12 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 12 iunie sunt pomeniti Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare, Sfantul Cuvios Petru Atonitul si Sfantul Ioan de Facundo. In unele regiuni romanesti, pe aceasta data avea loc “sarbatoarea soarecilor”, intrucat se spunea ca daca pe 12 iunie ploua, nu vor mai fi soareci in tot restul anului. Tot acum, era rau de grindina, nu se taiau lemne si femeile nu faceau mancare pentru a nu se aduna multi soareci pe camp. Aceasta zi se respecta pentru belsugul granelor si pentru ca varza sa nu fie stricata de viermi. Se tinea in special de catre femei, pentru a nu li se roade hainele in tot restul anului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 12 iunie

Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare

Sfantul Onufrie cel Mare traia de 60 de ani in desert atunci cand calugarul Pafnutie l-a vizitat. Parul sau de pe cap si barba ii ajungeau pana la pamant, iar parul de pe trup, alb ca zapada, ii crescuse peste masura, din cauza faptului ca traise fara a se mai imbraca atata amar de vreme. Infatisarea lui parea asemenea unui mort, nepamanteana, si infricosatoare. La vederea lui Pafnutie, l-a chemat pe acesta pe nume si apoi i-a povestit tot ce a trait in pustiu. Potrivit spuselor sale, ingerul sau protector ii aparuse in fata si il adusese in acel loc. Mult timp nu mancase decat pamant, chiar si acesta fiind greu de gasit in desert. Totodata, trecuse prin mari lupte cu ispitele diavolului dar, atunci cand inima sa s-a dovedit a fi intru totul a lui Dumnezeu, un inger din cer i-a adus paine de mancare. In acelasi timp, gratie milei Domnului, un curmal incepuse sa creasca langa chilia lui, iar un izvor isi facuse drum de sub pamant in apropiere de locul unde statea. “Mai presus de toate acestea”, marturisea Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare: “hrana si bautura mea au fost dulcile cuvinte ale Domnului”. Intrebat de Pafnutie cum isi primea impartasania, pustnicul a declarat ca un inger al lui Dumnezeu ii aducea in fiecare sambata sfanta impartasanie.
A doua zi, Sfantul Onufrie i-a marturisit lui Pafnutie ca trebuia sa plece de pe aceasta lume. A ingenuncheat, s-a rugat Domnului si si-a pus sufletul in mainile lui Dumnezeu. In acele clipe, Pafnutie a zarit cum trupul mort al sfantului era inconjurat de o lumina divina, si a auzit cantecul minunat al unui cor de ingeri. Calugarul a inmormantat cum se cuvine corpul Sfantului Onufrie si s-a intors la manastire, unde a povestit fratilor sai despre mareata viata a acelui sfant om al lui Dumnezeu.

Sfantul Cuvios Petru Atonitul

Sfantul Cuvios Petru Atonitul (sau de la Muntele Athos) s-a nascut intr-o familie nobila din Constantinopole si s-a orientat spre cariera  militara. A fost luat prizonier la Saracena si aruncat intemnita, in lanturi, la Samara, din Siria. A ramas multa vreme in inchisoare, rugandu-se Domnului sa il elibereze si sa il trimita pentru restul vietii sale intr-un loc pustiu, unde sa se poata dedica ascezei si rugaciunilor. Intr-o buna zi, i-au aparut in fata Sfantul Nicolae si Sfantul Simion cel aducator de vesti bune. Atunci cand acestia i-au atins lanturile, ele s-a topit precum ceara, iar Sfantul Petru a ajuns pe data, printr-o minue, in afara localitatii Samara. A plecat de aici spre Roma, unde a primit tonsura de calugar chiar din partea papei, plecand apoi pe mare, pe un vas, catre casa lui. In vremea acestei calatorii, Maica Domnului, impreuna cu Sfantul Nicolae, s-au ivit in fata sa, spunandu-I ca i-au gasit un loc potrivit pentru a trai in singuratate, pe muntele Athos. Sfantul Petru nu auzise nicicand de acest loc, dar a coborat de pe corabie la muntele Athos si si-a facut salas intr-o pestera. Aici a petrecut 53 de ani, fara a vedea sau auzi vreun om, rugandu-se, luptandu-se cu vrajmasia vremii si si aparandu-se de atacurile diavolilor. Dupa ce a rezistat unor nemaipomenite ispite, un inger al Domnlui a venit la el aducandu-i paine, o data la 40 de zile. Asemeni Sfantului Onufrie, viata sa plina de mare credinta nu a avut martori, insa, inainte de a-si da duhul, un vanator de caprioare a dat peste el si a ascultat patimirile sale, transmitandu-le apoi mai departe. Sfantul Petru a adormit in pace intru Domnul. Moastele sale au fost duse in Macedonia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 12 iunie

Sfanta Treime; Cincizecimea; Preacuviosul Isaachie Marturisitorul
Vezi Traditii si sarbatori din 30 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 12 iunie

Sfantul Ioan de Facundo

Sfantul Ioan de Facundo sau de Castrillo (1419 – 1479) s-a nascut la Sahagun, Leon, in Spania. Dupa ce a fost educat la manastirea benedectina din Fagondez, a primit, la varsta de 20 de ani, insarcinari bisericesti din partea episcopului de Burgos. A fost hirotonisit in anul 1445. Ingrijorat de greseala pluralismului, a renuntat la toate beneficiile sale, cu exceptia sarcinilor sale de la biserica Sfanta Agatha din Burgos. A petrecut urmatorii patru ani studiind la Universitatea din Salamanca, dupa care a inceput sa predice.  In urmatorii zece ani a castigat o mare faima ca predicator si indrumator spiritual. Dupa ce s-a refacut in urma unei operatii foarte grave, a devenit calugar augustin, in anul 1463. In aceasta calitate, a fost invatator al novicilor, staret la Salamanca, a avut numeroase viziuni si a ajuns sa fie faimos pentru minunile sale si darul de a citi in sufletele oamenilor. A recunoscut raul in multe locuri si lucruri oamenesti, din aceasta cauza incercandu-se de cateva ori sa i se ia viata. A murit la Sahagun, pe data de 11 iunie, probabil otravit de amanta unui barbat pe care il convinsese sa o paraseasca. Sfantul Ioan de Facundo
 a fost canonizat in anul 1690.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 12 iunie

Cuviosul Onofrei; Cuviosul Petru Atonitul


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 12 iunie – Horoscop general Profil astrologic

10 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

11 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
12 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 12 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 11, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.