12 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 12 iulie sunt pomeniti Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie, Sfanta Veronica, si Sfantul Ioan Gualberto, abate.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 12 iulie

Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie

Sfantul Proclu a fost unchiul Sfantului Ilarie. S-au nascut si au trait amandoi in localitatea Kallippi din Asia, in vremea imparatului Traian. Atunci cand Sfantul Proclus a fost adus in fata judecatorilor pentru vina de a fi crestin, a fost intrebat:”Din ce rasa faci parte?” El a raspuns:”Sunt din rasa lui Hristos, iar speranta mea se leaga de Dumnezeu”.
Fiind amenintat cu tortura, Sfantul Proclus a zis:”Daca va este frica ca nu va veti supune poruncilor imparatului si ca veti avea parte de o trecatoare pedeapsa, cu atat mai mult, noi crestinii ne temem sa incalcam cuvintele Domnului si fim condamnati la o pedeapsa eterna”. Dupa ce Sfantul Proclus a inceput sa fie schingiuit, nepotul sau, Sfantul Ilarie a iesit in fata judecatorilor si le-a marturisit “Si eu sunt crestin”. Cei doi au fost supusi multor patimi, fiind apoi condamnati la moarte. Sfantul Proclus a fost rastignit, iar Sfantului Ilarie i s-a taiat capul.

 Sfanta Veronica

Sfanta Veronica este femeia suferind de o scurgere de sange vreme de 12 ani, ce s-a apropiat de Hristos pe la spate, incercand sa atinga pe furis haina lui pentru a se insanatosi. Isus s-a intors spre ea zicandu-i “Indrazneste, fiica, credinţa ta te-a mantuit”. Femeia s-a lecuit pe loc, asa cum se spune in Evanghelia dupa Matei (capitolul 9), Evanghelia dupa Marcu (capitolul 5), si Evanghelia dupa Luca (capitolul 8). Dupa evenimentele consemnate in Sfintele Scripturi, Sfanta Veronica a ramas toata viata credincioasa lui Hristos, si si-a dat sufletul Domnului in pace.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 12 iulie

Sfintii Slavitii Apostoli Petru si Pavel; Sfantul Ierarh Grigorie; Icoana Maicii Domnului Kasperovskaia.
Vezi traditii si sarbatori din 29 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 12 iulie

Sfantul Ioan Gualberto, abate

Sfantul Ioan Gualberto s-a nascut la Florenta, in Italia. Desi s-a bucurat de o educatie crestina timpurie, a fost atras in tinerete de vanitatile vietii lumesti. Un incident dureros i-a deschis insa ochii catre Dumnezeu. Hugo, singurul sau frate, a fost ucis, iar Sfantul Ioan Gualberto s-a hotarat sa il razbune. Intr-o zi de vineri, si-a intalnit  adversarul intr-un loc in care acesta nu mai avea vreo cale de scapare. Sfantul Ioan Gualberto si-a scos sabia din teaca si era cat pe ce sa faca varsare de sange, insa oponentul sau a ingenuncheat in fata lui, rugandu-l sa ii crute viata in numele patimilor prin care trecuse Iisus Hristos. Sfantul Ioan a fost impresionat adanc de acest gest, si-a imbratisat adversarul, si apoi s-a dus intr-o biserica, unde si-a cerut inlacrimat iertare pentru pacatele sale. La scurt timp, a intrat in Ordinul Sfantului Benedict, unde s-a afirmat intr-o asemenea masura incat, dupa moartea staretului, calugarii au vrut sa ii fie incredinta lui abatia, lucru neacceptat insa de catre sfant. Ceva mai tarziu, a parasit impreuna cu un tovaras manastirea, in cautarea unei marete solitudini.
Dupa ce a vizitat ermitajul din Camaldoli, s-a stabilit in Valea Ombrosei, din Toscania, loc in care a intemeiat Ordinul de Vallombrosa. Modestia acestui sfant era atat de mare, incat nu ar fi acceptat niciodata vreo inaltare in rang. Regulile sale caritabile stabileau ca nici o persoana aflata la nevoie sa nu plece din manastire fara a I se darui o pomana. A fondat mai multe manastiri, le-a reformat pe altele, si a reusit sa eradicheze viciul simoniei in regiunea unde si-a dus traiul. A murit pe 12 iulie 1073, in preajma varstei de 80 de ani.
Sfantul Ioan Gualberto este patronul lucratorilor forestieri, al parcurilor si al acelora ce se ingrijesc de ele.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 12 iulie

Sfantii Mucenici Proclu si Ilarie


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 12 iulie – Horoscop general Profil astrologic

10 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

11 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
12 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 12 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 11, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.