Sfânta Ecaterina în tradiții și superstiții


Sărbătorită în fiecare an pe ziua de 25 noiembrie, Sfânta Ecaterina din Alexandria a fost condamnată la moarte, în secolul al IV-lea, de către împăratul Maxentius din cauza faptului că reușise să convertească foarte mulți oameni la creștinism.

Sfanta Ecaterina superstitii maritis

Potrivit unor scrieri apocrife, ea a fost așezată într-o mașină de tortură având o roată cu țepi foarte ascuțiți.Se spune că a fost salvată de la acest calvar de către o intervenție divină, dar apoi împăratul a poruncit să fie decapitată.În Anglia de astăzi, " Roata lui Catherine" dă numele unui tip de foc de artificii ce este aruncat ca dintr-o morișca.
În SUA , "cartwheel"-ul sau Roata executată de gimnaști, repetă, se zice, mișcarea Sfintei Catherine pe roata de tortură.

În tradiția creștin-ortodoxă, se povestește că Sfânta Ecaterina, o tânăra foarte cultivată, a fost cuprinsă de două marivedenii. În prima dintre ele, a văzut-o pe Maică Domnului ținându-l în brațe pe Iisus copil. Nefiind însă creștină, nu i s-a îngăduit să vadă fața Domnului. Conștientă că întreagă ei cunoaștere este deșartă, ea a hotărât să se boteze creștinește. În cea de-a două viziune, Ecaterina îl întâlnește pe Iisus, care îi dăruiește un inel de logodnă și îi spune căacest legământ de uniune dintre ei va rămâne valabil atât timp cât nu își va lua vreun mire pământesc.
Potrivit legendei, la decapitare, din trupul Ecaterinei nu a curs sânge, ci lapte, iar apoi corpul ei a fost purtat de către îngeri pe muntele Sinai, chiar acolo unde Moise zărise rugul aprins, în acel loc întemeindu-se o mănăstire purtându-i numele.

Superstițiile și tradițiile occidentale despre Sfânta Ecaterina sunt asociate mai ales cu sosirea iernii și aflarea de către fetele nemăritate încă a bărbatului ursit.

Pe 25 noiembrie, în Belgia, dacă ninsoarea a acoperit pământul , se spune că Sfânta Ecaterina se arată cu un voal alb, anunțând astfel o iarnă foarte grea.

In Anglia secolului al XVIII-lea, tinerele femei din industria textilă sărbătoreau această zi an din a , cunoscută atunci sub numele de "Cathern Day". Ca patroana a fetelor bătrâne, Sfânta Ecaterina este celebrată și în prezent în Franța, de către femeile necăsătorite cu vârste sub 25 de ani, mai ales de către cele lucrând în țesătorii ori în industria textilă.
Ele poartă pe 25 noiembrie "bonetele Ecaterinei", confecționate acasă din hârtie și panglici.
Expresia franceză "coifeer Sainte Catherine" (a purta bonetă Sfintei Ecaterina) este folosită pentru a le avertiza pe fete că pot ajunge fete bătrâne.

Mesaje de Sfânta Ecaterina
Noaptea Sfântului Andrei - Vrăji, farmece și superstiții de măritiș
Sfântul Nicolae în superstiții și tradiții românești

Într-un alt vechi obicei, mai multe fete (nu mai putin de trei) se adunau în seara sărbătorii Sfintei Ecaterina, într-o cameră a unei case aflate la adăpost de curioși. Chiar în momentul când se făcea 11 noaptea, trebuiau să își scoată din sân o rămurică de mirt, purtată asupra lor toată ziua, pe care o înfășurau într-un șervețel de hârtie; după aceea, fiecare dintre ele aruncau o bucățică de mirt și puțină tămâie într-un vas cu jăratec, fumul aromat ce se risipea în atmosferă fiind dedicat zeiței Venus. Apoi, la ora 12 noaptea, trebuiau să se bage în pat și să-și așeze mirtul sub cap, astfel încât să își viseze viitorul soț. Acest farmec nu avea succes decât dacă toate fetele erau virgine, iar ceremonialul se desfășura netulburat de nici un fel de zgomot sau vreo chicotire.

Pe vremuri, exista credința că dacă o fată nemăritată postea în ziua Sfintei Ecaterina, ea urmă să aibă parte de un soț bun. Pe de altă parte, dacă o femeie măritată cu un soț rău postea în această zi, ea putea spera că el se va îndrepta sau își va lua tălpășița din viața ei, pentru totdeauna.


Copyright © diane.ro. 2011


Sfânta Ecaterina în tradiții și superstiții Sfânta Ecaterina în tradiții și superstiții Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 24, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.