Animalele au suflet ?

“Au animalele suflet ?” O intrebare cam ciudata, nu crezi ? Da, dar si interesanta, si extrem disputata (mai ales daca ne aducem aminte de controversata lege despre cainii vagabonzi sau comunitari)! In vreme ce unii afirma, plini de convingere, ca animalele sunt inzestrate cu suflet, altii sunt de parere ca nu este vorba decat despre o credinta stupida, oarba si nefondata. Pentru a se lamuri asupra acestei chestiuni, unii fac apel la textele sacre ori religioase, in timp ce altii se lasa doar in voia sentimentelor sau unei ganduri incorsetate de prejudecati. Asadar, au animalele suflet ? Sa vedem …


Se spune ca fiintele pamantene exista in doua forme, una fizica si alta metafizica. Existenta fizica se manifesta in minte si trup, pe cand cea metafizica isi are salasul in suflet. Sufletul este, adeseori, vazut drept independent de manifestarea fizica sau materiala a unei fiinte. Credinta ori ideea ca fiintele umane sau vietuitoarele sunt daruite cu suflet este prezenta in numeroase traditii spirituale si filozofice.

Potrivit teoriei animismului, toate fiintele, aflate in viata sau nu, poseda suflete. Sufletul unei fiinte individuale este definit ca spiritul ei, sinele ei, sau o energie ce paraseste trupul dupa moarte. Din acest punct de vedere, sufletul aduce viata in vietuitoare si le mentine in viata.

Filozofia despre sufletul animalelor

Conform unei teorii de-a lui Aristotel, exista trei trepte ale fiintelor traitoare : plantele, animalele si oamenii. Toate trei au capacitatea de a se dezvolta si a preocrea, abilitatile senzoriale ar caracteriza numai animalele si fiintele umane, inalta inzestrare de a gandi fiind numai apanajul oamenilor. In opinia lui Aristotel, sufletul dintr-un creatura vie este o realitate, insa nu este separat de trupul ori forma fizica a unei vietuitoare. Alti filozofi, ce au urmat lui Aristotel, au propus diferite teorii despre suflet, dar, in general, cu totii au fost de acord ca acesta este o forma imateriala de existenta, care paraseste corpul dupa moarte. Nu a existat nici o pozitie clara despre locul unde ar merge sufletele dupa moarte …

Religia despre sufletele animalelor


Aproape toate marile sisteme religioase par a se pune de acord asupra existentei unui aspect imaterial al vietii, sufletul.
Buddhistii cred in realitatea sufletului, acesta insemanand pentru ei un lucru ce continua sa existe dupa moartea unei fiinte individuale. Potrivit buddhismului, toate vietuitoarele pamantului sunt inzestrate cu suflet.
In iudaism, se afirma ca Dumnezeu, prin prima sa suflare, a daruit fiecarei fiinte o existenta individuala, un suflet, care se reintoarce la Dumnezeu dupa moarte.
Crestinii sunt de acord ca sufletul este o parte integranta a fiecarui om, el fiind judecat de Dumnezeu dupa ce incetarea existentei materiale. Au animalele suflet conform Bibliei ? Nu exista nici o pasaj intru totul lamuritor despre acest subiect in cartea sfanta, insa unii crestini sunt de parere ca de vreme ce animalele sunt o parte a lumii vii, create de Dumnzeu, ar trebui sa aiba si ele suflet. Marele Vasile al Cezareei, Sfantul Antonie cel Mare si Sfantul Maxim au considerat, din puncte de vedere cumva diferite, ca animalele ar fi totusi inzestrate cu suflet (vezi acest articolul bine documentat Au animalele suflet ? , semnat de Cornel Dragos).

