11 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 11 iunie sunt praznuiti Sfintii Apostoli Vartolomeu (Bartolomeu) si Varnava (Barnaba), si se desfasura, in antichitate, sarbatoarea romana Matralia. In traditia populara romaneasca, de Vartolomei nu se muncea deloc sau se lucra numai pana la pranz, cei ce incalcau aceasta porunca fiind napastuiti cu grindina peste semanaturi sau cu pasari ce le mancau semintele din ogoare. Se obisnuia sa se sfinteasca grau la biserica, ce era dat apoi de mancare pasarilor din curte. Ziua de Vartolomei se respecta pentru a nu se imbolnavi boii, a nu capia sau a nu muri oile, a nu se mai intoarce boala, a fi ferit de ameteli si dureri de cap, contra gandacilor, impotriva duhurilor rele ce zboara prin vazduh, traznetelor si vijeliilor, si ca oamenii sa nu se zapaceasca dupa somn in caz de nenorocire.
In folclorul magic, pe 11 iunie, atunci cand incep sa infloreasca teii, se intoarce frunza de tei pentru a face sa se intoarca lucruri de mult intamplate.
De ziua lui Vartolomei, sfantul ce a avut rabdarea de a numara stelele cerului, se spunea ca este miezul verii, cand zilele incep sa se micsoreze si noptile sa se lungeasca.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 11 iunie

Sfintii Apostoli Vartolomeu si Varnava

Originar din Galileea, Sfantul Vartolomeu a fost unul din cei 12 apostoli. Evangheliile povestesc putine lucruri despre el. Se spune ca dupa ce a primit Sfantul Duh, cu ocazia Cincizecimii, a calatorit propavaduind Biblia in Arabia si Persia, si a adus o traducere a Evagheliei dupa Matei in India. Eusebius spune ca, o suta de ani mai tarziu, Pantaenus, un ilustru invatat alexandrian, a descoperit aceasta carte in vreme ce calatorea in India. Potrivit mai multor surse, Sfantul Vartolomeu a murit in Armenia, prin rastignire.

Sfantul Varnava a fost unul din cei 70 de apostoli. Nascut in Cipru, din parinti leviti, a fost ucenic al Sfantului Pavel in vremea lui Gamaliel. Dupa Inaltarea Domnului, i-a condus pe cei 70 de apostoli pana la convertirea Sfantului Pavel. Sfantul Varnava este mentionat de mai multe ori in Faptele Apostolilor, unde se descriu cateva din calatoriile sale in compania Sfantului Pavel. Conform tuturor surselor, a fost cel dintai care a propavaduit Evanghelia la Roma si la Milano. Moastele sale facatoare de minuni au fost descoperite in Cipru, in timpul imparatului Zeno. Pornind de la aceasta fundatie apostolica, biserica din Cipru a devenit o biserica independenta.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 11 iunie

Sfanta mucenita Teodosia fecioara, cea din Cezareea; Sfanta mucenita Teodosia cea din Constantinopol; Cuviosul Ioan
Vezi Traditii si sarbatori din 29 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 11 iunie

Sfantul Barnaba, Apostol

Numit Varnava in biserica crestin-ortodox, Sfantul Barnaba este patronul Ciprului si al Antiohiei, aparator contra grindinei, invocat adeseori drept impaciuitor al oamenilor.
Inainte ca Anglia sa adopte calendarul gregorian, in 1752, pe 11 iunie, aceasta zi era dedicata solstiului de vara. Tocmai de aceea, exista o veche poezioara populara ce suna cam asa : ‘‘Barnaby bright, Barnaby bright, the longest day and the shortest night’’ (Barnaby stralucitor, Barnaby stralucitor, cea mai lunga zi si cea scurta noapte). Preotii si angajatii bisericii englezesti purtau cu aceasta ocazie ghirlande de trandafiri, aceleasi flori fiind folosite pentru decorarea bisericilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 11 iunie

Sfintii Apostoli Bartolomeu si Barnaba

Alte traditii si sarbatori din 11 iunie

Matralia

Matralia a fost un vechi festival roman tinut anual in onoarea divinitatii Mater Matuta, confundata uneori cu Leucothea, zeita greceasca a zorilor. Invatatii moderni o descriu pe Mater Matuta, al carui cult a fost larg raspandit in antichitate, drept o zeita a luminii si a nasterii, zorile fiind considerate un timp foarte prielnic nasterii unui copil. A fost, de asemeni, o zeita a matroanelor si a femeilor nascute libere, carora li se ingaduia sa ia parte la ceremoniile desfasurate la altarul ei, la templul circular cunoscut sub numele de Forum Boarium. Nu li se ingaduiau sclavelor sa intre in templu, cu exceptia uneia singure, care era palmuita peste fata si data apoi afara. Femeile ofereau zeitei flori si se rugau in special pentru nepoatele si nepotii lor.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 11 iunie – Horoscop general Profil astrologic

9 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
11 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 10, 2012 Rating: 5

6 comentarii:

Un produs Blogger.