9 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 9 mai este dedicata Aducerii la Bari a moastelor Sfantului Ierarh Nicolae, Sfantului Prooroc Isaia, Sfintilor Mucenici Hristofor, Epimah si Gordian, Sfantului Pahomie, sarbatorii Lemuralia din Roma antica si zilei Sfintei Ioana d’Arc la New Orleans.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 9 mai



Aducerea la Bari a moastelor Sfantului Ierarh Nicolae

Vezi Traditii si sarbatori din 7 mai

Sfantul Prooroc Isaia

Considerat cel mai mare prooroc din Vechiul Testament, Sfantul Isaia a anuntat in mai multe randuri, in versete vizionare de o mare frumusete, sosirea lui Cristos printre oameni. L-a sfatuit, certat si alinat prin intelepciunea sa pe regele Hezechia, dar atunci cand a denuntat lipsa de cucernicie si si nelegiuirea fiului acestuia, a primit coroana muceniciei, trupu-i fiindu-i taiat in doua in afara zidurilor Ierusalimului. Numele de Isaia inseamna “Dumnezeu este ajutorul meu”.

Sfantul Mucenic Hristofor

Avand initial numele de Reprobus, Sfantul Hristofor a trait in timpul  imparatului Decius. Vazand suferintele prin care treceau crestinii in acele vremuri de crunte persecutii, i-a certat pe conducatorii romani pentru cruzimea lor. Guvernatorul a trimis mai multi soldati sa il aresteze, insa el i-a convertit pe toti la dreapta credinta si s-a botezat impreuna cu ei, primind numele de Hristofor. In cele din urma, a fost adus in fata guvernatorului, care l-a trimis in temnita impreuna cu doua femei usoare, avand misiunea de a-l seduce, dar care au sfarsit prin a fi crestinate de el. Atat Hristofor, cat si cei adusi de el la credinta, au fost torturati si apoi decapitati. Imaginea sfantului purtand in brate pe Iisus Copilul provine din numele sau, avand semnificatia de “purtator de Cristos”.

Sfintii Mucenici Epimah si Gordian

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 9 mai

Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Vasile, episcopul Amasiei; Pomenirea cuvioasei Glafira; Pomenirea cuviosului Ioanichie; Pomenirea ostasilor raposati
Vezi Traditii si sarbatori din 26 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 9 mai

Sfantul Pahomie, pustnic

Sfantul Pahomie s-a nascut in preajma anului 292, in Tebaida Superioara din Egipt, si a fost incorporat in armata romana la varsta de 20 de ani. Marea bunatatea  a crestinilor din Teba fata de soldati l-a impresionat adanc si l-a determinat, mai tarziu, dupa ce a plecat din armata, sa se converteasca. Dupa ce a fost botezat, a devenit ucenic al unui  pustnic numit Palemon, de la care a deprins obiceiul de a trai departe de lume. Cei doi au dus o viata extrem de austera, de totala dedicare fata de Dumnezeu, obisnuind sa impleteasca muncile manuale cu o neostoita rugaciune, atat in timpul zilei, cat si al noptii. Mai tarziu, Sfantul Pahomie a simtit chemarea de a cladi o manastire pe malul Nilului, la Tabennisi, asa ca , in anul 318, Palemon l-a insotit pana acolo si l-a ajutat sa isi cladesca o chilie, ramand prin preajma o vreme. In scurt timp, i s-au alaturat aproximativ o suta de calugari, carora le-a oranduit o viata de comunitate inchinata rugii si ascetismului. Atat de multi credinciosi s-au indreptat spre Sfantul Pahomie si calugarii sai incat acesta a fost nevoit sa intemeieze inca zece manastiri pentru barbati si doua pentru maicute. Inainte de moartea sa, in anul 348, erau 7.000 de calugari in locasurile sfinte ale sale, ordinul infiintat de el dainuind pana in secolul al XI-lea.
Sfantul Pahomie a fost cel dintai care a adus laolalta calugarii pustnici si a scris un regulament pentru ei. Atat Sfantul Vasile, cat si Sfantul Benedict, au pus pla punct regulile monahale avand la baza invataturile lui Pahomie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 9 mai

Preafericitul Isaia; Sfantul Mucenic Hristofor

Alte traditii si sarbatori din 9 mai

Lemuralia

In Roma antica, lemurii erau fantomele mortilor din familie, considerate adesea a face necazuri muritorilor, fiind, din aceasta cauza, exorcizate in mod regulat. Lemurii erau echivalati, in general, cu spiritele rele, desi unii credeau ca printre ei se gaseau si Larii, sau “spiritele bune”.
Lemuralia sau Lemuria era un festival anual tinut pe 9, 11 si 15 mai, avand drept scop alungarea lemurilor. Initiata, se spune, de Romulus, legendarul fondator al Romei, dupa ce si-a ucis fratele geaman, Remus, acesta sarbatoare era numita originar Remuria. Participantii la festivitati umblau in picioarele goale, isi spalau mainile de trei ori pe zi, si obisnuiau sa arunce peste umar noua boabe negre de fasole, pentru a impaca spiritele celor morti. Intreaga perioada in care avea loc Lemuria, cuprinzand toata luna mai, era considerata nenorocoasa pentru casatorii.

Ziua Sfintei Ioana d’Arc

Sfanta patroana a Frantei, asemeni Sfantului Dennis, Ioana d’Arc este numita si “Fecioara din Orleans”, datorita rolului pe care l-a avut in salvarea orasului Orleans din fata britanicilor, in secolul al XV-lea. La origine, o pioasa fata din satul Domremy, Ioana d’Arc a auzit, in anul 1428, voci, pe care le-a identificat ca apartinand Sfantului Mihail, Sfintei Ecaterina, si Sfintei Margareta, ce au indemnat-o sa il ajute pe  Delfinul Frantei, Charles al VII-lea, sa isi recucereasca regatul din mana britanicilor. Misiunea ei s-a indeplinit dupa 15 luni, insa Ioana a fost capturata de regele inamic, judecata pentru vrajitorie, si arsa pe rug la Rouen, pe 30 mai 1431.
Ziua Sfintei Ioana d’Arc este celebrata in general in fiecare an pe 30 mai, cu exceptia orasului New Orleans, unde este comemorata pe 9 mai, ziua urmatoare salvarii orasului din care isi trage numele New Orleans.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 9 mai – Horoscop general Profil astrologic

7 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

8 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
9 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 9 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 08, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. O zi plina de semnificatii, intradevar.
    Tin sa ii urez si eu la multi ani unui bun prieten si tuturor cititorilor blogului care si-au serbat astazi ziua de nastere.

    RăspundețiȘtergere
  2. fiecare zi e incarcata cu foarte multe semnificatii ortodoxe:)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.