Papa Benedict al XVI-lea, intr-un discurs despre exploatarea animalelor si necesitatea de a proteja drepturile acestora, a afirmat ca animalele sunt creaturile Domnului. Papa Ioan Paul al II-lea a spus ca “animalele poseda suflete, iar oamenii trebuie sa iubeasca si sa se simta solidari cu acesti frati ai lor mai mici”. De asemeni, a declarat ca toate fiintele traitoare, inclusiv animalele, sunt in posesia cate unui suflet.
Hindusii cred in existenta sufletului, numindu-l Atman, adica sinele individual. Ei au credinta ca sufletul nu se naste si nici nu moare, si, in consecinta, nu are prezent, trecut si viitor. Religia Hindu accepta existenta lui Atman ori a sufletului in toate fiintele care au dorinta de a trai, a procrea, care isi protejeaza familiile si se tem de moarte. Din aceasta perspectiva, animalele sunt daruite cu suflet.
Potrivit islamismului, sufletul este pus in embrion la 40 de zile dupa fertilizare, si este prezent tot timpul vietii, fiind adus dupa moarte, pentru judecata, in fata lui Allah. De asemeni, in credinta islamica, mai ales in traditia Sufi, pasarile reprezinta calatoria sufletului catre Dumnezeu. Musulmanii cred ca fiecare faptura din univers, traitoare ori netraitoare, se roaga lui Allah in felul ei propriu. Tot ce exista in cosmos este creatia lui Dumnezeu, si nu pot exista diferente intre creaturile sale. In concluzie, din punctul de vedere al musulmanilor, animalele au suflet.

In loc de concluzie


Dincolo de sistemele filozofice si preceptele religioase, este cert, spun eu, ca asemeni oamenilor, fiecare animal are o personalitate unica si este strabatut de un simt al individualitatii sale. Aceasta indefinita particularitate poate fi numita, cred eu, suflet. Cei care au ca prieten apropiat un caine sau o pisica stiu, cu siguranta, ce vreau sa spun…

 
Copyright © diane.ro . 2009


Animalele , simboluri si calauze spirituale

Simbolurile animalelor in Feng Shui








Animalele au suflet ? Animalele au suflet ? Reviewed by Diana Popescu on februarie 07, 2012 Rating: 5

21 de comentarii:

  1. AM AVUT UN CAINE LUP IL CHEMA LILI AVEA CIRCA 6 7 ANI ERA BUN CU TOATA LUMEA PANA INTRO ZI CAN CINEVA IA ARUNCAT O MINGE DE TENIS SI A MURIT INECANDUSE CU EA REGRET CA NAM FOST DE FATA POATE AS FI FACUT CEVA SAI SALVEZ VIATA E NORMAL SA AIBA SUFLET NUMAI CAI DIFERIT DE AL NOSTRU SE BUCURA SI EI CA OAMENII SUFERA LA FEL

    RăspundețiȘtergere
  2. EU CRED IN SUFLETUL ANIMALELOR CU SIGURANTA AU SI ELE UN SUFLET SI TOTUSI ELE SUNT DIFERITE DE OAMENI.DOAR PENTRU CA ELE NU SUNT DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LUI DUMNEZUE NU INSEAMNA CA NU AU SI ELE UNSUFLET.

    RăspundețiȘtergere
  3. SI EU CRED CU TARIE CA ANIMALUTELE AU SUFLET.DE ALTFEL TOT CE E VIU ARE UN SUFLET.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si animalele au suflet dar nu au ratiune .

