25 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 25 aprilie este dedicata Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu, Cuviosului Vasile de la Poiana Marului si sarbatorii Robigalia. In traditia populara romanesca , se zicea ca de ziua Sfantului Marcu nu isi face cuib nici randunica, asa ca era mare pacat sa se lucreze. Pe aceasta data nu se dadea nimic din casa si nu se bateau pari. Cine muncea pe 25 aprilie, risca sa fie pocit, sa cada la pat, a starni vijelii si grindina si a i se imbolnavi vitele.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 25 aprilie

Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu



Sfantul Marcu a fost un idolatru din Cirene, Pentapolis, din apropierea Libiei. Ajungand sa creada in Cristos gratie Apostolului Petru, a mers impreuna cu acesta la Roma. Odata sosit acolo, la indemnul Apostolului Petru si al unor crestini romani, a scris Evanghelia sa in limba greaca. Dupa aceea, a calatorit in Egipt, predicand Evanghelia si intemeind biserica din Alexandria. Paganii, panicati de popularitatea cuvintelor lui sfinte, l-au prins, l-au legat cu franghii si l-au tarat pe strazi pana cand, sfartecat de pietre, si-a dat sufletul. Se spune ca mucenicia si moartea sa s-au intamplat in jurul anului 68. In unele din sfintele icoane, Sfantul Marcu este infatisat alaturi de un leu, una din creaturile vazute in cer de Iezechiel (1:10), si un simbol al regalitatii lui Cristos, asa cum a scris Sfantul Irineus din Lyon.

Cuviosul Vasile de la Poiana Marului

Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului a vazut lumina zilei in localitatea ucrainiana Poltava, in anul 1692. A sosit in Tara Romaneasca in 1713, si a intemeiat la Manastirea Dalhauti o colectivitate de mai mult de patruzeci de calugari, guvernata de smerenie, rugaciune in minte, ascultare si tacere. A pus piatra de temelie mai multor manastiri din Vrancea si Buzau, dupa care s-a asezat la Manastirea Poiana Marului.
Cuviosul Vasile de la Poiana Marului a pus bazele practicii rugaciunii in  minte sau isihasmului pe taramurile romanesti. A fost duhovnicul celui ce a devenit cunoscut mai tarziu drept staretul Paisie de la Neamt, aducandu-l la calugarie la muntele Athos, in 1750. Si-a dat sufletul Domnului la data de 25 aprilie 1767.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 25 aprilie

Pomenirea Sfantului Marelui Mucenic Sava, cel numit Gotul; Pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Acachie cel Nou, care a sihastrit in Schitul Cavsocalivia din Sfantul Munte Athos si care cu pace s-a savarsit la anul 1730; Pomenirea cuvioasei Antusa (Antuza); Pomenirea Cuviosilor Mucenici Mina, David si Ioan
Vezi Traditii si sarbatori din 12 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 25 aprilie

Sfantul Marcu, Evanghelist

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 25 aprilie

Sf. Apostol si Evanghelist Marcu

Alte sarbatori si traditii din 25 aprilie

Robigalia

Romanii din antichitate stiau cat de mare paguba pot face unele ciuperci recoltelor de grane, dar puneau aceste molime pe seama maniei zeilor. Robigus a fost un zeu roman caruia i se atribuiau astfel pedepse divine, Robigalia, festivalul consacrat lui, avand menirea de a-i contracara actiunile dusmanoase. Se credea ca prin rugaciuni si sacrificii facute in ziua de 25 aprilie pot fi prevenite bolile nimicitoare ale granelor.


Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 25 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

23 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

24 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
25 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 25 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 24, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Profita acum de cele mai mici preturi si acceseaza www.profiti.ro cea mai buna alegere pentru tine de a vinde sau a cumpara! Un site de anunturi gratuite, modern si usor de utilizat pentru milioane de romani. Usor de cumparat, usor de vandut !

    RăspundețiȘtergere
  2. De Robigalia am auzit de la bunicamea..chiar m-am mirat sa citesc asta aici, dupa ani si ani :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.