Luna noua in superstitii, farmece si vraji


In aproape toate traditiile si culturile lumii, luna noua a inspirat superstii legate de noi inceputuri, schimbari ale vremii si destinului oamenilor, precum si farmece ori vraji destinate a intoarce norocul, a avea parte de dragoste, bani sau sanatate. Luna noua este vremea insamantarii, plantarii, inceperii unei povesti de dragoste, initierii unei afaceri sau calatorii, taierii unghiilor si parului (pentru a creste mai bine si mai frumos).


Aduce ghinion sa nu ai bani in buzunare atunci cand este luna noua. Pe de alta parte, daca ai niste monede asupra ta, este bine sa le invarti intre degete, fara a le scoate din buzunare. In acest fel, banii vor veni peste tine gramada in urmatoarea luna sau iti va fi implinita o dorinta pe care ti-o pui in timp ce intorci in buzunar monedele.
O superstitie americana clama ca daca ii arati lunii noi portofelul, curand vei avea de doua ori mai multi bani in el.

In unele parti ale lumii, se crede ca daca iti pui o dorinta intr-o noapte cu luna noua, ea ti se va implini pana la urmatoarea luna noua.

In Irlanda, se spune ca este bine sa te tunzi sau sa-ti tai parul in timpul lunii noi, la lumina acesteia, dar niciodata intr-o seara sau noapte de vineri!

Predictiile meteo populare din Europa sustin ca daca luna noua pica intr-o zi de luni, va fi vreme frumoasa, daca apare sambata, urmeaza 20 de zile de ploi si vant, daca se arata duminica, se anticipeaza ploi torentiale pana la sfarsitul lunii. Cele mai puternice furtuni si uragane se intampla timp de trei zile dupa o luna noua.

Daca vezi intaia oara luna noua intr-o seara de luni, vei avea noroc cu carul!

Atunci cand te uiti la luna noua pentru prima data:
- ai parte de nenoroc sau ghinion daca o zaresti printr-o fereastra, o sticla, sau printre crengile unui copac
- conform unei credinte americane, mirii vor avea ghinion daca se uita la ea prin geamul unei masini
- tot in America, luna noua vazuta cand cobori un deal vesteste lucruri rele, dar este cu noroc sa o zaresti atunci cand urci un deal
- daca o vezi peste umarul drept, este un semn ca vei avea motive de bucurie ori veselie in curand
- daca o privesti peste umarul stang, te pasc mari necazuri
- daca ai un lucru intr-o mana, esti indreptatit sa speri ca vei primi, nu peste mult timp, un cadou; intr-o alta varianta, acel lucru din mana iti va crea probleme vreme de o luna de zile
- daca se intampla sa ai in ambele maini ceva, nu iti vei mai dori niciodata nimic
- trebuie sa iti pui o dorinta, si vei avea certitudinea ca ea ti se realiza in decurs de un an
- saruta prima persoana pe care o intalnesti, in asa fel incat sa ai curand haine noi

In Egipt, atunci cand o persoana zarea intaia oara luna noua, era necesar sa se inchine plecandu-si trupul, de trei ori, in onoarea divinitatilor Osiris, Isis si Horus (intruchipand tatal, mama, si fiul).

In rastimpul cand luna noua este pe cer, aduce ghinion sa sapi un mormant sau sa ingropi un mort.

In Staffordshire, Marea Britanie, pentru a vindeca de tuse magareasca a unui copil, trebuia sa il scoti afara intr-o noapte si sa il pui sa se uite la luna noua. Dupa aceea, era indicat sa ii ridici hainele si sa ii feci burta cu mana dreapta, spunand urmatoarea incantatie : “Ceea ce vad, sa se mareasca, / Ceea ce simt, sa se micsoreze.”

Luna noua inspira vechilor evrei un adevarat respect religios. Cu aceasta ocazie, se suna din trambite, aveau loc sacrificii solemne si sarbatori. In Talmud se spune :” Este un lucru foarte pios sa binecuvantezi luna la sfarsitul sabatului, atunci cand esti parfumat si imbracat in hainele cele mai bune.”  

