4 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 4 aprilie sunt comemorati Cuviosul Iosif, scriitorul de cantari, Cuviosul Zosima, Cuviosul Platon, Cuviosul Gheorghe de la Maleon, Sfantul Isidor, episcop invatator, Sfintii mucenici Teodul si Agatopod, pe aceeasi data celebrandu-se in antichitate sarbatoarea Megalesia, dedicata zeitei Cybele.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 4 aprilie


Cuviosul Iosif, scriitorul de cantari

Cuviosul Iosif, scriitorul de cantari
Cuviosul Iosif
Sfantul Cuvios Iosif s-a nascut in Sicilia, ca fiu al lui Plotin si al Agatei. Intrucat locurile natale ajunsesera sub stapanirea musulmanilor, a ratacit prin lume pana cand a ajuns, impreuna cu Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul, la Constantinopole,
unde a avut de indurat mari necazuri din cauza piosului sau zel. In timp ce calatorea la Roma, a fost capturat de piratii arabi, fiind dus in Creta, si intorcandu-se apoi la Constantinopole. Aici a devenit un stralucit scriitor de imnuri si s-a stins din viata, in sfintenie, in anul 886 (dupa alte surse, 883). Cea mai cunoscuta carte cuprinzand lucrari ale sale poarta numele de Paracletike.

Cuviosul Zosima

Cuviosul Zosima este calugarul care a intalnit-o pe Maria Egipteanca in desert si a transmis posteritatii povestea vietii ei. S-a odihnit in pace la varsta de 100 de ani, in secolul al VI-lea.

Cuviosul Platon

Cuviosul Platon a fost egumenul manastirii Studitilor.

Cuviosul Gheorghe de la Maleon

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 4 aprilie


Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Vasile; Pomenirea sfintei Drosida; Pomenirea sfantului cuviosului mucenic Eftimie cel Nou; Pomenirea cuviosului Isaachie; Pomenirea sfintelor mucenite Calinica si Vasilisa
Vezi Traditii si sarbatori din 22 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 4 aprilie


Sfantul Isidor, episcop invatator

De-a lungul celor 76 de ani de viata ai Sfantului Isidor, biserica din Spania a trecut printr-o perioada zbuciumata, strabatuta atat de conflicte, cat si evenimente benefice. Vizigotii (arieni ce sustineau ca Iisus nu fusese Dumnezeu) invadasera aceasta tara de un secol si jumatate, la putin timp dupa nasterea Sfantului Isodor intemeindu-si propria lor capitala. In acest fel, Spania a fost impartita in doua tabere opuse : romano-catolicii si arienii.
Sfantul Isidor a reusit sa reunifice Spania, transformand-o intr-un centru european de cultura si invatatura.

Nascut la Cartagina, dintr-o familie ce includea alti trei sfinti (Leander, Fulgentius and Florentina), a fost educat cu strictete de fratele sau mai mare, ajungand apoi episcop de Sevilla. Un om de o mare eruditie,  a fost supranumit uneori “Invatatorul Evului Mediu”, din cauza faptului ca enciclopedia scrisa de el a fost utilizata drept manual de invatatura vreme de noua secole. A cerut sa se infiinteze seminare in fiecare dioceza, a scris un regulament pentru ordinele religioase, si a intemeiat mai multe scoli, specializate pe diferite domenii de studiu. De asemeni, Sfantul Isidor a fost autorul unor numeroase carti, printre care un dictionar, o enciclopedie, o istorie a gotilor si o istorie a lumii incepand cu geneza. A pus la punct liturghia mozarabica, ce este inca folosita in Toledo. Din toate aceste motive, in zilele noastre, a fost unul din sfintii propusi pentru titlul de patron al internetului.
Sfantul Isidor a dus un trai auster pana in preajma varstei de 80 de ani. In timpul ultimelor sase luni de viata si-a inmultit actele  de caritate intr-o asemenea masura incat casa lui era inconjurata de oameni sarmani in fiecare zi, de dimineata pana seara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 4 aprilie


Sfintii mucenici Teodul si Agatopod

Sfintii mucenici Teodul si Agatapod, cel dintai diacon, al doilea cititor, au fost ucisi pentru credinta lor, fiind aruncati in mare cu pietre legate de gat, la Tesalonic, in vremea imparatului Maximian si a guvernatorului Faustinus.

Cuviosii Gheorghe si Iosif Imnograful

Alte traditii si sarbatori din 4 aprilie


Megalesia

Cultul zeitei frigiene Cybele (numita si Kybele, Marea Mama sau Magna Mater) a fost infiintat la Roma pe 4 aprilie in anul 204 i.Cr., statuia ei fiind amplasata in templul Victoriei de pe Colina Palatina. Mai tarziu, s-a construit in acelasi un loc un templu dedicat in exclusivitate ei, ziua de 4 aprilie continuand sa fie rezervata comemorarii sosirii acestei zeite straine la Roma. Festivalul lui Cybele a capatat numele grecesc de Megalesia, la inceputuri cetatenii romani fiind opriti de a lua parte la acest ritual. Odata cu timpul, cultul zeitei Cybele s-a raspandit in intreaga Roma, statuile care o reprezentau fiind purtate pe strazi in care trase de lei, in timp ce preotii castrati ai lui Cybele se prosternau si se autoflagelau cuprinsi un frenetic extaz religios. Aceasta procesiune mergea de la Colina Palatina pana la Circul Roman, unde se desfasurau jocuri purtand numele de “ludi” si piese de teatru numite “ludi megalenses”.


Copyright © diane.ro. 2012


Nascut pe 4 aprilie – Horoscop general Profil astrologic



2 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase



2 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
4 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 4 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 03, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Tin sa urez un sincer si un calduros la multi ani tuturor celor care isi serbeaza astazi ziua de nastere.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.