Numerele din magia ebraica - Farmece si ritualuri

Virtutile si puterile mistice ale numerelor au preocupat evreii atat sub forma unor superstitii nescrise, in farmece si potiuni magice, cat si in Cabala (Kabbala) si Sefer Yezirah. La fel cum o pana de metal, batuta de mai multe ori,  isi croieste drum printr-un lemn tare, la fel repetarea unei incantatii ii intensifica forta. Cu toate acestea, trebuiau sa fie respectate niste reguli esentiale. Asa cum se spune in Talmud " daca incantatiile ce nu sunt spuse de numarul de ori indicat, ele trebuie sa fie repetate de 41 de ori". Asadar, repetitia putea distruge puterea unui farmec daca nu se conforma unui anumit numar. Unele cifre sau numere au un efect magic pozitiv, iar altele unul negativ. Intr-un mod asemanator, numarul de obiecte folosite sau de versete spuse intr-un ritual era necesar sa fie respectat cu strictete, astfel incat farmecul sa nu aiba efecte contrare fata de cele dorite.

Superstitia comuna, potrivit careia numerele impare sunt norocoase, se regaseste in credinta talmudica, ce stabilea ca numerele pare sunt nu numai ghinioniste, ci si periculoase. (Aceasta credinta era intalnita mai curand printre evreii babilonieni decat printre cei palestinieni). Conform acestei superstitii, numerele pare, sau "perechile", favorizau un atac demonic.

Scrierile evreiesti medievale contin avertismente fata de facerea a doua lucruri deodata, sau repetarea unei actiuni, precum "luarea de foc de doua ori din caminul aflat in casa unui invalid". O soarta nefericita era destinata pentru doua cupluri ce se casatoreau in aceeasi zi. Cununia a doi copii ai unei familii in aceeasi zi, sau a doi frati ori doua surori in aceeasi saptamana, sau, pur si simplu, sarbatorirea a doua nunti intr-una si aceeasi saptamana prevesteau, inevitabil, mari necazuri. Unul din cele doua cupluri urma sa fie lovit de saracie, exil sau chiar moarte. La fel, nu se permitea ca doi frati sa aiba acelasi nas, pentru ca nu cumva unul dintre ei sa moara.

Trei este numarul mistic favorit al tuturor timpurilor. El apare de cele mai multe ori in textele magice in comparatie cu celelalte numere. Actiunile magice si incantatiile trebuiau sa fie facute vreme de trei ore inainte de rasaritul soarelui, sau trei zile inainte de luna noua, ori trei zile la rand. Actele magice, ritualurile sau vrajile trebuiau sa dureze nu mai putin de trei zile, sau necesitau trei obiecte, ori trei stadii. Prezicatorii puteau obtine raspunsuri la numai trei intrebari odata. Maretul inefabil nume al lui Dumnezeu era format din 72 de triade de numere. Orice incantatie era necesar sa fie spusa de trei ori. De fapt, orice lucru repetat de trei ori capata aura sau puterile magiei.

"Toate numerele de 7 sunt favorabile" se spune in Midras. In magia ebraica, cifra sapte este a doua ca importanta dupa trei. Multe ritualuri erau practicate de sapte ori sau in sapte etape. Intr-o "reteta" talmudica se recomanda :"Ia sapte ghimpi din sapte palmieri, sapte aschii din sapte lemne, sapte cuie din sapte poduri, sapte lingurite de pamant din fata a sapte usi, sapte bucatele de catran de la sapte corabii, sapte maini de chimion, si sapte fire de par din blana unui caine batran, si leaga-le gulerul unei camasi, cu o banda alba rasucita".

Numarul noua era si el investit cu puteri magice, mai ales din cauza faptului ca reprezinta patratul cifrei trei. Demonii aveau o afinitatea speciala fata de acest numar. Ei se adunau in grupuri de cate noua, pe crangi de nuc ce aveau cate sapte frunze. Unele incantatii se spuneau de noua ori. Daca cineva vedea un demon nu trebuia sa nu spuna nimanui despre asta vreme de noua zile la rand. Vindecarile se faceau folosind noua feluri de ierburi, timp de noua zile succesive. Pentru a lecui un om posedat de diavol exorcismul trebuia sa fie repetat de noua ori, asa cum se proceda in Germania, unde se numarau noua noduri, ori se foloseau pentru vindecare noua bucatele de lemn, numite "stilleti", obtinute din noua porti de intrare in noua orase.

Aceste trei cifre nu sunt, desigur, singurele intalnite in magia evreiasca. Mai presus de toate insa, cifrele 3, 7 si 9 sunt incarcate cu puteri oculte exceptionale, fiind de o importanta cruciala in magia ebraica medievala.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Traditia ebraica a ocultimului

Astrologia ebraica - Zodiile din horoscopul ebraic

Numerele magice din Kabbala
Numerele din magia ebraica - Farmece si ritualuri Numerele din magia ebraica - Farmece si ritualuri Reviewed by Diana Popescu on iunie 30, 2012 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Superb articolul! Pasiunea pentru ebraica isi spune cuvantul cred.

    RăspundețiȘtergere
  2. Despre ce ebraica vorbiti voi ?...ce idiot a inventat limba asta. Nu a existat niciodata asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  3. Evreii vorbeau limba farsi, nu a existat ebraica .Evreii sunt defapt Iranieni

    RăspundețiȘtergere
  4. Egiptul a apartinut Iranului...da un fine...asta e. Istorie de rahat.

    RăspundețiȘtergere
  5. si tot orientul mijlociu a apartinut Iranului

    RăspundețiȘtergere
  6. Tot teritoriul rusesc a apartinut Romaniei. Gunoaie de rusi

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.