14 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 14 aprilie este dedicata Sfantului Martin Marturisitorul, Episcopul Romei, Sfantului Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, Sfintei Mucenite Tomaida, Sfintilor Mucenici Tiburtiu, Valerian si Maxim, si Sfintilor Apostoli Aristarh, Pud si Trofim (Apostoli din cei 70).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 14 aprilie

Sfantul Martin Marturisitorul, Episcopul Romei



Vezi Sarbatori si traditii din 13 aprilie

Sfantul Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului

Venit pe lume in circa anului 1674, la Gledin (judetul Bistrita- Nasaud), Sfantul Pahomie a fost botezat cu numele de Petru. Ajunge calugar in anul 1697, la varsta de 25 de ani, la manastirea Neamt, unde este ales staret, dupa cinci ani, indrumand acest sfant locas pana in anul 1704. Se duce, apoi, la Kiev, reusind sa il cunoasca pe Sfantul Dimitrie al Rostovului, intrand apoi sub ucenicia acestuia. Revenit in anul 1706 la manastirea Neamt, se retrage in sihastrie intr-o padure din preajma muntelui Chiriacul.
Numit episcop de Roman, il unge in scaunul domnesc, pe 8 noiembrie 1711, la biserica Sfantul Nicolae, pe Nicolae Mavrocordat. In anul 1714, renunta de bunavoie la demnitatea de episcop, si se izoleaza iarasi langa muntele Chiriacu,revenind dupa aceea la Kiev, la Lavra Pecerska.
Si-a asumat numele de Pimen in vremea marei schisme, dandu-si apoi sufletul Domnului in ziua de 14 aprilie 1724. Sfantul Pahomie a fost canonizat in luna noiembrie 2006, moastele lui aflandu-se pana in ziua de astazi la Paraclisul Sfantul Stefan din Lavra Pecerska.

Sfanta Mucenita Tomaida

Nascuta la Alexandria, intr-o familie de oameni piosi, crescuta in spiritul si cuvantul Evangheliei, Sfanta Tomaida a fost maritata la 15 ani, cu tanar crestin, indeletnicitor cu pescuitul, traind in aceeasi casa cu socrul ei. Plecand, intr-o zi, sotul ei la pescuit, impreuna cu tovarasii sai, Sfanta Tomaida s-a vazut nevoita sa  faca fata  incercarilor nelegiute  ale socrului ei de a se bucura de ea trupeste. Nevoind in nici un chip sa ii cedeze, a fost taiata in doua , cu sabia, de catre pacatosul batran, ce a orbit indata dupa ce a savarsit aceasta inspaimantatoare fapta, fiind apoi pedepsit a muri tot prin sabie.
Ingropata, la porunca Cuviosului parinte Daniil Schiteanul, la manastirea Octodecat, Sfanta Tomaida si-a dovedit sfintenia dupa moarte, vindecand multi oameni  de diavolestile patimi ale trupului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 14 aprilie

Pomenirea Preacuvioasei Maria Egipteanca; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru si marturisitorului Macarie, egumenul Peleichitului; Pomenirea sfantului Varsanufie de la Optina;
Pomenirea sfintilor mucenici Gherontie si Vasilid
Vezi Traditii si sarbatori din 1 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 14 aprilie

Sfintii Tiburtiu, Valerian si Maxim, mucenici

Mucenici asociati cu viata Sfintei Cecilia, ale caror morminte aflate in cimitirul din Praetextatus au fost foarte populare in randul crestinilor in timpul Evului Mediu. Potrivit faptelor Apostolilor, Valerian a fost sotul Ceciliei, Tiburtiu fratele ei, iar Maxim un soldat roman ce si-a jetfit viata impreuna cu acestia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 14 aprilie

Sfintii apostoli Aristarh, Pud si Trofim – Apostoli din cei 70

Sfintii apostoli Aristarh, Pud si Trofim sunt pomeniti, dupa nume, de catre Apostolul Pavel.
Mentionat in Faptele Apostolilor 19:29, Coloseni 4:10 si Filimon 24, Aristarh a fost episcop in Apamea din Siria, fiind numit de catre Apostolul Pavel drept unul din “cei impreuna lucratori cu mine”.
Pud, pomenit in II Timotei 4:21, a fost un important cetatean roman ce nu a pregetat a da adapost crestinilor, casa sa fiind mai intai un refugiu pentru apostoli, si apoi una din primele biserici din Roma.
Trofim este mentionat in 2 Timotei 4:21 si Faptele Apostolilor 21:29, fiind cunoscut drept tovaras al Apostolului Pavel in vremea unor misiuni de crestinare ale acestuia.
Asemeni Sfantului Pavel, au fost cu totii decapitati in timpul  persecutiilor impotriva crestinilor poruncite de catre imparatul Nero.


Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 14 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

11 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
14 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 13, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.