Vremea in martie - Superstitii meteo

În tradiția meteo românească se spune că un martie furtunos, vântos ori zbicit anunță o primăvară frumoasă, întrucât vântul din această lună este unul tânăr, iute și cu furtuni, având darul de a alungă frigul iernii.
martie- superstitii meteo

Oricum, după capriciosul februarie, vremea din martie ne descrețește frunțile și sufletul, deși, conform unei superstiții europene străvechi exprimată scurt și cuprinzător într-o zicală germană, se zice:  "Mai curând să fii mușcat de un șarpe decât să te încălzească soarele lui martie". Probabil că vremea însorită din această lună a fost asociată în vremurile de demult cu apariția mai multor boli și decese.

Simbolurile lunii martie

Luna martie in citate, aforisme, maxime

Vremea in februarie - Superstitii meteo

Umiditatea din luna lui Mărțișor reprezintă în folclor un semn al vremii viitoare. 
Un martie cu rouă prevestește astfel multe ploi după Paști sau în luna aprilie.
Bogăția recoltei este condiționată de câteva fenomene semnificative întâmplate în  martie, cum ar fi: cântecul cucului sau desele fulgere și tunete ce acompaniază ploile. 

Dacă pe 1 martie, deziua Babei Dochia, este vreme vreme frumoasă, la fel urmează să fie timpul toată primăvară și vara.
Frigul și ninsoarea din zilele Babelor anunță o primăvară posomorâtă și rece.

De altfel, pentru vremea rea din primele zile ale lui mărțișor nu sunt devină decât Babele, ce își scutură cu zel cojoacele.

De este frig pe 7 martie, înseamnă că vine Iarna cea mică. 

Pe  9 martie,dacă pământul este înghețat, urmează dezghețul, iar de e dezghețat va urma, contrariul, înghețul.

Oricum, așa cum este  timpul de Măcinici, la fel va fi și în următoarele 40 de zile, până în ziua de Sfântul Gheorghe, dar și la vară. Ploaia și tunetele, prezența zăpezii pe câmp ori lipsa vântului prezic un an mănos și îmbelșugat.

Primăvară își intră în drepturi din 13 martie, după trecerea celor 12 zile ale Babelor.

Pe 17 martie, ziua Sfântului Alexie, Omul lui Dumnezeu cel cald, cântă întâia oară broaștele. Dacă ele își încep cântările mai devreme înseamnă că primăvara va fi lungă și cu vreme rea. La fel, dacă insectele ies la lumină înainte de Alexii se anticipează îngheț.

Așa cum e timpul pe 25 martie, de Bună-Vestire, la fel va fi și de Paști.
În această zi, ciobanii se cocoață pe stogurile de fân și amenință iarna cu topoarele, pentru a o alunga, astfel încât, să își ducă turmele la iarba deja înverzită.
Dacă frunză verde a apărut pe ramuri se întrezărește un an roditor, iar vremea senină aduce mult noroc țăranului, pardon, fermierului.
Copyright © diane.ro. 2012


Vremea in martie - Superstitii meteo Vremea in martie - Superstitii meteo Reviewed by Diana Popescu on martie 02, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.