11 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 11 aprilie este dedicata Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantului Mucenic Antipa, Episcopul Pergamului Asiei, si Sfantului Stanislau, Episcop Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 11 aprilie

Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica

Nascut pe 7 octombrie 1787, botezat Constantin, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica a crescut intr-o familie credincioasa, fratele sau cel mai mare calugarindu-se in tinerete, si fiind cunoscut in viata monahala sub numele de Acachie.
Mama sa , Floarea, s-a retras si ea din viata lumeasca in manastirea Pasarea.
Dupa ce s-a instruit in invatatura religioasa la scolile tinand de bisericile din Bucuresti, Sfantul Calinic a intrat in anul 1807 la manastirea Cernica, aflata pe atunci sub indrumarea staretului Timotei. In ziua de 3 decembrie 1808 a fost ales ierodiacon, iar pe data de 20 septembrie 1815 a fost hirotonisit duhovnic si, totodata, eclesiarh al manastirii Cernica, prin bunavointa mitropolitului Tarii Romanesti, Nectarie.
Pe 14 decembrie 1818, la numai 31 de ani, a fost numit staret al manastirii Cernica, fiind, dupa aceea, pe 9 aprilie 1820, hirotonisit drept arhimandrit.
Dupa ce a pastorit cu folos si intelepciune, vreme de 32 de ani, manastirea Cernica, a ajuns, in ziua de 14 decembrie 1818, episcop al eparhiei Ramnicului- Noului Severin. La data de 24 mai 1867, s-a retras din aceasta demnitate la manastirea de metanie. Si-a dat duhul, in pace, pe 11 aprilie 1868, fiind canonizat pe 21 octombrie 1955.

Sfantul Mucenic Antipa, Episcopul Pergamului Asiei

Sfantul Antipa, episcop de Pergam, ucenic al Sfantului Ioan Teologul, este mentionat in cartea Apocalipsei in acest fel :” Stiu unde locuiesti: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei. Tu tii Numele Meu si n-ai lepadat credinta Mea nici chiar in zilele acelea cand Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi, acolo unde locuieste Satana.” In vremea imparatului Domitian, Sfantul Antipa a fost pus intr-un cal de bronz, ce a fost infierbantat in foc pana cand l-a lasat pe batranul episcop fara de suflare.
Se spune ca Sfantul Mucenic Antipa aduce alinare si vindecare a suferintelor de la dinti credinciosilor ce isi indreapta spre el rugaciunile.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 11 aprilie

Pomenirea sfinţilor mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, Chiril diaconul si alti multi, impreuna cu ei; Pomenirea sfintilor mucenici Iona, Varahisiu si a celorlalti noua mucenici, impreuna cu dansii; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru si marturisitorului Eustatiu, episcopul Bitiniei; Pomenirea celui intru sfinti parintele nostru Diadoh, episcopul Foticeii
Vezi Traditii si sarbatori din 29 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 11 aprilie

Sfantul Stanislau, episcop mucenic

Sfantul Stanislau s-a nascut intr-o familie nobila, pe 26 iulie, la Szczepanow, in apropierea Cracoviei. Educat la Gnesen si hirotonisit tot acolo, s-a remarcat curand prin elocventa predicilor sale si indrumarile spirituale date celor credinciosi.  A dus pana la capat, cu succes, cateva reforme bisericesti, si a fost ales, in anul 1072, episcop de Cracovia. A avut de infruntat inamicitia regelui Boleslav cel Indraznet, dupa ce a denuntat cruzimile si nedreptatile acestuia, mai ales dupa ce a rapit frumoasa sotie a unui nobil. In cele din urma, l-a excomunicat pe rege si a ajus sa intrerupa serviciul religios atunci cand acesta intra in catedrala, fiind omorat cu mana lui de insusi Boleslav in ziua de 11 aprilie 1079.
Simbol al nationalismului polonez, Sfantul Stanislav a fost canonizat de Papa Inocentiu al IV-lea in anul 1532.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 11 aprilie

Sf. episcop mucenic Antipa al Pergamului


Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 11 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

8 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
11 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 10, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.