De ce ne este frica de paianjeni?

Atunci cand zarim paianjenii, cu picioarele lor disproportionat de lungi, fugind catre noi pe podea, suntem uneori  strabatuti de fior coplesitor de frica. Desi exista cateva sute de specii de paianjeni din Romania, numai cateva sunt cu adevarat otravitoare sau veninoase. Din ce acuza apare, asadar, incorigibila noastra teama fata de astfel de arahnide?

Raspunsul la aceasta intrebare nu ni-l dau entomologii, ci psihologii!
Ceea ce ne inspaimanta la paianjeni sunt picioarele ascutite, culoarea neagra si faptul ca par a se misca imprevizibil. Potrivit studiilor profesorului in psihologie Jon May, oamenii prefera formele curbe si nu unghiulare sau ascutite, fac asociatii negative cu culoarea neagra si tind sa le placa creaturile pe care simt ori cred ca le "inteleg".

Acelasi om de stiinta, de la Universitatea din Plymouth, adauga ca frica de paianjeni, "la fel ca si orice alta fobie, atunci cand se consolideaza in mintea cuiva, poate sa produca teama chiar si la simpla vedere a unei fotografii a acestei insecte. Ne plac pasarile si buburuzele viu colorate, insa negrii paianjeni, cu picioarele lor monstroase ne provoaca asociatii negative atat prin culoare cat si prin forma. De asemeni, suntem foarte sensibili la vederea unor lucruri ce apar dintr-o data in campul nostru vizual, iar insectele se misca foarte repede si imprevizibil. Oamenii care se tem de paianjeni au marturisit adeseori ca ii vad mult mai mari decat sunt in realitate sau au declarat chiar ca i-au zarit strecurandu-se in gura unui om , un lucru pe care paianjenii nu il fac niciodata.

Jon May crede ca frica de paianjeni este "conditionata social", ceea ce inseamna ca ea se dezvolta inca din copilarie,  daca intalnim aceste insecte in casa parintilor sau rudelor noastre. Arahnofobia (teama de paianjeni) poate fi vindecata daca incercam sa intelegem cu adevarat aceste creaturi si invatam mai multe despre ele. Ce-i culmea este ca atunci cand sunt foarte mici, copiii se simt fericiti daca au prilejul sa vada sau sa se "joace" cu niste paianjeni intalniti, de exemplu, intr-o gradina, insa, pe masura ce cresc, tind sa se sperie de aceste insecte. Cu cat cei mici petrec mai mult timp in casa, si se indeparteaza de natura, cu atat mai mult au inclinatia sa se teama de mici creaturi precum paianjenii.

Unii oameni, mai putin conventionali, sunt de parere ca putem invata sa nu ne mai fie frica de insecte daca, pur si simplu, le mancam, daruind organismului nostru un insemnat aport de proteine, minerale si vitamine 100% naturale! Sa fie insectele hrana ecologica a secolului XXI?


Copyright © godessdiana88 . 2011

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Cum descoperi cu adevarat ce este frica | O poveste cu talc

Legenda paianjenilor de Craciun

De ce ti-e frica nu scapi ?
De ce ne este frica de paianjeni? De ce ne este frica de paianjeni? Reviewed by Diana Popescu on iunie 13, 2012 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Paianjeni, serpi si soareci...astea sunt temerile mele :|

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt multe care ne inspaimanta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne,ii urasc! Niciodata nu o sa-mi inving aceasta teama.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie nu mi e frica de ei.pur si simplu nu imi plac:)

    RăspundețiȘtergere
  5. vreau sa cumpar un paianjen dar nu stiu daca e bun ala de pe foto:http://www.blackwidow.ru/chyornaya-vdova

    cine stie va rog svaturi...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.