10 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 10 martie sunt comemorati Sfintii Mucenici Codrat, Ciprian si Dionisie, precum si cei 40 de sfinti soldati mucenici.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 10 martie


Sfintii Mucenici Codrat, Ciprian si Dionisie

Sfintii Mucenici Codrat, Ciprian si Dionisie
Sfantul Mucenic Codrat
In vremea persecutiilor impotriva crestinilor, multi credinciosi au fost nevoiti sa isi caute scapare ascunzandu-se in munti si in pesteri. Acesta a fost si cazul mamei Sfantului Codrat. Insarcinata in acel timp, ea a dat nastere lui Codrat intr-o padure, dupa care si-a dat sufletul. Copilul a fost, se spune, in siguranta si hranit gratie bunavointei Domnului si a ingerului sau pazitor.
Crescut in singurate, in mijlocul naturii, Codrat a mancat o roua dulce adusa de Dumnezeu dintr-un nor direct pe buzele baiatului. La varsta de 12 ani, a ajuns intr-un oras, o familie de oameni buni avand grija de el si oferindu-i o temeinica educatie. A studiat medicina si a inceput sa ii vindece pe cei bolnavi, folosindu-si atat cunostiintele acumulate cat si puterea spirituala, precum si rugaciunile pe care le indragise inca din copilarie. Atunci cand imparatul Decius a pornit o noua prigoana contra crestinilor, Codrat a fost arestat si aruncat in temnita. Cinci dintre prietenii lui i-au fost alaturi, si si-au marturisit si ei credinta in Cristos, numele lor fiind Ciprian, Dionisie, Anectie, Pavel si Crescentie. Au fost cu totii tarati pe strazi, si loviti cu pietre si bate de catre necredinciosi, pana la locul de executie, unde li s-au taiat capetele cu sabia. In acea zona a tasnit din pamant un izvor purtand de atunci numele lui Codrat. Acesti mucenici au murit in Corint, in anul 250, in vremea imparatului Decius si a guvernatorului Iason.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 10 martie


Sfantul Ierarh Porfiriu, episcopul Gazei; Pomenirea sfantului Sebastian
Vezi Traditii si sarbatori din 26 februarie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 10 martie


Sfintii 40 de soldati, mucenici

Sfinti mucenici decedati in anul 320, si beatificati de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
Vezi Traditii si sarbatori din 9 martie


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 10 martie


Sf. mucenici Quadrat, Ciprian si Dionisie


Copyright © diane.ro.2012



Nascut pe 10 martie – Horoscop general | Profil astrologic

8 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

9 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
10 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 09, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.