joi, 24 noiembrie 2011

Sfanta Ecaterina in traditii si superstitii

Sarbatorita in fiecare an pe ziua de 25 noiembrie , Sfanta Ecaterina din Alexandria a fost condamnata la moarte , in secolul IV , de catre imparatul Maxentius din cauza faptului ca reusise sa converteasca foarte multi oameni la crestinism.Potrivit unor scrieri apocrife , ea a fost asezata intr-o masina de tortura avand o roata cu tepi foarte ascutiti.Se spune ca a fost salvata de la acest calvar de catre o interventie divina , dar apoi imparatul a poruncit sa fie decapitata.In Anglia de astazi , " roata lui Catherine" da numele unui tip de foc de artificii ce este aruncat ca dintr-o morisca.In SUA , "cartwheel" , sau roata executata de gimnasti , repeta, se zice, miscarea Sfintei Catherine pe roata de tortura.

In traditia crestin-ortodoxa , se povesteste ca Sfanta Ecaterina , o tanara foarte cultivata , a fost cuprinsa de doua mari vedenii .In prima dintre ele, a vazut-o pe Maica Domnului tinandu-l in brate pe Iisus copil.Nefiind insa crestina, nu i s-a ingaduit sa vada fata Domnului.Constienta ca intreaga ei cunoastere este desarta , ea a hotarat sa se boteze crestineste.In cea de-a doua viziune , Ecaterina il intalneste pe Iisus , care ii daruieste un inel de logodna , si ii spune ca acest legamant de uniune dintre ei va ramane valabil atat timp cat nu isi va lua vreun mire pamantesc.
Potrivit legendei, la decapitare , din trupul Ecaterinei nu a curs sange ci lapte , iar apoi corpul ei a fost purtat de catre ingeri pe muntele Sinai , chiar acolo unde Moise zarise rugul aprins, in acel loc intemeindu-se o manastire purtandu-i numele.

Superstitiile si traditiile occidentale despre Sfanta Ecaterina sunt asociate mai ales cu sosirea iernii si aflarea de catre fete a barbatului ursit.

Pe 25 noiembrie, in Belgia , daca ninsoarea a acoperit pamantul , se spune ca Sfanta Ecaterina se arata cu un voal alb, anuntand astfel o iarna foarte grea.

In Anglia secolului XVIII , tinerele femei din industria textila sarbatoreau aceasta zi an de an , cunoscuta atunci sub numele de "Cathern Day".Ca patroana a fetelor batrane, Sfanta Ecaterina este celebrata si in prezent in Franta de catre femeile necasatorite cu varste sub 25 de ani , mai ales de catre cele lucrand in tesatorii ori in textile.Ele poarta pe 25 noiembrie "bonetele Ecaterinei" , confectionate acasa din hartie si panglici.Expresia franceza "coifeer Sainte Catherine" (a purta boneta Sfintei Ecaterina) este folosita pentru a le avertiza pe fete ca pot ajunge fete batrane.

Intr-un alt vechi obicei, mai multe fete (nu mai putin de trei) se adunau in seara sarbatorii Sfintei Ecaterina , intr-o camera a unei case aflate la adapost de curiosi.Chiar in momentul cand se facea 11 noaptea , trebuiau sa isi scoata din san o ramurica de mirt , purtata asupra lor toata ziua , pe care o infasurau intr-un servetel de hartie ; dupa aceea , fiecare dintre ele aruncau o bucatica de mirt si putina tamaie intr-un vas cu jaratec , fumul aromat ce se risipea in atmosfera fiind dedicat zeitei Venus . Apoi, la ora 12 noaptea , trebuiau sa se bage in pat si sa-si aseze mirtul sub cap, astfel incat sa isi viseze viitorul sot.Acest farmec nu avea succes decat daca toate fetele erau virgine , iar ceremonialul se desfasura netulburat de nici un fel de zgomot sau vreo chicotire.

Pe vremuri , exista credinta ca daca o fata nemaritata postea in ziua Sfintei Ecaterina , ea urma sa aiba parte de un sot bun.Pe de alta parte, daca o femeie maritata cu un sot rau postea in aceasta zi , ea putea spera ca el se va indrepta sau isi valua talpasita pentru totdeuna.Copyright © godessdiana88 . 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Noaptea Sfantului Andrei - Vraji, farmece si superstitii de maritis

Sfantul Nicolae in superstitii si traditii romanesti

Postul Craciunului in superstitii si traditii romanesti

Niciun comentariu: