Postul Pastelui in superstitii si credinte romanesti

Prin si dincolo de regulile impuse de biserica crestin - ortodoxa, postul, in general, si Postul Pastelui in special, a dat nastere unor traditii, obiceiuri si credinte atinse de o sacralitate speciala in folclorul popular romanesc.
Strabunii nostri au interpretat in felul lor, asa cum au inteles sau li s-a parut ca vad, in lumea lor cumva restransa, menirile si binefacerile posturilor.

Iata numai cateva dintre aceste superstitii si credinte ...

Postul Pastelui sau Postul cel Mare, tinut in vremea primaverii, pentru patimile lui Hristos, ne reimprospateaza in memorie cele 40 de zile in care Iisus a umblat prin pustiul desertului, pregatind legea ce urma sa o lase oamenilor.

Postul lungeste zilele de viata ale oamenilor.

Se zice ca un om care a respectat toata viata lui Postul Pastelui, fara a pune nimic in gura in zilele de vineri si sambata dinaintea zilei de Pasti, ar fi trait nu mai putin de 106 ani.



Incalcarea regulilor Postului se permite numai calatorilor sau drumetilor, asa cum spune vorba romaneasca :

"Baba calatoare
N-are sarbatoare"

De asemeni, postul poate sa nu fie tinut de catre cei bolnavi, de unde si zicala :

"Postul bolnavilor si rugaciunea betivilor, Dumnezeu nu le ia in seama".

Asta nu inseamna ca bolnavii inchipuiti pot fi neluati in seama de Dumnezeu, caci numai prin postire adevarata si fapte bune se ajunge in imparatia cerurilor.

In acelasi timp, postul nu are cum sa ierte pacate mai mari intamplate inainte de Pasti, asa cum se zice in popor :"Nu este pacat ce intra in om, dar e mai mare pacat ce anume iese din el". Mai curand nu postesti decat sa lasi sa iti iasa vorbe rele pe gura, sa viclenesti, sa inseli si sa pizmuiesti. In aceasta privinta, se spunea ca ca insusi Domnul Iisus Hristos a lasat cuvant in "floarea sfintei scripturi", adica :

"Cine posteste
Fapta buna face,
Iar cine nu posteste
Nicidecum nu greseste."

In Postul de Pasti trebuie sa te abtii nu numai de la petreceri, ci chiar si de la cantat !

Postirea inseamna infranare, caci daca omul mananca bine se moleseste, ii vine a lene, si doarme mult, de aici venind toate rautatile.


Potrivit bisericii crestin-ortodoxe, in perioada Postului de Pasti se respecta urmatoarele randuieli :

- In prima saptamana a postului, luni si marti, se recomanda sa se tina post complet, cei mai slabi sau bolnavi putand sa ajuneasca pana catre seara, atunci cand pot manca putina paine si bea niste apa.Tot in cea dintai saptamana, in ziua de miercuri se tine ajun pana spre seara, mancandu-se apoi paine si legume fierte, fara ulei.

- In Saptamana Patimilor, este bine sa se faca la fel ca mai inainte luni, marti si miercuri, vineri si sambata.

- In celelalte zile de post, incepand cu luni si pana vineri, se mananca uscat doar odata pe zi, de regula seara, iar in zilele de sambata si duminica de doua ori zilnic, tot fiertura de legume (fara ulei) , dar si (eventual) putin vin.

- Dezlegare la vin si ulei exista in cele doua zile  dinainte si de dupa Bunavestire, in joia Canonului cel Mare, in ziua de sambata Acatistului Bunei Vestiri, in cea a lui Lazar si, potrivit unora, in Joia Patimilor.

- Se dezleaga la peste in praznicul Bunei Vestiri si de Dumninica Floriilor.


Surse:

- Elena Niculita- Voronca - Datinile si credintele poporului roman
- Calendar crestin ortodox (Editura Arhiepiscopiei Dunarii de Jos)


Copyright © diane.ro. 2012

Articole asemanatoare din Blogul Dianei:

Pastele in citate , aforisme, maxime

Postul in citate, aforisme, maxime 

Postul Craciunului in superstitii si traditii romanesti
Postul Pastelui in superstitii si credinte romanesti Postul Pastelui in superstitii si credinte romanesti Reviewed by Diana Popescu on martie 04, 2012 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Sa-i binecuvanteze Dumnezeu,pe cei care tin cu adevarat Postul Pastelui.Parerea mea cu privire la post e una singura :sa ne straduim sa facem cat mai multe fapte bune ,placute Domnului nostru Iisus Hristos(cu gandul ,cuvantul,etc).

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa se faca deosebirea cuvenita intre D-zeu si Iisus. Iisus trebuie considerat un evreu tipic pentru epoca in care a trait si propriul Mesia. Divinizarea lui Iisus este ridicola, blasfemica si grotesca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate dumneata, madame, te rogi la pietre si allah de faci un comentariu atat de ''grotesc'' si aberant. si mai cred cu tarie ca ridicola si jegoasa esti mata, nu ceea ce ai afirmat atat de vehement mai sus.
      Intelepciune multa! ...daca cumva mai este loc si pt asta.

      Ștergere
  3. Pentru Ileana Adriana Stan: Crestinismul, fara Hristos, nu cred ca ar fi existat.
    Divinizarea lui Iisus nu este nimic din ceea ce ai enumerat mai sus. Ea este arbitrara,face parte din educatia, constiinta si personalitatea fiecaruia dintre noi.
    Sarbatori cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Căutam operator/operatoare calculator pentru publicare anunțuri. Nu este necesară prea multă experiență. Se lucrează comod de acasă sau de oriunde aveți acces la internet. Se oferă contract de comision. Cerințe: cunoștințe minime PC, seriozitate, perseverență, conexiune internet. Se acordă instruire gratuită sub forma unor lecții trimise pe mail. Câștigul depinde numai de dvs. Mai multe detalii puteți obține trimițând un e-mail cu subiectul ”INFORMAȚII” pe adresa stefanapetre@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.