6 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In traditiile religioase ale lumii, ziua de 6 mai este dedicata comemorarii Sfantului si Dreptului Iov, Cuviosilor Mamant, Pahonie si Ilarion, Sfantului Dominic Savio si Sfantului Gheorghe.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 6 mai

Sfantul si Dreptul Iov

Acest exemplu viu de indurare si rabdare in fata lui Dumnezeu a trait in Arabia, cu circa 2000 de ani inainte de a se naste Iisus Cristos. Descendent al lui Avraam, prin Esau, prosperitatea sa, crancenele sale suferinte, nesfarsita lui indurare, si regasirea bogatiei si averilor sale sunt povestite in detaliu in Vechiul testament, in cartea ce ii poarta numele.

Unii spun ca Sfantul Iov a avut de patimit vreme de sapte ani, altii cred ca durata calvarului sau a fost de numai un an. Sfintii parintii sunt de acord ca Iov a trait multi ani dupa incercarile sale si a murit cand trecuse deja de varsta de 200 de ani.

Cuviosii Mamant, Pahonie si Ilarion

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 6 mai

Pomenirea sfantului si maritului marelui mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta; Pomenirea sfintei mucenite Alexandra imparateasa.
Vezi Traditii si sarbatori din 23 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 6 mai

Sfantul Dominic Savio

Sfantul Dominic Savio, unul dintre ucenicii in care Sfantul Ioan Bosco isi pusese foarte mari sperante,  a murit la varsta de numai 15 ani, si a fost canonizat in anul 1954.
Unul dintre cei zece copii ai fierarului Carlo si ai cusatoresei Birgitta, a fost ales de Ioan Basco, la sugestia preotului parohial Dominic Savio, sa fie pregatiti pentru preotie in cadrul Ordinului Silezian.
Sfantul Dominic Savio avea 12 ani atunci cand l-a intalnit pe Sfantul Basco, care l-a incorporat unui grup de baieti ce au facut parte din  Compania Imaculatei Conceptii. In afara de indatoririle lor religioase, baietii faceau curatenie in scoala si aveau grija de de acei invatacei mai putin constiinciosi decat ei. Atunci cand, in anul 1859, Ioan Basco i-a ales pe acesti tineri ca primii membri ai congregatiei sale, cu toti faceau deja parte din Compania Dominicana.
Dincolo de toate acestea, Dominic Savio era un baiat normal si vioi, care avea din cand in cand necazuri cu profesorii, intrucat tulbura linistea prin izbucnirile sale de veselie. Cu toate acestea, era disciplinat si reusise sa castige respectul colegilor sai prin dedicarea  fata de invatatura.
Sfantul Dominic Savio traia in spiritul invaturilor lui Ioan Basco, care il calauzea spunandu-i : “Religia trebuie sa fie pentru noi la fel ca si aerul pe care il respiram”. In 1857, s-a imbolnavit de tuberculoza si a fost trimis acasa pentru a se vindeca. In dimineata de 9 martie, i-a cerut tatalui sau sa spuna rugaciunile pentru cei muribunzi. Capul i s-a inaltat de pe perna, si,cuprins de o mare fericire, i-a marturisit tatalui sau :”Vad cele mai minunate lucruri din lume!” Acestea au fost ultimele lui cuvinte. Sfantul Dominc Savio este un exemplu al eroismului in detaliile aparent marunte ale sfinteniei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 6 mai

Dreptul Iov, mult-rabdatorul

Alte traditii si sarbatori din 23 aprilie

Ziua Sfantului Gheorghe in Bulgaria

Ziua Sfantului Gheorghe sau Gergiovden, este una din cele mai importante sarbatori religioase din Bulgaria, ce marcheaza sezonul reproducerii animalelor. In ajunul acestei celebrari, oile sunt duse la pascut din nou, crezandu-se ca roua asternuta peste pasune are mari puteri vindecatoare. Cu ocazia sarbatoririi Sfantului Gheorghe se servesc mancaruri traditionale, si atat animalele cat si ocolurile lor sunt impodobite cu ramuri de salcie.
In traditia populara din Bulgaria, se spune ca cine se naste in aceasta zi este inzestrat cu o mare frumusete si intelepciune. In unele regiuni, se jertfeste un miel, al carui sange este trecut peste pragurile usilor, pentru a proteja casele de vrajitoare, boli si alte ghinioane.
Vezi si Viata Sfantului Gheorghe, legenda si poveste


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 6 mai – Horoscop general Profil astrologic

4 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

5 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
6 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 6 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 05, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.