Vremea in martie - Superstitii meteo

In traditia meteo romaneasca se spune ca un martie furtunos sau vantos (zbicit) anunta o primavara frumoasa, intrucat vantul din aceasta luna este unul tanar, iute si cu furtuni, avand darul de a alunga frigul iernii. Oricum, dupa capriciosul februarie, vremea din martie ne descreteste fruntile si sufletul, desi conform unei superstitii europene stravechi, exprimata scurt si cuprinzator intr-o zicala germana, se zice  "Mai curand sa fii muscat de un sarpe decat sa te incalzeasca soarele lui martie". Probabil ca vremea insorita din aceasta luna a fost asociata in vremurile de demult cu aparitia mai multor boli si decese...


Umiditatea din luna lui martisor reprezinta in folclor un semn al vremii viitoare.  Un martie cu roua prevesteste astfel multe ploi dupa Pasti sau in luna aprilie. Bogatia recoltei este conditionata de cateva fenomene semnificative intamplate in  martie : cantecul cucului, sau desele fulgere si tunete ce acompaniaza ploile.

Daca pe 1 martie, ziua Babei Dochia, este vreme vreme frumoasa, la fel urmeaza sa fie timpul toata primavara si in vara.
Frigul si ninsoarea din zilele Babelor anunta o primavara posomarata si rece.

De altfel, pentru vremea rea din primele zile ale lui martisor nu sunt devina decat Babele, ce isi scutura cu zel cojoacele...

De este frig pe 7 martie, inseamna ca vine iarna cea mica.

Pe 9 martie, daca pamantul este inghetat, se dezgheata, iar de e dezghetat, ingheata.
Oricum, asa cum este  timpul de Macinici, la fel va fi si in urmatoarele 40 de zile, pana in ziua de Sfantul Gheorghe, dar si la vara. Ploaia si tunetele, prezenta zapezii pe camp ori lipsa vantului prezic un an manos si imbelsugat.

Primavara isi intra in drepturi din 13 martie, dupa trecerea celor 12 zile ale Babelor.

Pe 17 martie, ziua Sfantului Alexie, Omul lui Dumnezeu cel cald, canta intaia oara broastele. Daca ele isi incep cantarile mai devreme inseamna ca primavara va fi lunga si cu vreme rea. La fel, daca insectele ies la lumina inainte de Alexii, se anticipeaza inghet.

Asa cum e timpul pe 25 martie, de Buna-Vestire, la fel va fi si de Pasti.
In aceasta zi, ciobanii se cocoata pe stogurile de fan si ameninta iarna cu topoarele, pentru a o alunga, astfel incat sa isi duca turmele la iarba deja inverzita.
Daca frunza verde a aparut pe ramuri se intrezareste un an roditor, iar vremea senina aduce mult noroc taranului (pardon, fermierului).


Copyright © diane.ro. 2012

Simbolurile lunii martie

Luna martie in citate, aforisme, maxime

Vremea in februarie - Superstitii meteo
Vremea in martie - Superstitii meteo Vremea in martie - Superstitii meteo Reviewed by Diana Popescu on martie 02, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.