Craciunul in Spania - Traditii si obiceiuri

In Spania, la fel ca in multe alte tari din sudul Europei , Pastele este o sarbatoare mult mai bogata in traditii si obiceiuri decat Craciunul . Cu toate acestea , Craciunul spaniol este prilejul unei unice celebrari a bucuriei , ce pune accentul pe armonia familiala , sarbatori religioase specifice si petreceri insotite de mancaruri traditionale.

Sarbatoarea Imaculatei Nasteri

Unii spanioli sunt de parere ca sezonul Craciunului incepe inca de pe 8 decembrie , odata cu sarbatoarea Neprihanitei Zamisliri sau a Imaculatei Nasteri .Acest festival are loc in onoarea puritatii Fecioarei Maria, mama lui Iisus.In orasul Sevillia , aceasta zi este marcata de "los Seises" sau "dansul sesarilor", ce are loc anual in catedrala orasului.Dupa terminarea slujbei religioase, 10 baieti din cor , imbracati in costume foarte elaborate , se angajeaza in acest dans constand din miscari precise, consacrate , in fata altarului, in timp ce este cantat un imn.

Ornamentele de Craciun in Spania

In primele zile ale lunii decembrie , rasar peste noapte o multime de mici piete ce comercializeaza ornamente de Craciun , figurine pentru scenele nativitatii , ghirlande si brazi de Craciun.
Spaniolii aseaza in centrul sarbatorii de Craciun din familie scenele nativitatii, scene reprezentand nasterea lui Hristos , numite " nacintiento" ( "nastere") sau "belen" (Betleem).Aceste mici scene ale nativitatii isi fac aparitia , in preajma Craciunului, si in marile piete publice , precum si in biserici.Desi pomii de Craciun au capatat o oarecare popularitate in ultimul timp, scenele nativitatii raman simbolul consacrat al Craciunului in Spania , multi entuziasti , numiti "belenistas" , reunindu-se in cluburi dedicate promovarii si pastrarii acestei traditii.

Mancaruri de Craciun in Spania

De-a lungul si latul intregii Spanii , gospodinele pregatesc pentru Craciun o larga varietate de mancaruri din peste , miel , dar si friptura de curcan , umpluta cu carne de porc , slanina , sunca , ciuperci , nuci sau ceapa. In unele zone, se serveste "Pavo Trufado de Navidad" , curcan umplut cu trufe.Mancarurile de Craciun , asemeni bucatariei spaniole , difera de la o regiune la alta.De exemplu, in zona de nord-est a Galitiei , masa de Craciun trebuie neaparat sa includa o friptura din porc de lapte, dar si delicatese ale marii, precum scoici, raci si crabi.
Pe langa traditionalele castane prajite, de Craciun sunt in mare voga dulciuri precum martipanul , nugaua si Turron , o prajitura cu migdale.

Ajunul si ziua Craciunului in Spania

Potrivit unui obicei adanc inradacinat, spaniolii isi petrec ajunul Craciunului acasa, in mijlocul familiei.Odata cu lasarea intunericului, se aseaza o lampa in dreptul unei ferestre , se aprind lumanari in jurul scenelor nativitatii sau la altarul familiei dedicat Maicii Domnului. Conform traditiei, in Spania , masa nu se serveste mai devreme de ora noua sau zece.Dupa aceea, oamenii participa la slujba de la miezul noptii, numita "La Misa Del Gallo" ("Misa cocosului").
Sarbatorile in familie continua in ziua de Craciun .Figurinele reprezentandu-l pe Iisus copil sunt , in fine, amplasate in scena nasterii Domnului.In unele familii a fost adoptat obiceiul schimbului de cadouri de Craciun dar , potrivit traditiei , copiii primesc darurile de Craciun , aduse de catre cei 3 Magi sau Regi , in ziua de 6 ianuarie , de Epifanie, Boboteaza sau Noaptea Regilor.

Ziua Sfintilor Inocenti

Pe 28 decembrie, spaniolii sarbatoresc ziua Sfintilor Inocenti (avand la originea uciderea pruncilor de catre regele Irod) , foarte asemanatoare cu ziua de 1 aprilie de la noi, o zi dedicata pacalelilor de tot felul.De asemeni, pe aceasta data copiii se bucura de numeroase jocuri si petreceri.Desi ziua Inocentilor celebreaza un eveniment sangeros , obiceiurile din aceasta zi sunt mai curand hazlii si distractive.

Ajunul Anului Nou in Spania

Pe 31 decembrie, cu ocazia ajunului Anului Nou ("Nochevieja" ori "Noaptea veche") , spaniolii obisnuiesc sa manance carne de porc , intrucat acest animal este considerat un simbol al norocului in urmatorul an.In timp ce se asteapta ca ceasul sa bata ora 12 noaptea, se impart cate 12 boabe de strugure fiecarei persoane prezente , urmand ca ele sa fie mancate pe rand , la miezul noptii , pe masura ce ornicul bate fiecare dintre cele 12 ore.Potrivit credintei spaniole, fiecare boaba de strugure are darul de a indulci fiecare dintre cele 12 luni ale anului.Dupa 12 noaptea, oamenii ies in oras, sarbatorind noul an in baruri, cluburi de noapte sau la petreceri intre prieteni pana cand se face dimineata.