    RăspundețiȘtergere
  5. care este diferența dintre sufletul omului și al animalului? omul este perfid și își ascunde pornirile pe cînd animalul nu atunci cînd îi încalci teritoriul.apropo,am 62 de ani sînt bunică,eu nu mi-ași fi lăsat nepoții nesupragheați. cred că mai degrabă a ieșit la (AGĂȚAT),CUM SE POATE PLANGE FARA LACRIMI?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua.
    Azi, 14 noiembrie se implinesc 2 ani de cand ciobanita germana a mea nu mai este. A fost o adevarata sora pentru mine. Ma ocrotea, ma apara, ma insotea pe oriunde. A trait 14 ani si din cauza unei infectii de la o capusa a trebuit sa acceptam injectia finala, dupa trei sapatamani de chinuri.
    Ce mi s-a intamplat azi, este de necrezut. Nici eu nu credeam daca-mi spunea cineva ...
    Dupa moartea ciobanitei, in fiecare zi, mai mult pe data de 14, puneam apa si dadeam de mancare la cainii din cartier, pe furis....Imi imaginam ca este ceva ca o pomana, ca un ajutor si poate in lumea in care este cainele meu, primeste si el ceva....
    Doi ani, toti cainii veneau bucurosi sa le dau un os, o mangaiere, sareau pe mine si uneori ma murdareau cu labutele.
    Azi, ei, bine, azi au venit la tomberon, au sarit, au topait, dar... nici unul nu s-a apropiat de mine. Desi bucurosi de intalnire, nu au venit sa ma miroase, au stat la cativa metri departare si dupa cateva secunde de priviri nedumerite spre mine, au facut calea intoarsa.....
    Ce pot crede ? Nu sunt dusa cu sorcova... Mi-am amintit din Isaia, XI, unde spune ceva de un lup si un miel care stau la masa cu un copil, in raiul pe care il asteptam. Sa fi fost oare sufletelul catelusei care m-a vizitat la implinirea a doi ani ? A simtit ca sunt trista si mi-e dor de ea ?
    Sunt sigura ca sufletul, acea energie din care suntem formati, chiar daca isi risipeste forma in univers, nu dispare definitiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos... Si eu cred ca sufletul sau enegia noastra primara continua sa existe dupa moarte.

      Ștergere
    2. Catelusa ta a murit datorita incompententei medicilor veterinari carora le pasa numai de bani (nu toti),acum 7 ani si eu am trecut cu cainele meu prin aceeasi situatie,multi doctori dadusera verdictul sa i se faca injectia insa nu am acceptat asa ceva si intr-un final am gasit un doctor veterinar in Valcea si l-a salvat.Si referitor la blog DA cred ca animalele au suflet.

      Ștergere
  7. Incredibil cat de rai sunt ortodocsii ,cat egoism, toate religiile sunt clare si raspicate ..numai noi ocolim si negam. e de necontestat .nimeni nu-si poate pune problema de asa ceva. este creatia lui Dumnezeu. cu totii avem un suflet si suntem egali in fata Lui.

    RăspundețiȘtergere
  8. va inselati!in general oamenii sunt rai si egoisti nu vreo secta anume!suntem rai ,egoisti si ticalosi,ca asa e rasa astaOMUL!imputita rasa si netrebnica!

    RăspundețiȘtergere
  9. A fost odata o pisicuta , un prieten, un ajutor ,o mangaiere, un refugiu,o alinare a sufletului meu. Legatura dintre mine si aceasta minunata pisica era atat de puternica incat ne stiam fiecare gest fiecare privire, ne regaseam in afectiunea noastra reciproca. Dar timpul a trecut si pisicuta a imbatranit si s-a imbolnavit, am incercat din rasputeri sa o tin langa mine cat mai mult posibil desi era obisnuita sa mai si hoinareasca pe afara. Intr-o seara a cerut insistent afara in ziua care trecuse avusese dureri si nu mai urina, i-am dat voie stiam ca sfarsitul este aproape. A trecut strada nu a mai avut puterea sa se fereasca de o masina in viteza. A fost ultimul drum .Am fost realmente distrus, nimic nu mi-a provocat o astfel de suferinta nici macar moartea parintilor . As vrea sa-mi spuneti ca animalutele au si ele suflet si ca ne vom reintalni vreodata in cer, as vrea sa o revad si sa o strang in brate sa ne jucam impreuna, as vrea ca lacrimile mele care curg necontenit sa fie de fericirea reintalnirii cu pisicuta mea cu Mincinoasa mea asa o chema. As vrea sa il implor pe Dumnezeu sa ne intalnim . A fost odata..... cel mai frumos si pretios lucru din viata mea :http://youtu.be/iaNhmApKrqM

