28 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 28 martie este dedicata celebrarii Sfantului Cuvios Ilarion cel Nou, Sfantului Cuvios Stefan, facatorul de minuni, Sfantul Sixt al III-lea, si sarbatorii zoroastre Khordad Sal.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 28 martie


Cuviosul Ilarion cel Nou

Cuviosul Ilarion cel Nou
Sfantul Cuvios Ilarion cel Nou a intrat in manastire din tinerete, si a trait in sihastrie multi ani, castigand darul de a-i vindeca pe cei bolnavi si a alunga diavolii din trupurile oamenilor. Mai tarziu, a devenit staret al manastirii Pelekete din Bitinia. In vremea imparatului Leon Isaurianul, atat el cat si totii calugarii din locasul sau au aparat sfintele icoane fiind, din aceasta pricina, aspru prigoniti. Sfantul Ilarie si cei patruzeci monahi ai sai au fost trimisi intr-o temnita din apropiere de Efes, unde Ilarie si-a dat in cele din urma sufletul Domnului.

Cuviosul Stefan, facatorul de minuni

Contemporan cu imparatul Leon Armeanul, sosit la o varsta printre monahi, Sfantul Cuvios Stefan a fost ales de intreaga suflare din manastirea de la Triglia drept egumen al acestui loc de sfintenie. Intrucat s-a impotrivit lepadarii de sfintele icoane si i-a povatuit pe credinciosi sa se inchine la ele, a fost intemnitat, trecand apoi la Domnul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 28 martie


Sfinţii mucenici Agapie, Plisiu, Romil, Timolau, doi Alexandru si doi Dionisie; Sfantul mucenic Nicandru; Sfantul mucenic Alexandru
Vezi Traditii si sarbatori din 15 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 28 martie


Sfantul Sixt al III-lea, papa

Desi nu se stie foarte mult despre biografia si, mai ales, tineretea Sfantului Sixt, se cunoaste cu certitudine ca s-a nascut la Roma si a ajuns pe scaunul papal in anul 432.
Ca papa, a aprobat hotararea Conciliului de la Efes si a protestat vehement fata de ereziile nestorianismului si pelagianismului. A restaurat multe bazilici romane si a corespondat frecvent cu Sfantul Augustin din Hippo. A trecut la cele vesnice pe 18 august 440, din cauze naturale.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 28 martie


Cuviosul Stefan Taumaturgul, Cuviosul Ilarion cel Nou

Alte traditii si sarbatori din 28 martie


Khordad Sal – Nasterea Profetului Zarastustra

Sarbatoare din credinta zoroastra, comemorand aniversarea zilei de nastere a lui Zaratustra sau Zoroastru, respectata in toata lumea, dar mai ales in India.


Copyright © diane.ro. 2012



Nascut pe 28 martie – Horoscop general Profil astrologic

26 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

27 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
28 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 27, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. La multi ani tuturor celor care isi vor serba ziua de nastere maine si felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.