In America, intr-un ritual traditional al indragostitilor, trebuie sa te uiti la luna plina peste umarul drept, sa faci trei pasi inapoi si sa spui urmatoarea incantatie:
"Luna noua, luna noua, adevarata si stralucitoare,
Daca voi avea un iubit, lasa-ma sa-l vad in vis.
Daca ma voi casatori tarziu, fa o pasare sa tipe,
De ma voi casatori curand, fa o vaca sa mugeasca;
Daca nu ma voi casatori niciodata, lasa-ma s-aud bataie de ciocan."

In Irlanda, unele fete practicau un ritual in cadrul caruia indreptau un cutit spre luna noua, invocau Sfanta Treime, si apoi spuneau:
“Luna noua, luna noua, te salut!
Prin toate virtutile tale,
Lasa-ma sa vad pe cine voi iubi.”
Dupa aceea, mergeau acasa, ferm convinse ca barbatul cu care se vor casatori le va apare in vis in acea noapte.

Potrivit unei superstitii din Devonshire, fetele, imediat ce vedeau prima luna noua de dupa mijlocul verii, mergeau pana la o bariera, se intorceau cu spatele la ea si rosteau urmatoarele cuvinte magice:
“Te chem, luna noua, te chem!
Te rog, luna buna, sa imi dezvalui
In aceasta noapte cine va fi adevarata mea dragoste,
Cum arata el, si ce poarta,
Si ce face in tot timpul anului!”

Un alt farmec din Marea Britanie presupunea sa te uiti la luna noua printr-o batista de matase niciodata spalata. Atatea reflectari ale lunii cate zareai prin batista reprezentau tot atatia ani care te desparteau de momentul nuntii tale.

O veche traditie englezeasca proclama ca daca o sotie zarea pentru prima oara luna noua, pentru a se asigura ca va avea o casnicie fericita, ea trebuia sa alerge cat putea de repede in dormitorul ei, si sa pregateasca asternuturile  pentru culcare.

Intr-o credinta americana, atunci cand zaresti luna noua, trebuie sa te opresti din mers, sa te apleci, si sa iei niste praf de sub pantoful stang, pe care sa il pui intr-un saculet de carpa. Daca asezi acel saculet sub perna, tot ceea ce vei visa va deveni realitate.

Perioada de trei zile dupa ce  luna noua se arata pe cer este folosita in farmece si vraji pentru frumusete, sanatate, o noua slujba, noi inceputuri, si pentru a scapa de niste lucruri care te supara in viata. De asemeni, cu aceasta ocazie, se contracareaza vrajile facute asupra noastra, ele fiind redirectionate spre cei care le-au pus la cale.

Iata un exemplu de farmec de dragoste sau implinire a unei dorinte  practicat de adeptii Wicca…Intr-o noapte cu luna noua, scrie pe o bucata de hartie ceea ce iti doresti. Aprinde o lumanare si uita-te la dansul flacarilor ei intr-o camera intunecata. Inchide-ti ochii si vizualizeaza ca dorinta ta se implineste. Priveste la luna, cere-i sa iti transforme dorinta in realitate, si apoi multumeste-i. Dupa aceea, arde hartia pe care ti-ai scris dorinta la flacara lumanarii. Trebuie sa repeti acest ritual vreme de 12 nopti consecutive dupa noaptea cu luna noua.  


Luna noua in traditiile, superstitiile si farmecele romanesti

Cand iti apare in fata luna noua, fa-ti de trei ori cruce, caci o veste e pe drum catre tine.

Noaptea cu luna plina este primejdioasa si infricosatoare, intrucat atunci este ceasul necuratului, el primind slobozire de la Dumnezeu sa umble pe pamant si sa faca multe necuratenii. Tot in astfel de nopti, isi fac aparitia strigoii, moroii, sufletele celor inecati sau spanzurati, ce ii ademenesc pe oameni catre moarte si fac tot felul de nazbatii. Imediat, insa, ce suna clopotul bisericii, ei nu mai au nici un fel de putere.

Tot ce este rau, se face si mai rau atunci cand rasare luna noua. Bolile se agraveaza, copii mici plang mai tare, visele sunt mai urate.

