Ce se mananca in Ajunul Craciunului ?

Potrivit traditiilor populare romanesti, daca vrei sa ai parte de noroc , cel mai bine ar fi sa nu mananci in Ajunul Craciunului (cel mai potrivit este ca pietrarii sa tina post in asta zi). Cu toate acestea, este de dorit ca gospodina casei sa gateasca in aceasta zi cat mai multe bucate, astfel incat acestea sa se inmulteasca peste an.Se mananca mai ales boabe, caci dupa acestea omului i se face sete si se simte dupa ceea satul, fiind astfel cu burta plina mereu in noul an. Se mai mananca perje , intrucat aceastea indulcesc mania oamenilor si ii feresc de certuri si contraziceri paguboase. Ca sa nu te pasca frigurile peste an , ar fi indicat sa mananci mai intai peste. Oricum, daca ai de gand sa gusti din sarmale, lasa-le la urma, caci ele aduc sfada in familie, lucru ce se adevereste dupa felul cum pocnesc si huiesc in vremea cand fierb.

Este bine ca bucatele sa fie puse seara pe tarina, ca sa fie tarina. Dupa aceea, mancarea se aseza in poale , si este chemata a veni grindina, caci daca nu vine atunci, nu va veni tot anul. Daca tot este sa posteasca, fetele ar face bine sa isi puna mancarea sub fereastra , fara a gusta din ea, intrucat , in felul asta , noaptea va veni la acea farfurie barbatul ursit, putand fi vazut de cele ce nu mai au rabdare sa afle cum le va fi sotul.Unii tarani obisnuiau sa puna fan sub fata de masa in ziua de Ajun , asezandu-se cate o bucatica din fiecare fel de mancare in el , dupa aceea dandu-se acel fan de mancare vitelor, astfel incat acestea sa fie rodnice in noul an.

Din ziua de Ajun si pana la Boboteaza, daca vrei sa te bucuri de belsug in noul an , nu este bine sa manaci pe afara .In unele regiuni ale Romaniei, de Ajunul Craciunului se obisnuia sa se manance grau cu miere, dar mai intai se arunca o lingura din aceasta mancare pe podea, in asa fel incat sa fie noroc in casa si sa roiasca bine albinele la anul.Daca te apuci sa faci cozonac pe 24 decembrie, ar fi de recomandat sa nu cerni faina , ca sa nu iti vina puricii in casa. Cu toate acestea, aluatul framantat in noaptea de Ajun te fereste de deochi. Daca faci cozonac cu mac, nu este de dorit sa gusti din el inainte de cina , pentru a nu fi prada puricilor tot anul.Desi in unele regiuni folclorice se spunea ca este de bine sa le dai copiilor sa manance bostan in Ajunul Craciunului, in altele se zicea ca nu este potrivit sa te infrupti din el, pentru a te asigura ca o sa fii ferit de raie in decursul anului ce vine.

De Ajunul Craciunului sa nu pui rachiu pe masa si nici sa nu te puna dracu' sa bei din el, caci este o bautura facuta chiar de diavol , care abia asteapta sa isi bata joc de tine, daca iti zici ca e bine sa il bei inainte de masa. In acelasi timp, batranii te sfatuiau sa pui pe masa , in noaptea de Ajunul Craciunului, doua paini, cu sare, peste , grau si un pahar cu apa, caci atunci se deschid cerurile si mortii din familie vor sa se infrupte si ei cu ceva din casa.

Nu trebuie uitat ca pe 24 decembrie se dau de pomana si se mananca turtele cu nuci si miere , numite in popor scutecele ori zdrentele Domnului Iisus Hristos.


Copyright © diane.ro . 2011

Articole din acelasi domeniu:

Combinatia alimentelor - Dieta si nutritionism

Scortisoara , mirodenia Craciunului

Metode simple de a slabi
Ce se mananca in Ajunul Craciunului ? Ce se mananca in Ajunul Craciunului ? Reviewed by Diana Popescu on decembrie 23, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Eu chiar nu am mancat nimic in Ajun anul acesta, nu am avut timp! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu ma pregatesc pentru Ajun si Craciun cu tot felul de mancaruri.Dar ce se mananca:Miel sau Porc?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.