2 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe ziua de 2 aprilie sunt comemorati Cuviosul Tit, facatorul de minuni, Sfintii Mucenici Amfian si Edesie, si Sfantul Francisc de Paola, pustnic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 2 aprilie


Cuviosul Tit, facatorul de minuni

Cuviosul Tit
Cuviosul Tit
Se cunosc putine lucruri despre Sfantul Cuvios Tit. Se stie ca si-a asumat o viata monahala inca din tinerete, dedicandu-se fara sovaiala unei adevarate disciplini ascetice, intr-o asa de mare masura incat se spune ca ii depasea cu mult in umilinta si ascultare nu numai pe fratii sai calugari, ci si pe orice alta fiinta umana. Devenit staret, a aparat cu statornicie sfintele icoane in vremea ereziei iconoclaste.
Atat in viata, cat si dupa moarte, a fost inzestrat cu un cutremurator dar de a face minuni.

Sfintii Mucenici Amfian si Edesie

Sfintii Amfian si Edesie erau frati, proveniti dintr-o importanta familie de pagani. In timpul studiilor facute la Beirut, au imbratisat amandoi credinta crestina, asa ca, atunci cand s-au reintors acasa, nu au mai suportat sa traiasca impreuna cu rudele lor pagane, plecand la Cezareea, unde au fost luati in grija de Pamfilus, un sfant preot ce i-a indrumat in invataturile crestine si in viata ascetica.
Amfian a intrat intr-un templu pagan si l-a apucat de mana pe Urbanus, guvernatorul regiunii, ce tocmai oferea jertfe zeilor, implorandu-l sa renunte la slujirea idolilor si indemnandu-l sa il cunoasca pe unicul Dumnezeu. Pentru aceasta fapta, a fost supus torturii, fiind apoi aruncat in mare, cu o piatra agata de gat.
Edesie a fost trimis la o mina de cupru din Paalestina, si apoi in Egipt. In Alexandria, guvernatorul Hierocles ii persecuta cu cruzime pe crestini, intemnitand calugaritele si fecioarele pioase, pentru a le sili apoi sa se prostitueze. Plin de zel crestinesc, Edesie a avut o confruntare cu guvernatorul, l-a mustrat pentru faptele-i marsave si l-a lovit. Pentru aceasta, a fost schingiuit si, la fel ca si fratele sau, aruncat dupa aceea in  mare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 2 aprilie


Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Nichita Marturisitorul, episcopul Apoloniadei; Pomenirea sfintelor sapte femei, celor din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia si Teodosia
Vezi Traditii si sarbatori din 20 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 2 aprilie


Sfantul Francisc de Paola, pustnic

Nascut la Paola, in Italia, si educat de catre fratia franciscana de la San Marco, Sfantul Francisc si-a inceput traiul de pustnic la varsta de 15 ani. In anul 1436, impreuna cu alti doi calugari, a pus bazele Fratilor Minimi (Ordo Minimorum). A intemeiat o manastire unde a instaurat principiile sale de eremit si reguli privind penitenta, caritatea si umilinta, adaugand celor trei juraminte monahale, inca unul, referitor la abstinenta de la carne. De asemeni, a scris un regulament pentru calugarite si tertiare. A fost vestit pentru minunile infaptuite, darul profetiei si capacitatea de a citi in sufletele oamenilor. Ordinul infiintat de Sfantul Francisc de Paola  a fost aprobat de Papa Pius in anul 1474, sub numele de Eremitii Sfantului Francisc de Assisi, schimbat in anul 1492 in Fratii Minimi. Faima de care se bucura a fost atat de mare incat la cererea regelui Ludovic al XI-lea al Frantei, Papa Sixtus al II-lea l-a trimis la curtea regala franceza. Fiul lui Ludovic, Charles al VIII-lea, a devenit un bun prieten al Sfantului Francisc, inzestrand mai multe manastiri pentru Fratii Minimi. Sfantul Francisc de Paolo si-a petrecut restul vietii la o manastire din Plessis, in Franta, construita de Charles special pentru el. A murit pe 2 aprilie, fiind canonizat in anul 1519.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 2 aprilie


Cuv. Tit Taumaturgul



Copyright © diane.ro. 2012



Nascut 2 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

31 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

1 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
2 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 2 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 01, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.