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu am avut un prieten drag , o ciobanita germana pe care o chema Hera si pe care o primisem acum 13 ani si 2 luni. La inceput, aproape 2 luni o respinsesem incercand sa nu ma atasez de ea din cauza pierderii unui alt caine care imi murise recent.
    Si asa micuta cum era, a reusit sa ma cucereasca in final intrandu-mi la suflet si asta chiar in seara de Inviere. Inainte sa plec la Biserica cu familia ea tot sarea din cutiuta ei de carton si incerca sa ma agate cu boticul si labutele ca sa se joace cu mine. Iar eu desi eram trist si abatut, pana la urma n-am mai rezistat si am luat-o in brate revenindu-mi din nou bucuria si zambetul pe care le pierdusem pana nu demult. Si de atunci am trait frumos si fericit alaturi de acest sufletel si la bucurie si la tristete pana cand anii au trecut iar ea a inbatranit si desi nu mai putea sa alerge si abia mai mergea, totusi rezista cu tarie luand parte la toate evenimentele familiei , bucurandu-se sau intrastandu-se alaturi de noi de fiecare data. Si toate acestea pana cand o boala necrutatoare dar si batranetea au rapus'o chiar acum 3 zile, in ziua cea mare a Invierii de Sfintelui Pasti, iar din clipa aceea cerul si pamantul sau intors si au cazut peste mine. Si acum cand scriu aici lacrimile imi siroiesc pe obraz si nu-mi pot inabusii durerea care imi macina sufletul. As fi vrut sa ma rup in doua , o parte sa ramana aici cu cei dragi iar cealalta sa plece dupa Hera ,insa orice as face n-as mai putea s-o readuc la viata. Mi-a fost cel mai drag prieten care m-a iubit si m-a acceptat neconditionat, bucuradu-se de fiecare data cand ma vedea indiferent daca ii dadeam ceva sau nu. Insa ultima ei privire inainte sa-si dea suflarea ma urmareste si acum spunandu-mi parca 'nu ma lasa te rog.. nu vreau sa mor' ....si de atunci o plang fara incetare. N-am crezut nici eu pana acum ca un barbat ca mine in toata firea (38) as putea sa sufar atat de mult din pricina acestui animalut. Iar acum tot am tendinta de a ma duce la mormantul ei ca sa-l dezgrop s-o iau in brate s-o strig sa ma auda si sa simta ca n-am s-o parasesc si ca voi fi alaturi de ea si dincolo. Insa stiu ca n-am sa mai gasesc decat un trup neinsufletit niste ramasite pamantesti care pana nu demult au gazduit cel mai drag si curat sufletel pe care l-am iubit vreodata, scumpa mea Hera. Si binenteles ca n-am s-o mai pot inlocuii niciodata cu alte animalute oricat de dragi si simpatice mi-ar fi ele. Iar daca totusi este ceva care sa ma resemneze si sa-mi aline sufletul, acela este gandul ca ea Hera si-a incheiat misiunea pe care a avut'o in aceasta lumea, aceea de a ma face; mai responsabil mai chibzuit mai optimist, dar si bucuros ca am o viata si ca trebuie s-o traiesc pana la capat cu zambetul pe buze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ai umplut sufletul de durere ,ai readus in inima mea aceeasi traire sfasietoare cand de 5 ori la rand am trecut prin aceste stari de tristete.Te inteleg perfect ,la noi in casa o saptamana nu s-a mancat mai nimic .Fiecare se cuibarea in durerea lui muta ,ne vedeam doar ochii rosii de plans si se simteau pasii tarsaiti prin casa fara puterea de ai ridica.Pe bobita ultimul dintre cei plecati l-am pierdut acum 2 ani chiar in fata casei noastre .Un italian grabit sa apuce copiosul pranz cu paste mergea cu o viteza naucitoare ,nesansa a facut ca Bobita statea pe labute si privea la strada .Ghinionul a facut ca respectivul sa depaseasca cu roata strada.Noi ca noi ,dar fiul nostru de 18 ani a trebuit sa-l ducem la psiholog fiindca nu mai iesea din starea de apatie ,si suferinta.Mi-a spus asa :Mama ,nici putere si dorinta sa mai traiesc nu mai am ..si nici nu mai vreau sa am.Acum il avem pe Tommy si Chico ,cel putin tommy barboncino ,cand plecam cu masina si il lasam inchis in ea(cand mergem la cumparaturi)a invatat sa claxoneze ,..face un intreg spectacol .Si nu se linisteste pana nu ne scoate afara din magazin.:).Sunt convinsa ca au suflet ,Dumnezeu a creat o lume unde am trait impreuna cu ei ...se spune ca, cum in cer asa si pe pamant ,sunt convinsa ca si acolo sus este ca si aici pe pamant ,adica impreuna cu toti cei dragi noua .

