31 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 31 mai este dedicata sarbatoririi Sfintilor Mucenici Ermei, Eusebiu si Haralambie, Vizitei Sfintei Fecioare Maria si Sfintei  Petronela, Fecioara Mucenita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 31 mai

Sfantul Mucenic Ermei

Contemporan cu imparatul prigonitor al crestinilor Antonim Piul (138 – 161), Sfantul Mucenic Ermie, traitor in localitatea Comani, a fost un ostas din armata imperiala ce nu s-a supus poruncii guvernatorului Sebastian de a aduce sacrificii idolilor.
Drept urmare, a fost groaznic schingiuit, insa a refuzat in continuare sa se dezica de Hristos. Sebastian a apelat un vrajitor care l-a pus pe sfant sa inghita otrava, insa Domnul a avut grija de el si l-a pastrat in viata. In cele din urma, din ordinul guvernatorului, Sfantului Ermei i s-a taiat capul. Sfintele sale moaste au capatat darul de a face minuni.

Sfintii Mucenici Eusebiu si Haralambie

Tot in aceasta zi sunt pomeniti Sfintii Eusebiu si Haralambie, ce au primit cununa de mucenici prin ardere in foc.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 31 mai

Pomenirea Sfintilor Parinti de la 7 Sinoade Ecumenice; Pomenirea Sfintilor mucenici Petru, Dionisie (Denisa), Andrei, Pavel si Hristina (Cristina), fecioara; Pomenirea Sfintilor mucenici Iraclie, Paulin si Venedim; Pomenirea sfintelor sapte femei mucenite din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana, Iulia si a Sfantului Mucenic Teodot.
Vezi Traditii si sarbatori din 18 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 31 mai

Vizita Sfintei Fecioare Maria

Aceasta sarbatoare comemoreaza vizita facuta Elisabetei de Sfanta Fecioara  Maria, asa cum este consemnata in Evanghelia dupa Luca, 1:39 – 1:56. Imediat dupa Buna Vestire, Sfanta Maria a plecat din Nazaret catre Hebron, la sud de Ierusalim, pentru a fi alaturi de vara ei, Elisabeta, insarcinata cu Sfantul Ioan Botezatorul. Catolicii cred ca aceasta vizita a avut scopul de a aduce Sfantul Duh atat peste Elisabeta, cat si peste copilul ei nenascut inca. Se spune ca, desi Ioan era in pantecele mamei sale, a fost constient de prezenta Mantuitorului, sarind de bucurie in vreme ce era purificat de pacatul originar si era incarcat de Sfantul Duh. De asemeni, Elisabeta a recunoscut prezenta lui Iisus. Ea i-a spus Fecioarei Maria; “Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. Si de unde mi-e aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Ca iata, cum veni la urechile mele glasul salutarii tale, pruncul a saltat de bucurie in pantecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor implini cele spuse ei de la Domnul.” (Luca 1:42-45)

Sfanta Petronela, Fecioara Mucenita

Se crede ca Sfanta Petronela a fost fiica Sfantului Petru. Pana in secolul al XVII-lea, a fost numita fiica lui spirituala. Potrivit unor legende din Manichaean, Sfantul Petru a vindecat-o de paralizie. In povestile consemnate in scrierile Sfantului Marcellus (si reluate in Legenda de Aur) se spune ca Sfantul Petru, gandind ca fiica sa este prea frumoasa (sau mandra de frumusetea ei), i-a cerut Domnului sa o loveasca cu febra, nevindecand-o pana cand ea nu a ajuns sa il iubeasca cu adevarat pe Dumnezeu. De asemeni, se zice ca Sfanta Petronela a refuzat cerea in casatorie a contelui Flaccus. Conform traditiei, ea a murit din cauze naturale, insa in alte legende se spune ca si-a dat viata pentru Dumnezeu, primind astfel cununa de mucenita.
Pe de alta parte, se banuieste ca Sfanta Petronela ar fi fost, de fapt, Aurelia Petronilla, o urmasa a lui Flavius, din familia Vespasian sau Domitian.
A fost, totodata, asociata cu Sfanta Domitilla, ce a fost exilata in secolul I la Pandateria, proprietatea ei de pe Via Ardentina devenind un cimitir de catacombe, in acest loc mortuar existand o inscriptie ce o descrie pe Petronela drept o mucenita. In secolul al VIII-lea, Papa Gregorie al III-lea a trimis moastele ei la bazilica Sfantului Petru, unde li s-au dedicat o capela. Capela ei a devenit cu timpul rezervata regilor Frantei.
Sfanta Petronela este patroana Delfinilor Frantei si a calatorilor pe munte, si este invocata impotriva febrei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 31 mai

Sfantul Mucenic Ermie


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 31 mai – Horoscop general Profil astrologic

29 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

30 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
31 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 31 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 30, 2012 Rating: 5

5 comentarii:

  1. In fiecare zi se serbeaza cate un sfant...eu aflu intotdeauna dupa ce trece :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Moama cati sfinti! daca ar fi sa tinem cont de toti nu am mai face treaba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Azi mi-a placut istorisirea cu vizita Fecioarei Maria...foarte tare!

    RăspundețiȘtergere
  4. deci sfanta petronella a murit conform traditiei a murit din cauze naturale.ce porcarie e asta?scrieti corect fratiilor falsi crestini

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai frate crestin, potrivit istoricilor si surselor bisericesti, nu se stie cu certitudine cum a murit Sfanta Petronela. Daca dumneata, monsieur Anonim, ai la indemana vreo dovada istorica incontestabila, de care a dus mare lipsa biserica pana acum, de ce nu o dai publicitatii, astfel incat sa ne bucuram cu totii de ea.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.