23 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 23 iunie, sunt praznuiti Sfanta Mucenita Agripina, Sfantul Mucenic Aristocleu Preotul, si Sfantul Niceta de Remesiana, Episcop. Aceasta zi este asociata cu Ajunul nasterii Sfantului Ioan Botezatorul sau al sarbatorii Sanzienelor, ceremonia druida a solstitiului de vara, sarbatoarea poloneza a cununilor si ritualul vodoo numit Dansul Calinda.
In traditia populara romanesca, se spunea ca sanzienele infloreau in noaptea dintre 23 si 24 iunie.Fetele si femeile nemaritate isi puneau in aceasta seara, sub perna, flori de sanziene, astfel incat sa isi poata visa ursitul. Unele femei se dezbracau in pielea goala si mergeau astfel pe camp pentru a culege buruieni avand darul de a vindeca bolile ce puteau apare in restul anului.
Se obisnuia sa se faca cununi din sanziene pentru fiecare membru al familiei, ce erau apoi aruncate pe casa. Cea care cadea prima de pe acoperis vestea cine va muri primul din familie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 23 iunie

Sfanta Mucenita Agripina

Sfanta Agripina a dus o viata feciorelnica in timpul domniei lui Valerian (253-260), spunandu-se despre ea ca “alunga orice urma de pasiune din inima sa prin dulcele mirositor parfum al puritatii si castitatii”. S-a infatisat din proprie vointa in fata paganilor si le-a declarat credinta ei in Hristos, fiind din aceasta cauza torturata pana la moarte (in anul 262). Prietenele ei, Vasa, Paula si Agatonica, i-au inmormantat moastele in Sicilia. In onoarea ei, s-a inaltat aici o biserica, in preajma careia s-au intamplat numeroase minuni.

Sfantul Mucenic Aristocleu Preotul

Ostas, si apoi preot, Sfantul Aristocleu a primit cununa de mucenic  fiind omorat de necredinciosi prin taierea capului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 23 iunie

Sfantul mucenic Timotei, episcopul Prusei; Sfintii Mucenici Alexandru si Antonina; Preacuviosul Teofan si Pansemnia; Sfantul Ierarh Vasile, episcopul Reazanului; Sfantului ierarh Ioan.
Vezi Traditii si sarbatori din 10 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 23 iunie

Sfantul Niceta de Remesiana, Episcop

Episcop de Remesiana (Romatiana), Bela Palanka din Serbia de astazi, Sfantul Nicet s-a nascut in preajma anului 335 si a murit in anul 414. A fost un prieten apropiat al Sfantului Paulin de Nola, care l-a descris drept un virtuos si invatat episcop, daruit cu o inima pura si preoteasca, precum si cu o gandire plina de claritate. Totodata, Sfantul Paulin a laudat lucrarea de misionariat a Sfantului Niceta in peninsula balcanica.
Sfantul Niceta este cunoscut cu precadere gratie scrierilor sale. Intr-una din opere, purtand numele “Veghea Sfintilor”, incuraja practica vegherii in rugaciune pe timp de noapte. In acest scop, a citat direct si indirect numeroase pasaje din Noul Testament si a invocat exemplele sfintilor. De asemeni, Sfantul Niceta explica avantajul acestei practici :”Linistea si solitudinea noptii reprezinta un timp favorabil pentru rugaciune si foarte potrivit pentru cei ce vegheaza. Cu ocupatiile lumesti date la o parte si atentia nedivizata, omul intreg, in vremea noptii, simte prezenta divina”.
Sfantul Niceta a lasat mostenire, totodata, o predica despre importanta cantecului liturgic. Se crede ca el este autorul nepieritorului imn bisericesc Te Deum.

Sfanta Mucenita Alice

Sfanta Agripina, Mucenita

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 23 iunie

Sfanta Mucenita Agripina

Alte traditii si sarbatori din 23 iunie

Dansul vodoo Calinda

Dansul Calinda a fost un ritual vodoo specific ajunului zilei Sfantului Ioan in New Orleans. Practicat de o preoteasa vodoo ce imita miscarile unui sarpe, intr-un spatiu foarte ingust, dansul Calinda era atat de senzual incat era urmat, in frenezie, de toti participantii, ce ajungeau sa isi rupa hainele de pe ei, dedandu-se unor orgii.
Acest dans a fost interzis ca fiind obscen in anul 1843, cu putin inainte ca practica vodoo sa ajunga la un varf de popularitate, sub conducerea lui Marie Laveau.

Ceremonia druida a solstitiului de vara

Stonehenge, stravechiul cerc din stanci din Salisbury Plain in Wiltshire, Anglia, se crede a fi construit intre anii 3050 si 1600 i.Hr. Alinierea monumentalelor stanci i-a determinat pe unii cercetatori sa emita ipoteza ca cei ce le-au inaltat au fost veneratori ai soarelui. In timpul solstitiului de soare, daca stai chiar in centrul spatiului circular, poti vedea soarele ridicandu-se prin intrarea dintre doua mari stanci. In legendele populare, Stonehenge este asociat cu preotii celti cunoscuti sub numele de druizi. Stonehenge a fost totusi creat cu mai mult de 2000 de ani inainte de aparitia druizilor. Cu toate acestea, druizii contemporani si alti neopagani din zilele noastre, pentru a evita multimile de turisti venite aici in ziua solstitiului, se aduna la Stonehenge cu o zi-doua dupa acest eveniment solar. Purtand robe albe si glugi stacojii, ei raman de veghe toata noaptea, iar atunci cand primele raze ale soarelui ajung pe altarul de piatra, merg intr-o procesiune in jurul constructiei circulare, spunand rugaciuni si salutand rasaritul soarelui.

Sarbatoarea poloneza a cununilor

In Polonia, in ajunul zilei Sfantului Ioan, tinerele practica un ritual cu origini pagane. Ele impletesc ghirlande de flori salbatice, aseza in centrul lor o lumanare aprinsa, si le lasa sa pluteasca in cea mai apropiata apa curgatoare. Daca o astfel de cununa ajunge la mal, inseamna ca fata careia ii apartine nu se va casatori niciodata. Daca, din contra, cununa pluteste in josul apei, se spune ca acea fata isi va gasi un sot. Atunci cand ghirlanada se scufunda, se spune ca fata ce a impletit-o va muri pana la sfarsitul anului. Potrivit superstitiei, daca un baiat gaseste o astfel de cununa, ele este sortit sa se insoare cu fata care a facut-o.


Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 23 iunie – Horoscop general Profil astrologic

21 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

22 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
23 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 23 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 22, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

  1. interesant este cum se amesteca sfintii cu zeii, credinte populare... acestia suntem noi? atunci sa inventam sarbatori noi pentru omul modern... trei lumi sunt aici... a mortilor, divinatorii, vrajitoresti... nu ne vom ruga la oarecare zeu caci nu se stie cine a decazut... dar stiu ca putem sa devenim aidoma cu eroii legendari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam!:) foarte util..dar nu apar toate in calendar..sau n am eu calendarul bun:)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.