Epifania Domnului

Spaniolii numesc Epifania cu cuvintele "Dia de los Tres Reyes" , adica "ziua celor trei Regi".In saptamanile dinaintea acestei sarbatori, copiii scriu ravase Oamenilor Intelepti , sau Magilor, instiintandu-i ce fel de cadouri ar vrea sa primeasca.In vremurile de demult, familiile se adunau la marginea oraselor , sperand ca cei mici vor putea surprinde pe magi de-a lungul calatoriei lor.La intoarcerea in oras , copiii dezamagiti constatau ca Oamenii Intelepti venisera pe un alt drum decat cel asteptat , fiind prezenti in scena nativitatii din centrul localitatii.
In zilele noastre , in multe orase din Spania se organizeaza, cu ocazia Epifaniei, mari parade ce ii celebreza pe cei Trei Regi in calea lor catre Betleem.In mijlocul paradelor , imbracati splendid, Regii arunca bomboane copiilor ce asista la sarbatoare.
La intoarcerea acasa, copiii isi lasa ghetele intr-un loc in care sunt siguri ca cei Trei Magi il vor gasi , pe balcon , in fata usii de la intrare sau langa camin.Adeseori, ei aseaza langa incaltaminte si cateva paie, destinate camilelor infometate ale magilor.Desigur, dimineata ghetutele sunt pline cu jucarii si dulciuri.O veche traditie recomanda parintilor sa manjeasca obrajii copiilor cu cenusa in timp ce acestia dorm.Atunci cand cei mici se trezesc si descopera ca sunt murdari pe fata , parintii le spun ca Baltazar, regele negru, s-a oprit langa patutul lor si i-a sarutat in vreme ce dormeau.

Urarea "Craciun fericit " este diferita de la o provincie la alta. In spaniola se spune "Feliz navidad", in catalana "Bon Nadal", iar in galiciana " Bo Nadal".


Copyright © diane.ro. 2011

Articole din acelasi domeniu in  Blogul Dianei:

Mesaje de Craciun

Mesaje de Craciun in spaniola | SMS-uri si urari

Craciunul in Italia - Traditii si obiceiuri
Craciunul in Spania - Traditii si obiceiuri Craciunul in Spania - Traditii si obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on decembrie 07, 2011 Rating: 5

17 comentarii:

  1. Iubesc Craciunul nostru pentru ca este diferit fata de alte tari. Avem mancarea noasta si m-am obisnuit cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Craciunul e frumos peste tot! Ador Craciunul! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare de ce nu este si craciunul nostrul la fel ca-l anostru. Iubesc Craciunul vostru, osa vin si eu in Spania sa vad cum este in realiteate Craciunul vostrul creca este super, creca osa imi placa

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stiti tuata lumea ca Craciunul este frumos peste tot

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiti de ce iubesc Craciunul?
    Pentru ca sa nascut Iisus Hristos. Si pentru toti cei nu stiu pe cat este Craciunul, (24 decembrie)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga "Anonim" :)) in caz ca nu stiai.. Pentru cultura ta generala Craciunul este pe 25 Decembrie :D ! Pe 24 e Ajunul Craciunului :) Cand vine Mosu' :P

      Ștergere
    2. i-ai raspuns si tu dupa 3 ani (el a scris in 21 dec 2011 si tu il corectezi in 11 dec.2014)...cred ca a aflat si singur! dar ce sa-i faci asa sunt romanii!

      Ștergere
  6. Mereu miam pus o intrebare, pe cat este Craciunul in Spania? Tot asa cum este si in Romania?

    RăspundețiȘtergere
  7. pisi spunea
    imi place craciunul pt toata familia mea e impruna!iubiti si voi craciunul

    RăspundețiȘtergere
  8. feliz navidad suna frumos!!!imi place spaniola

    RăspundețiȘtergere
  9. iubesc Craciunul! ... Dar si limba romana!

    RăspundețiȘtergere
  10. daaaaaa...multi analfabeti are Romania. sa-ti uti limba materna, inseamna ca n-ai stiut-o niciodata prea bine si nici n-ai iubit-o si respectat-o.

    RăspundețiȘtergere
  11. pe mine ma ajutat foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumos articol, felicitari! Pacat de comentariile care-l strica..

    RăspundețiȘtergere
  13. orice traditie conteaza pt.fiecare natie,dar UNIVERSAL,inseamna ca S A NASCUT HRISTOS si asta trebuie sa ne bucure,nu mancarea,bautura despuierea si altele!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sărbătorile sunt așa frumoaseeee! În orice regiune ar fi!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.