15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 15 aprilie sunt comemorati Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim, Sfantul Mucenic Crescent, si Sfanta Anastasia. De asemeni, pe 15 aprilie 2012 se sarbatoreste Pastele crestin-ortodox.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 15 aprilie

Pastele - Duminica Sfintei Invieri

Vezi : Pastele in superstitii si traditii romanesti

Daca in 2012, Pastele are loc pe 15 aprilie, in urmatorii ani, sarbatoarea pascala se celebreaza astfel : 2013 – 5 mai, 2014 – 20 aprilie, 2015 – 12 aprilie, 2016 – 1 mai, 2017 – 16 aprilie, 2018 – 8 aprilie, 2019 – 28 aprilie, 2020 – 19 aprilie, 2021 – 2 mai, 2022 – 24 aprilie, 2023 – 16 aprilie, 2024 – 5 mai, 2025 – 20 aprilie.



Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim

Vezi : Traditii si sarbatori din 14 aprilie

Sfantul Mucenic Crescent

Vlastar al unei nobile familii, Sfantul Mucenic Crescent a trait in Myra din Licia. Atunci cand o mare multime de oameni din cetate se indrepta catre un templu pagan, el i-a oprit, certandu-i, cerandu-le sa renunte la idoli si sa isi intoarca fata catre Cristos. Adus in fata prefectului, Sfantul Crescent a marturisit doar ca este crestin, fara a dezvalui familia careia ii apartinea, pentru a nu le crea neplaceri parintilor sai. Cu toate acestea, prefectul l-a recunoscut drept fiul unui om de vaza, si i-a propus sa ofere in public sacrificii zeilor, ramanand in inima sa crestin. Sfantul Crescent l-a refuzat, spunand :”Ii este cu neputinta trupului sa nu faca asa cum sufletul gandeste, intrucat sufletul conduce si pune in miscare trupul”.
Sfantul Mucenic a fost apoi batut fara mila, sfasiat cu gheare din fier si aruncat in foc.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 15 aprilie

Pomenirea preacuviosului Tit, facatorul de minuni; Pomenirea sfintilor mucenici Amfian si Edesie; Pomenirea sfantului mucenic Policarp; Pomenirea sfintei mucenite Teodosia din Tir
Vezi Traditii si sarbatori din 2 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 15 aprilie

Sfanta Anastasia, mucenita

Sfanta Anastasia a fost o nobila femeie romana, crescuta intru credinta crestina de catre mama ei si Sfantul Crisogonus. A fost logodita fara voie cu un pagan pe nume Publius, dar aceasta a murit inainte de a fi impreuna cu ea.
Sfanta Anastasia era slujita de trei servitoare crestine, ravnite necuvincios de catre prefect. Desi au fost supuse torturii si umilintelor, ele si-au pastrat nepatata virtutea si au primit, in cele din urma, cununa de mucenite.
Un alt prefect a incercat sa se casatoresca cu de-a sila cu Anastasia, insa atunci cand a intrat in camera nuptiala a fost orbit printr-o minune. Dupa ce s-a plans, intr-un templu, zeilor sai de cele intamplate, acestia i-au raspuns ca era condamnat sa isi petreaca intreaga eternitate, impreuna cu ei, in iad.
Un alt mare demnitar roman a facut o noua tentativa de a se insura cu Sfanta Anastasia, pentru a pune mana pe averea ei,  insa ea i-a raspuns ca tot ce ii apartine este destinat celor saraci. Drept urmare, a fost imbarcata pe o corabie si dusa pe o insula, unde a fost arsa de moarte , alaturi de alti crestini. Sfanta Apollonia a adus inapoi la Roma trupul Sfintei Anastasia, si l-a ingropat intr-o gradina, peste care s-a inaltat mai tarziu o biserica.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 aprilie

Sf. Mucenic Crescent


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

Nascut pe 15 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

13 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 14, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Cu ocazia sarbatorii de Paste, tin sa iti urez si eu un Paste fericit alaturi de cei dragi, cat si cititorilor tai!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.