      Ștergere
  11. Si eu cred ca animalele au suflet!Pur si simplu nu pot sa cred ca niste fiinte atat de minunate nu mai exista dupa moarte, daca Dumnezeu este asa bun cum se spune nu ne-ar lasa sa fim tristi in ceruri fara fiintele iubite aici!
    Ieri a fost ziua in care mi-am pierdut prietena,Pisi era numele ei, o aveam de mica, avea 14 ani, si o boala foarte grea, nu si-a mai putut face nevoile sub nicio forma si am decis sa o adormim pentru ca incepuse sa planga de durere!O am si acum in brate, moarta, si nu pot sa o ingrop, nu pot sa ii pun trupusorul mic in pamant, este foarte greu si o vreau inapoi...stau si o mangai si nu pot sa cred ca nu mai e...ultimele luni au fost groaznice incercand sa o salvez, a fost operata dar tumora a revenit foarte repede...insa au fost cateva saptamani in care a fost bine, a mancat foarte bine, a fost rasfatata si cea mai iubita, era cea mai batrana dintre cele 4 pisici pe care le aveam...acum mi-au ramas 3, una fiind puiul ei care de obicei este foarte foarte agitata insa aseara a venit in camera si nici pas nu zicea desi ea miauna in continuu mereu, ca nebuna, a pastrat linistea si apoi s-a dat jos din pat si a iesit sa doarma la usa, desi nu-i place acolo, a ramas acolo cu o alta pisica in liniste, stia ca mami a ei s-a dus... imi este foarte dor de ea...

    RăspundețiȘtergere
  12. Iti multumim Diana pentru ca ne-ai dat posibilitatea de a ne asterne aici gandurile. Pentru noi cei care am pierdut un animalut de companie conteaza enorm o incurajare sau o speranta ca au si ele suflet. Poate Dumnezeu le-a pregatit si lor un loc in viata vesnica in eternitate . E greu , e foarte greu sa pierzi ceva care te-a bucurat in fiecare zi. Au trecut mai bine de 2 luni de cand pisicuta mea Mincinoasa nu mai este ,am scris mai sus un comentariu despre ea, si despartirea o percep la fel de dureroasa , pentru oamenii cu o sensibilitate mai puternica e si mai greu . Vrem sa mergem inainte , insa toate amintirile legate de pisi a mea Nu vreau si nu pot sa le uit niciodata. Vreau sa le transmit toata compasiunea mea tuturor ce au pierdut un catelus sau o pisicuta va inteleg enorm numai noi stim . Cine vrea sa o vada pe Mincinoasa mea o gasiti pe youtube daca tastati Mincinoasa pisicuta mea frumoasa sau introduceti linkul pe google :https://www.youtube.com/watch?v=Av_DIfS1cKE Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca puteti da-ti o mana de ajutor la cautarea Mincinoasei: https://www.youtube.com/watch?v=Av_DIfS1cKE#sthash.McJS0sEa.dpuf

