori de relativa independenta de pana atunci. La urma urmei , desi se proclama si la noi , sus si tare , egalitatea femeii cu a barbatului, viitoarea nevasta nu stie adeseori cu siguranta ce o asteapta din partea promitatorului mire.Nu trebuie sa uitam (se mai intampla inca asa ceva) posibilitatea unui mariaj fortat sau aranjat , bazat in special pe considerente financiare.Povestea lui Romeo si a Julietei nu se incheie de obicei atat de tragic ca in Shakeaspeare , ci printr-o casatorie a Julietei cu un barbat nedorit dar agreat de catre familie.

O zicala binecunoscuta , de sorginte masculina sau apartinand unei anonime soacre mari , ne invata ca femeia plange la nunta iar barbatul dupa aceea.Ce ne spun insa superstitiile si traditiile despre acest fapt ? Se zice , de obicei, ca o mireasa care plange la nunta ei este un semn bun intrucat in acest fel isi varsa toate lacrimile si nu o sa mai aiba de ce in plange in timpul casatoriei.In Mexic , se considera mireasa nu trebuie sa poarte perle in ziua nuntii pentru ca asemanarea acestora cu lacrimile prezice ca va plange de-a lungul intregului ei mariaj.O zicala , decretand ca daca ploua in ziua nuntii , mireasa va plange intr-una cat va fi maritata , este aparent contrazisa de o alta , conform careia ploaia cazuta la nunta este un semn de belsug.Se mai spune ca , daca viitoarea nevasta nu isi doreste sa planga in timpul maritisului, ea nu trebuie sa se lase atinsa in ziua nuntii de apa , ploaie , ori lacrimi.

In provincia Sichuan din China exista un obicei numit "Zuo Tang" ("statul in hol") , potrivit caruia mireasa trebuie sa planga vreme de o luna inaintea nuntii ! Este cam mult , nu-i asa ? Cand se implineste fix o luna inainte de cununie , timp de zece zile , la caderea noptii , mireasa vine in holul casei parintesti si plange circa o ora.Dupa aceasta , urmeaza inca zile zile cand i se alatura in plans mama.In ultimele zece zile inainte de fatidicul eveniment , viitoarea mireasa plange pe hol impreuna cu mama , bunica , surorile si matusile ei.Ei da , asta plans ! Se pare ca mireasa plange in diferite felurile , apeland la diverse cuvinte in ceea ce se cheama "Cantecul plansului de casatorie" ; acest bocet fortat se spune ca o ajuta sa se integreze mai usor in atmosfera nuntii !

In Bucovina , mireasa nu trebuie sa se chinuie atat de mult .Potrivit traditiei , viitoarea nevasta trebuie sa planga in ziua maritisului in timp ce domnisoarele de onoare dau glas unui cantec de jale.Nu stiu daca chinezoiacele apeleaza la ceapa , dar istetele fete din Bucovina o fac in mod sigur !

In Maramures , plansul miresei este obligatoriu , atat in timp ce este imbracata de nunta cat si cu ocazia despartirii de fetele din sat , atunci cand isi regreta (sau nu ) pierderea "fetiei".

Daca aveti cunostiinta despre alte motive ori superstii asociate cu plansul miresei , astept cu placere comentariile voastre.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Mireasa moarta – O poveste de Halloween

Ritualul daruirii trandafirului

Nunta in citate, aforisme, maxime , proverbe
De ce mireasa plange in ziua nuntii ? De ce mireasa plange in ziua nuntii ? Reviewed by Diana Popescu on iulie 03, 2011 Rating: 5

7 comentarii:

  1. cine stie ce mai ascund miresele astea,plang si ele dupa libertate...

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca din cauza emotiilor si din cauza presiunii puse de catre cei din jur, caci, astfel, casatoria nu e sfarsitul vietii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt de parere ca faptul pentru care o mireasa plansa este din cauza faptului ca se simte mai mult decat bine, mai mult decat iubita, alta explicatie nu gasesc practic...

    RăspundețiȘtergere
  4. completezi articolul dupa ce te mariti.:)) Vezi plange si vei sti exact sentimentul ...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.