Pantofii si personalitatea

Incerca un mic test de personalitate! Priveste chiar acum la pantofii tai! Porti sandale? Niste incaltari stralucitoare, slefuite cu perseverenta? Sau poate niste pantofi cu tocuri inalte? Ai o incaltaminte frumoasa, dar nitel cam tocita spre margini? Ei bine, orice ai purta, acest simplu si nevinovat test iti poate demonstra ca poti sa judeci personalitatea unei persoane in functie de pantofi, fara a trebui macar sa o vezi!

Psihologii de la Universitatea din Kansas au ajuns la concluzia ca stilul, pretul, culoarea si intretinerea pantofilor pot da o imagine destul de precisa despre emotivitatea, convingerile politice si alte trasaturi de personalitate ale posesorilor lor.
Intr-un studiu realizat de acesti cercetatori, s-a constatat ca poti ghici aproape 90% dintre caracteristicile personale ale cuiva numai si numai examinandu-i pantofii.

In cadrul experimentului, 63 de studenti au vizionat 208 de diferite perechi de incaltari apartinand unor voluntari. Fiecare dintre acesti voluntari a completat un chestionar despre personalitatea sa, si a  oferit spre studiu cei mai uzati pantofi ai sai.
Conform “Jurnalului de cercetare a personalitatii” (Journal of Research in Personality), studentilor ce urmau sa examineze incaltamintea li s-a cerut sa ghiceasca varsta, sexul, si statutul social al posesorilor, inclusiv daca acestia sunt extrovertiti ori introvertiti, liberali sau conservatori, stabili ori instabili emotional, constiinciosi sau neglijenti.

Echipa de psihologi a declarat urmatoarele… “Incaltamintea transmite mici dar folositoare informatii despre posesorii acesteia. Pantofii servesc unor scopuri practice, dar sugereaza indicii nonverbale cu mesaje simbolice. Oamenii tind sa acorde atentie pantofilor purtati de ei si de catre ceilalti. Pantofii se gasesc intr-o mare varietate de stiluri, branduri, forme si functii. Din cauza diversitatii sale, incaltamintea este incarcata de informatii personale, nu-i asa? Noi credem ca raspunsul este “da”.”

Cateva din indiciile oferite de pantofi sunt aproape evidente. Pantofii scumpi sugereaza mari venituri, iar cei colorati si stralucitori sunt specifici extrovertitilor. Incaltarile nu neaparat noi, dar foarte curate si ingrijite (date cu crema si lustruite) apartin oamenilor constiinciosi.

Alte mesaje sugerate de incaltaminte nu sunt chiar atat de vadite. Pantofii practici si functionali sunt specifici persoanelor agreabile, incaltarile pana la glezna sunt purtate de oameni agresivi, in vreme ce persoanele calme poarta, de obicei, pantofi ce par a nu fi foarte confortabili.
Cei caracterizati de “anxietate a atasamentului “ (adica carora le este teama de abandonare, respingere ori nu au o mare abilitate de a interactiona in diverse tipuri de relatii) tind sa poarte marci noi de pantofi sau o incaltaminte foarte bine intretinuta. In acest fel, ei demonstreaza ca nu sunt siguri pe imaginea transmisa de ei lumii din jur si ca sunt timorati de felul cum pot gandi altii despre ei.
Persoanele caracterizate de o gandire liberala poarta sandale, ori pantofi mai putin scumpi si destul de uzati ori scalciati.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Pantofii tradeaza nesiguranta femeilor?

Hainele si incaltamintea in superstitii, legende , traditii

Pantofii , mireasa si nunta in superstitii si obiceiuri
Pantofii si personalitatea Pantofii si personalitatea Reviewed by Diana Popescu on iunie 12, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol!! Acum se adevereste ceea ce gandeam eu pana acum :D

    RăspundețiȘtergere
  2. E urat sa judeci oamenii dupa aparente..toti zicem asta si cu toate astea toti o facem..

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.