20 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 20 mai este dedicata Sfantului Mucenic Talaleu, Cuviosului Talasie, Cuviosului Marcu Pustnicul, si Sfantului Bernardin din Siena, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 20 mai

Sfantul Mucenic Talaleu

Un medic vestit pentru ca ii vindeca pe saraci fara a le cere nimic in schimb, Sfantul Mucenic Talaleu s-a nascut in Liban, avandu-i drept parinti pe Berucius (episcop) si Romilia. In vremea persecutiilor indreptate contra crestinilor de catre imparatul Numerian, a fugit in Cicilia, dar a fost capturat si adus in fata guvernatorului Teodor. Atunci cand Sfantul Talaleu si-a marturisit deschis credinta in Iisus Cristos
, crudul guvernator le-a poruncit la doi ostasi, Alexandru si Asterie, sa ii faca gauri in oasele picioarelor si sa treaca prin ele o funie, astfel incat sa fie spanzurat cu capul in jos de un copac. Gratie puterii Domnului, celor doi soldati li s-au ratacit mintile, si au gaurit o tablie de lemn, pe care au atarnat-o de crengile unui copac. Manios, Teodor a ordonat ca cei doi ostasi sa fie biciuiti. In timp ce erau batuti, Alexandru si Asterie strigau cat puteau de tare: “Domnul este viu pentru noi; de acum inainte suntem crestini. Credem in Cristos, si suntem gata sa suferim pentru el”. Auzind acest vorbe, guvernatorul a decis ca cei doi sa fie decapitati. Dupa aceea, a luat sfredelul lor, intentionand sa-I ii gaureasca el insusi picioarele Sfantului Talaleu, dar mana i-a paralizat pe data. Milosul Talalie s-a rugat Domnului si a reusit sa il vindece pe prigonitorul sau. Teodor nu a tinut cont de binele ce i se facuse, si a poruncit ca sfantul sa fie aruncat in apa, pentru a se ineca. Talaleu a supravietuit insa acestei incercari, asa ca a fost dat drept prada animalelor salbatice. Vazand ca fiarele au fost imblanzite de catre sfant, guvernatorul a hotatar sa i se taie capul.

Cuviosul Talasie

Pe data de 20 mai, si-a dat in pace sufletul lui Dumnezeu Cuviosul parinte Talasie.

Cuviosul Marcu Pustnicul

Tot in aceasta zi, s-a savarsit in pace Cuviosul Marcu pustnicul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 20 mai

Amintirea aratarii semnului Sfintei Cruci la Ierusalim; Sfantul mucenic Acachie; Cuviosul Nil Sorskii; Sfantul mucenic Codrat
Vezi Traditii si sarbatori din 7 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 20 mai

Sfantul Bernardin din Siena, preot

Cel mai mare predicator din timpurile sale, Sfantul Bernardin din Siena a calatorit de-a lungul si de-a latul intregii Italii, aducand mangaiere in orasele sfasiate de suferinte, atacand fara crutare paganismul, atragand multimi de cate 30000 de oameni dornici sa ii asculte cuvintele, si urmand sfatul Sfantului Francisc de Assisi de a propavadui despre “viciu si virtute, pedeapsa si mantuire”.
Comparat de catre papa cu Sfantul Pavel, Sfantul Bernardin a avut o stralucita intuitie despre nevoile oamenilor din vremea sa, alaturi de o temeinica sfintenie si o nemarginita energie. El a ajuns vestit in ciuda vocii sale slabe si ragusite, imbunatatindu-si glasul gratie devotiunii sale fata de Sfanta Fecioara Maria.
La varsta de 20 de ani, a fost martorul unei molime in orasul sau natal, Siena, ocazie cu care mureau chiar si cate 20 de oameni pe zi in spitalul local. Sfantul Bernardin s-a oferit sa conduca spitalul si, cu ajutorul unor tineri, a avut grija de bolnavi timp de patru luni. Cu toate ca nu s-a molipsit, a fost atat de epuizat incat a trebuit sa stea la pat cateva luni. A petrecut inca un an ingrijindu-se de matusa sa (parintii ii murisera inca din copilarie), dupa moartea acesteia incepand sa posteasca si sa se roage lui Dumnezeu pentru a i se arata calea ce trebuia sa o urmeze.
La varsta de 20 de ani a intrat in Ordinul Franciscan , traind apoi 12 ani in singuratate si rugaciune, pana i s-a descoperit darul de a vorbi multimii. Sfantul Bernardin calatorea intotdeuna pe jos, se oprea pentru o ora pentru a predica oamenilor dintr-o localitate, pentru a-si relua, din nou, neobosit, drumul spre o alta asezare.
Cunoscut pentru devotamentul fata de sfantul nume al lui Iisus, a initiat simbolul IHS, format din initialele numelui lui Iisus in limba greaca, scrise cu litere gotice peste imaginea unui soare stralucitor. Acest simbol a fost adoptat curand in biserici, case si cladirile publice.
Conducator al ramurii Ordinului Franciscan numit Fratii Strictei Respectari, s-a straduit sa puna accentul pe invatatura, studiul teologiei si legea canonica. A inceput educarea cu 300 de calugari, la moartea acestuia numarul lor ajungand la 4000. S-a reintors la lucrarea de predicator in ultimii doi ani ai vietii, dandu-si sufletul in timp ce calatorea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 20 mai

Sfantul Mucenic Talaleu


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 20 mai – Horoscop general Profil astrologic

18 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

19 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
20 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 20 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 19, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.