14 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 14 iulie sunt praznuiti Sfantul Apostol Achila, Sfantul Mucenic Just, Sfantul Mucenic Iraclie, Cuviosul Nicodim Aghioritul, Sfantul Camil de Lellis, preot, si Sfantul Episcop Iosif Marturisitorul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 14 iulie

Sfantul Apostol Achila

Sfantul Achila, impreuna cu sotia lui, Priscilla, este mentionat in Faptele Apostolilor si in Epistola Sfantului Pavel catre Romani. Atat el, cat si nevasta sa, erau evrei ce se mutasera  in Corint atunci cand imparatul Claudius ii alungase pe toti israelitii din Italia.
Cei doi au devenisera mestesugari de corturi in Corint in vremea cand l-au intalnit pe Sfantul Pavel, ce i-a adus pe calea spre credinta crestina. Din acel timp Sfantul Achila si sotia lui, Priscilla, au lucrat plini de ravna pentru raspandirea in lume a Sfintelor Evanghelii. Au sfarsit amandoi prin a fi ucisi de pagani.

 Sfantul Mucenic Just

Ostas in armata imperiala in vremea lui Claudius, Sfantul Mucenic Just Romanul a avut o cereasca viziune despre o cruce asemeni cristalului ivita in vazduh, devenind de indata credincios lui Hristos si impartindu-si cu bucurie averea saracilor. Afland despre lucrul acesta, guvernatorul Magnetie a poruncit sa fie prins si supus unor crunte schingiuiri. Sfantul Just si-a dat viata pentru Domnul prin ardere in foc.

Sfantul Mucenic Iraclie

Tot in aceasta zi, Sfantul Mucenic Iraclie si-a primit cununa de mucenic dupa ce a fost batut cu ciomegele de catre pagani.

 Cuviosul Nicodim Aghioritul

Sfantul Cuvios Nicodim este cunoscut mai ales gratie operelor sale ortodoxe, cea mai importanta dintre ele fiind Philokalia, un compendium din cinci volume cuprinzand scrieri si rugaciuni. A initiat o editie ortodoxa a cartii “Nevazutul razboi”, scrisa de romano- catolicul Lorenzo Scupoli. De asemeni, a editat “Pedalionul”, o colectie de canoane ale bisericii ortodoxe, impreuna cu comentariile sale.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 14 iulie

Sfintii Mucenici si doctori fara de arginti Cosma si Damian; Santul Ierarh Leontie al Radautilor; Sfanta Mucenita Anghelina; Sfantul Mucenic Arcadie; Cuviosul Petru, Patriciul; Sfantul Mucenic Potit pruncul.
Vezi Traditii si sarbatori din 1 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 14 iulie

Sfantul Camil de Lellis, preot

Sfantul Camil de Lellis s-a nascut in localitatea Bocchianico din Italia. A luptat de partea venetienilor contra turcilor insa, intrucat avea patima jocurilor de noroc, a ramas fara nici o letcaie in anul 1574, in Napoli. A devenit novice capucin, dar nu a putut sa profeseze din cauza unei boli a picioarelor capatate in timpul luptelor cu turcii. S-a devotat ingrijirii celor bolnavi si a ajuns director al spitalului Sfantul Giacomo din Roma. I s-a permis de catre Sfantul Filip de Neri, confesorul sau, sa fie hirotonisit, si a decis, impreuna cu doi tovarasi, sa-si fondeze propria congregatie, numita “Slujitorii celor bolnavi” (Camelienii). S-a ocupat, in acest fel, de oamenii suferinzi din spitalul Sfantul Duh din Roma, ale carui facilitati le-a imbogatit in 1585. Sfantul Camil de Lellis a intemeiat o noua institutie de spitalizare la Napoli in anul 1588, si a avut grija de cei loviti de molima pe vasele din portul Romei. In anul 1591, congregatia sa a devenit un ordin avand drept scop ingrijirea celor bolnavi, prin aprobarea Papei Gregorie al XIV-lea. In anii 1591 si 1605, a fost trimis sa se ocupe de ostasii raniti din Ungaria si Croatia, initiind astfel cea dintai unitate medicala din armata. Grav bolnav de ani de zile, s-a retras din functia de superior al Ordinului in anul 1607, si a murit la Roma, in ziua de 14 iulie a aceluiasi an. Sfantul Camil de Lellis a fost canonizat in 1746 si a fost declarat patron al bolnavilor, impreuna cu Ioan al lui Dumnezeu, de catre Papa Leon al XIII-lea, si patron al asistentelor si asistentei medicale de catre Papa Pius al XI-lea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 14 iulie

Sfantul Apostol Aquila, din cei 70; Sfantul Episcop Iosif Marturisitorul (Vezi Sarbatori din 24 aprilie)


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 14 iulie – Horoscop general Profil astrologic

12 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
14 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 13, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.