26 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 26 ianuarie sunt comemorati Sfantul Xenofon, sotia sa Maria, si fii lor, Arcadie si Ioan, precum si Sfantul Timotei si Sfantul Tit.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 26 ianuarie


Sfantul Xenofon, sotia sa Maria, si fii lor, Arcadie si Ioan

sarbatoare 26 ianuarie
Sfantul Cuvios Xenofon era un senator bogat din Constantinopole in vremea domniei lui Iustinian. Impreuna cu sotia sa, Maria, avea doi fii, pe nume Arcadie si Ioan, carora s-a ingrijit sa le dea o educatie aleasa. Cei doi baieti au fost trimisi sa studieze la Beirut, dar corabia pe care se imbarcasera a naufragiat in timpul unei furtuni, iar Arcadie si Ioan au fost adusi de valuri la tarm, ratacindu-se unul de celalalt.
Amandoi fratii au multumit Domnului pentru salvarea lor si, constienti acum de viata efemera din lume, au devenit calugari, Ioan in Tir, si Arcadie la Ierusalim. Dupa trei ani, nemaivand nici o veste de la fii sai, Xenofon a pornit sa ii caute si auzind despre naufragiul vasului, a crezut ca ei nu mai sunt in viata. Atat el, cat si sotia lui, s-au imbracat in straie aspre si s-au dus in pelerinaj in Tara Sfanta. La Ierusalim l-au intalnit pe parintele spiritual al lui Arcadie, care le-a vestit ca fii sai sunt in viata.
Gratie vrerii lui Dumnezeu, Ioan si Arcadie s-au regasit la Golgota, si au ramas impreuna, in slujba lui Arcadie cel Batran. Parintii au plans de bucurie si s-au hotarat sa se dedice si ei vietii monahale. Dupa ce si-au daruit averea saracilor, cei doi au intrat in niste manastiri din Tara Sfanta. Atat parintii, cat si fii au dus o viata de rugaciune si post, fiind daruiti cu puterea de face minuni si a prezice viitorul.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 26 ianuarie


Pomenirea sfintilor mucenici Ermil si Stratonic ; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Iacob cel din Nisibe ; Pomenirea cuviosului Irinarh ; Pomenirea cuviosului Eleazar.
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 26 ianuarie


Sfantul Timotei

Nascut la Listra, in Licenia, Sfantul Timotei a fost fiul unui grec si al unei evreice convertite, purtand numele de Eunice. S-a alaturat Sfantului Paul atunci cand acesta a predicat la Listra, pentru a-l inlocui pe Barnabas, si a devenit prietenul apropiat si confidentul Sfantului Paul. Paul i-a permis sa fie circumscris, intrucat era fiul unei femei evreice, dupa care l-a luat cu el in cea de-a doua calatorie misionara a sa. Atunci cand Sfantul Paul a fost silit sa fuga din Berea, din cauza dusmaniei evreilor de acolo, Timotei a ramas in acel loc, si, dupa o vreme, a plecat la Tesalonic, pentru a-i incuraja pe crestinii persecutati acolo. In anul 58, Timotei si Erasmus au fost trimisi in Macedonia, si au ajuns in Corint pentru a le reaminti locuitorilor de acolo despre invataturile Sfantului Paul. Dupa aceea, l-a intovarasit pe Sfantul Paul in Macedonia si Ahaia. Sfantul Timotei a fost probabil impreuna cu Sfantul Paul, in timpul cand acesta a fost intemnitat in Cezareea si Roma.
Potrivit traditiei, el a mers la Efes, devenind primul episcop al acestui oras, si a fost ucis cu pietre pentru ca se opusese sarbatorii pagane Katagogian, in onoarea zeitei Diana. Sfantul Paul a trimis Sfantului Timotei doua epistole, una scrisa in jurul anului 65 in Macedonia, si cea de-a doua la Roma, in vreme ce era in inchisoare, asteptand sa fie executat.

Sfantul Tit

Discipol si tovaras al Sfantului Paul, numit de catre acesta “adevaratul meu fiu in credinta noastra comuna”, Sfantul Tit este mentionat in Faptele Apostolilor, atunci cand Sfantul Paul scrie despre calatoria sa la Ierusalim impreuna cu Barnabas, in care a fost insotit si de Tit. Sfantul Titi a fost trimis in Grecia, la Corint, unde a reusit sa ii reconcilieze pe crestinii din comunitatea infiintata de catre Sfantul Paul. Mai tarziu, Tit a plecat in insula Creta, pentru a ajuta la organizarea bisericii de aici, dupa care a mers spre Dalmatia, in Croatia. Conform lui Eusebie din Cezareea, Sfantul Tit a fost primul episcop al Cretei. A fost inmormantat la Cortina (Gortina), pe insula Creta. Capul sau a fost adus apoi la Venetia, in timpul invaziei Cretei de catre saraceeni, in anul 832, fiind adapostit la biserica Sfantul Marcu.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 26 ianuarie


Cuviosul Xenofon, sotia sa Maria si fiii lor, Arcadie si Ioan



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 26 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

24 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

25 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
26 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 26 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 25, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.