Intr-o astfel de vreme se seamana plantele care cresc “in sus”, precum graul, porumbul, secara, dar si florile, ca sa le ai frumoase. Pe de alta parte, pomii rasaditi acum dau numai flori, si fructe ioc!

Cand este luna noua:

-         nu se face nunta
-         nu se pun clostile pe oua
-         nu trebuie sa te muti intr-o alta casa
-         se descanta plosnitele si greierii, ca sa iti dispara din casa
-         se face liturghie pentru noroc, sanatate si trai bun
-         se cara gunoiul pe camp pentru a se reinnoi pamantul
-         nu se face curatenie in casa
-         trebuie sa te feresti de lupi daca pleci la drum
-         nu e bine sa se mearga la moara, pentru ca omul sa nu fie pocit, sa nu sa se imbolnaveasca si chiar sa moara


Atuncea cand vezi intaia oara luna noua sau craiul nou, trebuie sa sari in sus si sa zici:

Crai nou,crai nou!
Sanatos m-ai gasit,
Sanatos sa ma lasi!”

Daca ai in buzunar un banut de argint, este bine sa spui:

“Crai nou, crai nou!
Cu bani m-ai gasit,
Cu bani sa ma lasi”
Dupa acest descantec, se arunca spre luna cu o bucata de paine.

Pentru a descanta plosnitele din casa, trebuie sa practici urmatorul ritual: Te dezbraci in pielea goala, si dai ocol de trei ori casei, cu o corciova (lopata pentru manuirea painii in cuptorul traditional), zicand : “Crai nou in casa! / Plosnitele afara sa iasa!”

Intr-un ritual contra dusmanilor, in care credinta se impletea straniu cu vrajitoria, o femeie trebuia sa posteasca, dupa luna noua, doua vineri la rand si o zi de miercuri, dupa care se dezbraca si se despletea dupa asfintitul soarelui, si aprindea opt lumanari: pe prag doua, in fundul casei doua, si cate doua in partile laterale ale casei. Femeia facea rugaciuni si batea mataniile tot rastimpul cat ardeau lumanarile, in scurta vreme pedeapsa lui Dumnezeu urmand sa cada asupra dusmanului!


Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:



Luna noua in superstitii, farmece si vraji Luna noua in superstitii, farmece si vraji Reviewed by Diana Popescu on mai 19, 2012 Rating: 5

17 comentarii:

  1. frumos articolul tine-o tot asa cat despre vraji, farmece eu nu cred in asa ceva:P

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu postezi si ceva despre sexualitate?

    RăspundețiȘtergere
  3. stiam ca exista superstitii legate de luna noua dar nici chiar atat de multe...mersi pentru postare,e foarte interesanta

    RăspundețiȘtergere
  4. cine are nevoie de ajutor, ajut pe cei care au probleme in dragoste , scot energiile neagative, fac impreunari
    lucrez si de la distanta.
    putem vorbii de energii tipuri de energii,dar despre farmece..vraji parerea mea oamenii cu o cultura ingusta cred in asemenea lucruri. pt orice intrebare sfat sau ajutor putem vb pe id onest.love

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce ajutor poti da???? Doar numa sa te rogi zi si noapte in ghenunchi cu lacrimi pentru persoana care e in greutate numai ASA, tu vei face asta?? Da cu prostii cu descintece mai tare in ingropi. Eu am vazut de toate felu de descintece toate sunt a lui lucifer, numa rugaciunea poate sa ne ajute Isus ne poate ajuta

    RăspundețiȘtergere
  6. Pina nu te rogi cu adevarat cu lacrami sati pae rau pentru tot ce ai facut cu posturi, atuncea vei esi din toate, si nici o vraja no sa poata sa te doboare, nu crediti ca vrajitori vor putea ajuta Nuuu e gresit Ei sunt slujile lui lucifer lui rauu credetima eu am trecut pin acestea numai rugaciunea la Isus ma ajuta credetima toti vragitorii mau intunecat mai tare, crediti in Isus tineti posturi si totul va trece, succese

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna si eu am apelat la vrajitoare si nu sa rezolvat nimic, aveti grija cu vrajitoarele nu e de mirare ca apar la televizor ca dau tzepe oameniilor, eu acuma mi-am regasit linistea mi-a recomandat cineva un om care intradevar face si altceva inafara sa ieie banul si sa iti umple capul de minciuni si asa am reusit sa fiu cu persoana pe care o iubesc. vrajile si blestemele nu exista, exista doar energii pozitive si negative. id meu este: cristinamorar39 cine vrea mai multe detalii despre cum ma ajutat acest om

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna cind luna e noua cind e suptire ?