      Ștergere
  13. E oribil sa pierzi un animaal drag am trecut prin asta

    RăspundețiȘtergere
  14. 1: " oamenii au suflet, animalele nu... pentru mine nu existe necuvantatoare . toate animalele vorbesc, daca noi nu le intelegem aia e partea 2a. totusi, multe dintre ele sunt ca hrana omului... dar un om ce chinuie o creatura de orice fel (ce are viata) e un om sadic, spurcat, fara minte etc. nici mie nu-mi plac astfel de oameni, dar hai sa nu ne facem toti ierbivori doar pentru ca altii sunt cretini.
    2: pentru ca ursii nu vin si se aseaza langa peste, si nici gainile langa rame, si nici leii langa oi. pentru ca fiecare e hrana pentru cineva . daca ma-ntelegi ce vreau sa spun.
    3: atata ca omului i s-o dat toate animalele in stapanire.
    4: religia minte, dar ce e scris in Scripturi nu e minciuna. daca animalele au suflet inseamna ca si tantarii si mustele au suflet, si ramele si toate creaturile... un animal cand moare unde merge? in cer sau in iad? :) tre' sa ne gandim profund nu doar cu inima si repede. pentru ca si mie mi se-nmoaie inima cand vad o matza mica sau un catel, dar e doar viata, nu si suflet.
    5: ia sa luam de exemplu viata statica (pomi, flori , etc) . daca ai avea trandafiri in curte si cineva ar venii si ti i-ar distruge, nu te-ar durea sufletu? nu te-ai enerva? ba da. aia nu inseamna ca ceea ce indragim are suflet
    6: aham, si vrei sa=mi spui ca acum e momentu cand din poate eventuala gîză te-ai reincarnat in om? si 2 la mana gandeste-te cat rau ai facut la viata ta omorand tantari, care erau altii care s-au reincarnat, gandeste-te animalele cate alte animale omoara zilnic pentru hrana ca nu toate-s ierbivore, oare sa fie toate animalele astea reincarnate in oameni pentru acest rau pe care l-au facut? si daca esti om si faci numa bine dupa ce mori in ce ai putea sa te reincarnezi? in delfin? dc ne limitam doar la niste teorii simple care nu sunt justificate de nici un fel?
    7: nu trebuie sa blochezi nimic, fiecare isi exprima parerea, fiecare crede in ce vrea, eu ma simt dator sa vorbesc de ceea ce cunosc, cine vrea sa bage de sama bine cine nu, treaba lui. Facebook s-a creat pentru a socializa, cred ca nu fac rau spunand ce vreau sa spun daca imi vine sa spun ceva. sunt doar conversatii. unii se ataca , altii se trezesc. te rog iarta-ma daca te-am facut sa te simti prost intr-un fel sau altul. si nu tre' sa o blochezi, ca oricum ma gandesc ca lumea pe tine te sustine daca e ceva. dar eu nu ma supar "
    Am avut o conversatie cu o doamna dupa cum se intelege, si ea mi-a dat linku asta... te rog cerceteaza ce scrii, ca vorbesti prostii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna dragi prieteni si cititori vreau sa va spun ca in urma cu trei zile l-am pierdut pentru tot deauna pe cel mai bun prieten al meu avea zece ani, a murit in timp ce se juca alerga foarte mult si era vioi, brusc a cazut de pe labute fara al mai putea ajuta cumva.i-am facut resuscitare cardiaca dar fara rezultat.ma simt putin vinovat ca nu am putut face mai mult.va intreb ati avut vreun caz asemanator? este posibil sa fi facut infarct? Este adevarat ca poate pleca sufletul la un alt catel?multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.