12 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 12 mai sunt celebrati  Sfantul Mucenic Ioan Valahul, Sfantul Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului, Sfantul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, Sfintii Nereu si Ahile, Mucenici, si Sfantul Pancratiu, Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 12 mai

Sfantul Mucenic Ioan Valahul

Vezi Viata Sfantului Mucenic Ioan Valahul in Traditii si sarbatori din 8 mai

Sfantul Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului

Nascut ca evreu in Palestina, Sfantul Epifanie  s-a dedicat credintei in Iisus Cristos, si s-a botezat in legea crestina, impreuna cu sora lui. Si-a daruit tot ce avea saracilor si s-a calugarit. L-a cunoscut pe Sfantul Ilarie cel Mare (31 octombrie) si a cules cu folos semintele credintei printre calugarii din Egipt. Vestea despre viata sa sfanta s-a raspandit atat de mult incat au fost mai multe incercari de a-l numi episcop, mai intai in Egipt, si apoi in Cipru.
Oricand auzea despre astfel de planuri, Sfantul Epifanie avea grija sa se faca nevazut. In cele din urma, gratie unei furtuni, a fost inscaunat drept episcop. I se spusese sa mearga in Gaza, dar el s-a imbarcat spre Cipru, unde s-a aflat in mijlocul episcopilor care tocmai incercau sa gaseasca un inlocuitor pentru decedatul episcop din Constantia. Neavand cum mai ocoli acest lucru, Sfantul Epifanie s-a vazut nevoit sa accepte, in preajma anului 367, aceasta insarcinare. A vegheat cu grija asupra credinciosilor din tinutul sau pana la moarte, remarcandu-se prin multe minuni, aparand biserica in fata ereziilor ariene, si punand pe hartie mai multe carti despre credinta si erezii. Uneori, era numit “Cel cu cinci limbi”, intrucat stia a vorbi si citi in ebraica, egipteana, siriana, greaca si latina.

Sfantul Gherman, Patriarhul Constantinopolului

Sfantul Gherman a fost fiul unei importante familii din Constantinopole. Odata cu vremea, a ajuns mai marele bisericii din Cizicus, devenind apoi patriarh de Constantinopole, in anul 715. El a l-a botezat pe copilul Constantin, acela ce a fost numit apoi toata viata Copronymus, intrucat se scapase pe el in timpul botezului. Atunci cand s-a intamplat acest lucru, Sfantul Gherman a profetit ca acel copil va aduce asupra bisericii murdare erezii, fapt implinit prin pozitia iconoclasta la care a aderat acest Constantin ca si imparat. Sfantul Gherman s-a opus fatis decretului imparatului Leon Isaurianul, care incepuse persecutia impotriva sfintelor icoane. Din cauza acestei impotriviri, a fost exilat in anul 730, murind mai apoi pe taramuri straine. Sfantul Gherman a compus numeroase imnuri bisericesti, intre care se remarca cel al Intalnirii din Templu.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 12 mai

Pomenirea sfintilor noua mucenici cei din Cizic: Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemas, Magnon, Teodot, Tavmasie si Filimon; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Memnon marturisitorul; Pomenirea cuviosului Nectarie; Pomenirea sfantului Ierarh Vasile; Pomenirea sfinţilor mucenici Diodor si Rodopian
Vezi Traditii si sarbatori din 29 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 12 mai

Sfintii Nereu si Ahile, Mucenici

Potrivit Papei Damasus, Sfintii Nereu si Ahile au facut parte din armata romana si au ajutat la persecutia crestinilor. Au fost convertiti printr-o minune, dupa care si-au parasit armele si au fugit din tabara militara, pentru a incepe o noua viata intru Cristos. Si-au dat viata pentru credinta, fiind apoi inmormantanti in cimitirul din Domitilla.

 Sfantul Pancratiu, Mucenic

Conform legendei, Sfantul Pancratiu s-a nascut la sfarsitul celui de-al treilea secol, fiind crescut de catre un unchi de-al sau din Roma, dupa moartea parintilor sai. Atat el, cat si unchiul sau, au devenit crestini. Sfantului Pancratie i s-a taiat capul in anul 304, la varsta de numai 14 ani, in vremea prigoanei crestinilor initiate de catre imparatul Diocletian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 12 mai

Sfantul Episcop Epifanie; Sfantul Gherman al Constantinopolului


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 12 mai – Horoscop general Profil astrologic

10 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

11 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase    

12 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 12 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 11, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.