    RăspundețiȘtergere
  9. da.pt.ONEST de mai sus,ai facut un pacat din start draga;fac,scot,impreunez,dreg etc.ce faci tu draga,fara puterea lui d zeu????niste excroci(ce)care fac si dreg!aroganta,sfidare,la adresa TATALUI CERESC,atat ai scris aici!cum ca,tu faci,tu dregi,TU esti praf in vant,asta suntem toti!nu va lasati amagiti de anunturile astea!pana si formularea lor ar trebui sa va dea de gandit!d l sau d na ONEST,numai onesta nu este!ma revolta aroganta de asi atribui niste,,puteri,,pe care doar diavolul daca nu i le da,ca altfel nu te poti exprima asa imperativ,,EU,,nu tu,nu noi,nu voi ci d zeu,draga...ATAT!adunatuta de,,nevolnici,,saraci cu duhul,vai de mama lor.vrajitoare.magie alba.si alte porcarii va ,,impreuneaza,,va ajuta de nu i adevarat.!incercati,va rog pt.ca singurul lucru care vi se rezolva este,,portofelul,,mai,,usor,,ATAT!

    RăspundețiȘtergere
  10. asa va ajuta ONEST si ca aici vz.anunturi vagoane.omul,cand este in necaz,disperat are mintea vulnerabila si atunci tentatia de a crede minciunile astea este f.mare!dar sa nu uitati ca doar D ZEU,dezleaga ajuta,sprijina,prin rugaciune,post si credinta!ce poate face acestONEST,de ex.care este un simplu OM.pt.nevoile oamenilor?amagire si v am zis;va lasa cu bani mai putini in cont!asa ca ONEST schimba ti numele in EXCROC si o vezi ca da mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. Vrei sa-ti afli viitorul? Ai dubii legate de dragoste, bani, sanatate? Tarotul unguresc alcatuit din 32 de carti va dezvaluie in cel mai mic detaliu problemele si solutiile dumneavostra! Pentru programari va rugam sa ne contactati la 0763.289.118

    RăspundețiȘtergere
  12. Horoscopul Uraniei mi se pare cel mai veridic! c-am tot ceea ce prezice mi se adevereste.

    RăspundețiȘtergere
  13. toate horoscoapele sunt generalizate!pt.un horoscop personalizat,trebuie facuta astrograma personala!asa ca ,in horoscoapele acestea(generale)se regaseste fiecare mai mult sau mai putin!mie de ex.previziunea DIANEI,pe luna ian.a f.perfecta!numai probl.in drag.despartiri si exact asa a fost!si perioada scrisa in horoscop a corespuns cu ceea ce s antamplat in viata mea!eu,m am regasit f.bine aici!inca astept intotdeauna cu infrigurare ,oare ce scrie la horosc.pe luna urmatoare,o fi bine o fi rau...pt ca la mine extraordinar cum se muleaza predictiile pe ceea ce se ntampla in viata mea!sunt VARSATOare!pt.mine DIANA prezice f.exact!abia astept sa citesc si daca e bine ma bucur,asa ca moral ridicat!faci treaba f.buna,DIANA si eu iti multumesc pt.tot!cristina.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu înțeleg cum poți să te uiți la luna nouă (indiferent că pe fereastră sau peste umăr) sau să te tunzi la „lumina” acesteia. Luna nouă e opusul lunii pline. E eclipsată de lumina solară și răsare și apune odată cu Soarele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat!!!! buna intrebare ati pus!! eu n.am vazut,o niciodata pe cer!! cum s,o vezi!!!

      Ștergere

Un produs Blogger.