9 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri

Potrivit unei vechi traditii romanesti , se zicea ca daca cineva lucreaza pe 9 decembrie, in casa aceluia va lucra si boala , intrucat aceasta zi era dedicata sorei Sfantului Nicolae , Nicoara , sau , in alta varianta, fratelui sau, Sfantul Nicolae cel Mic ori Sanmicoara. Neinclusa in calendarul crestin – ortodox, acesta sarbatoare era oranduita pentru ca femeile sa dea de pomana , astfel incat copiii lor sa nu se imbolnaveasca.Sfanta Nicoara ii scapa de la inec pe cei ce se rugau de ea si purta de grija fetelor sarace.Aceasta zi era respectata de morari (pentru a nu intra dracul in moara si a sparge pietrele de moara) , de femeile ce nu voiau sa le zboare vantul rufele puse la uscat , de taranii grijulii pentru recolta viitoare, dar si de acei ce isi doreau noroc in negot.Se mai spunea ca cine se imbolnaveste pe 9 decembrie , nu se mai scoala din pat.

Ana Zacetenia, numele din popor al sarbatorii Zamislirii de catre Ana a Sfintei Fecioare Maria , era izbavitoare de boli lumesti si contrazicea credintele despre Sanmicoara, intrucat , pentru a-ti merge lucrul cu spor, trebuia sa-l incepi pe 9 decembrie, inainte de rasaritul soarelui, astfel incat acesta sa se implineasca la fel cum creste ziua cu ocazia acestei sarbatori.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 9 decembrie

Zamislirea Sfintei Fecioare Maria

Sarbatoarea Zamislirii Sfintei Fecioare Maria este celebrata an de an in ziua de 9 decembrie , cu noua luni inainte de Nasterea Maicii Domnului, sarbatorita pe data de 8 septembrie.
Potrivit vointei Domnului , care si-a dorit sa pregateasca cel mai bun locas pentru a se infatisa in lume in carne si oase si a trai printre oameni , Ioachim si Ana au fost opriti sa aiba copiii vreme de multi ani. Se spune ca batranetea lor lipsita de urmasi reprezenta un simbol al omenirii , aplecata si vestejita sub greutatea pacatului si a mortii , dar cei doi soti nu au incetat niciodata sa ii ceara lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil.Atunci cand Dumnezeu a decis ca a venit timpul, El a trimis un inger la Ioachim, in vreme ce era singur pe un munte , si la Ana , pe cand plangea in gradina ei , pentru a le transmite ca o veche profetie se va implini prin ei , si anume ca un copil zamislit de catre ei va deveni templul traitor al Domnului pe pamant .Prin nasterea acestui copil de catre Sfanta Ana , singuratatea umanitatii, separate de Dumnezeu prin moarte , urma sa se sfarseasca .Iar , prin aceasta miraculoasa nastere , la o varsta la care alte femei nu mai pot spera sa dea rod , Domnul prevestea nemaipomenita minune a rodirii fara samanta , a sosirii preacurate a lui Iisus din pantecele Fecioarei Maria, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu.
Doctrina Imaculatei Conceptii , proclamata de biserica romano – catolica in anul 1858, ce sustine ca Fecioara Maria ar fi fost neintinata de pacatul stramosesc ( a lui Adam), inca din clipa nasterii ei , este respinsa , fara insa de a intina respectul fata de Maica Domnului, de catre biserica crestin – ortodoxa.

Sfanta Prorocita Ana

Povestea Prorocitei Ana incepe in cea dintai carte a lui Samuel.Desi stearpa de copii, ea pastra toate legile Domnului si se ruga din rasputeri ca aceasta povara sa ii fie luata , jurand ca daca Dumnezeu ii va darui un fiu , ea il va darui Lui.Atunci cand i s-a raspuns rugaciunilor , ea si-a incredintat copilul preotului Elia .Inspiratul ei cantec de lauda si multumire ( Samuel 1 : 2:1-10) este intonat adeseori in manastirile grecesti, in vremea postului.In ciuda varstei ei, Domnul i-a daruit trei fii si doua fiice.

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 9 decembrie

Sfantul Juan Diego Cuahtlatoatzin

Legenda Sfantului Diego , un taran indigen din Mexic , este la originea cultului pentru Sfanta Fecioara din Guadalupe.
In timp ce mergea dinspre satul sau catre Mexico City , in dimineata zilei de 9 decembrie 1531, Sfantul Diego a avut o viziune despre o fata de 15 – 16 ani , inconjurata de lumina , aflata ia valea unui deal din Tepeyac.Fata i-a vorbit in limbajul local, Nahuatl , cerandu-i sa fie inaltata o biserica dedicata ei in acel loc. Inca de la primele ei cuvinte, Juan Diego si-a dat seama ca in fata lui nu era nimeni altcineva decat Fecioara Maria.
Diegoa i-a relatat aceasta viziune episcopului local , Juan de Zumarraga , ce s-a dovedit insa a fi sceptic , cerandu-i taranului sa se intoarca si sa ii ceara Fecioarei un semn divin , pentru a-si confirma identitatea.Fecioara Maria i-a spus lui Diego sa culeaga cateva flori de pe dealul Tepeyac .Era vreme de iarna si florile nu aveau cum sa fie inflorite , dar Diego a descoperit acolo o multime, de toate felurile , iar Fecioara i le-a asezat in mantia lui.Atunci cand Diego a ajuns in fata lui Zumarraga , si-a deschis mantia, iar florile s-au risipit pe jos.In locul unde fusesera mai inainte , pe mantie, era imprimata , ca prin minune, imaginea Fecioarei Maria. Cu lacrimi in ochi, caindu-se pentru lipsa lui de credinta , episcopul a promis ca va cladi altarul cerut de catre Fecioara Maria.
La scurt timp, biserica a fost inaltata , fiind apoi locul de intamplare a multor minuni.In urmatorii ani, in aceasta biserica au fost botezati si convertiti la credinta lui Iisus circa 10 milioane de oameni.
In anul 1997, Papa Ioan Paul al II-lea l-a binecuvantat pe Juan Diego drept cel mai mare evanghelist din toate timpurile.

Sfanta Valeria

Sfanta Valeria din Limoges , este o legendara martira crestina , asociata cu perioada romana , al carei cult era foarte important in Limousin , Franta , in perioada medievala.
Potrivit legendei, dupa ce a fost decapitata pentru credinta crestina, ea si-a dus capul in propriile maini pentru a-l aseza in fata episcopului Martial, cel care o convertise la crestinism.
Intr-o alta varianta a povestii, se spune ca Valeria ar fi fost obligata sa se marite cu un pagan, Ducele Stefan.Pentru ca a refuzat sa faca asta , ea a fost decapitata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 9 decembrie

Conceperea Preasfintei Fecioare Maria de catre Sfanta Ana (Neprihanita Zamislire)


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 9 decembrie – Horoscop general | Profil astrologic

7 decembrie - Sarbatori , traditii si obiceiuri

8 decembrie - Sarbatori , traditii si obiceiuri
9 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri 9 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on decembrie 08, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Daca n-ar exista acesta zi cred ca as fi cea mai fericita fata din lume. Am avut o seara neagra, o zi neagra. M-am saturat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarbatori crestin - ortodoxe stil vechi: 9 DECEMBRIE - Cuviosul Alipie Stalpnicul, Preacuviosul Iacov Pustnicul; Sfantul Ierarh Inochentie, episcopul din Irkutsc

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.