15 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 15 iulie sunt pomeniti Sfintii Mucenici Chiric si Iulita, Cuviosul Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului, Sfantul Vladimir, Luminatorul Rusiei si Sfantul Bonaventura, Episcop Invatator. In traditia populara a romanilor, pe aceasta data era sarbatorita Ciurica, o divinitate ce “ii ciuruia” in bataie pe oamenii ce indrazneau a munci cu ocazia zilei ei. Ciurica este cea dintai dintre Circovi, vazuti fie ca niste fapturi malefice, fie ca un mic sobor de sfinti foarte severi cu cei ce se abateau de la credinta. Respectata mai ales de catre femei, Ciurica le dadea acestora privilegiul de a-i lua de par pe barbati si a-i bate zdravan, astfel incat sa le mearga bine tot anul. Era o sarbatoare tinuta pentru sporul gospodariei, cand nu se dadea nimic din casa. Femeile nu aveau voie sa faca nici cea mai mica treba, pentru a nu se imbolnavi vitele si a nu fi sortite sa fie batute ori “ciuruite” tot restul anului de catre barbatii lor. Daca in ziua de Ciurica se certau doi soti, ei urmau sa se sfadeasca tot anul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 15 iulie

Sfintii Mucenici Chiric si Iulita

Sfanta Iulita, o pioasa crestina din Iconium, un oras din Licaonia,  provenea dintr-o nobila familie. Ramasa vaduva in tinerete, a trebuit sa aiba grija de una singura de copilul ei nou nascut, pe nume Chiric. Ea a avut grija ca acesta sa fie botezat imediat dupa nastere si, la varsta de trei ani, a inceput sa il educe potrivit credintei in Hristos.
Atunci cand imparatul Dicletian a pornit prigoana impotriva crestinilor, mult sange nevinovat s-a varsat in Iconium. Sfanta Iulita si-a luat fiul si s-a ascuns de persecutiile paganilor in orasul Seleucid, dar lucrurile nu mergeau bine nici acolo. Ea a fost arestata pentru vina de a fi crestina si a fost adusa in fata judecatii. Vazand curajul cu care Sfanta Iulita isi proclama credinta in Hristos, judecatorul a incercat sa sa o descurajeze luandu-i in brate copilul si incepand sa il sarute. Chiric a strigat insa cat il tineau puterile:”Si eu sunt crestin; lasati-ma sa ma duc la mama!”. Maniat, judecatorul a aruncat baietelul pe jos si l-a lovit cu piciorul, aruncandu-l peste niste trepte. In acest fel si-a dat Chiric nevinovatul suflet Domnului. Martora la suferintele fiului ei, Sfanta Iulita s-a bucurat in adancul sufletului si i-a multumit Domnului pentru ca il gasise pe Chiric demn de a purta cununa de mucenic. Dupa groaznice schingiuiri, ea a fost decapitata in anul 304. O partele din moastele Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita se afla pana astazi in localitatea Ochrid, in biserica Sfintei Maici a Domnului, Vindecatoarea.

 Cuviosul Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului

Nascut din parinti binecredinciosi si iubitori de Dumnezeu, Sfantul Iosif a dus o viata exemplara, fiind ales, din aceasta pricina, drept Arhiepiscop de Tesalonic. Trecut prin crunte patimiri si intemnitari pentru credinta sa crestina, si-a dat, in cele din urma, sufletul lui Hristos.

Sfantul Vladimir, Luminatorul Rusiei

Desi bunica lui, regina Olga, fusese crestina, tatal sau, Sviatoslav se intorsese la paganism, asa ca printul Vladimir si-a petrecut prima parte a vietii sale potrivit eresurilor pagane ale poporului rus. El simtea insa nevoia unei credinte mai inalte, si, din aceasta pricina, si-a trimis emisari pentru a studia religiile evreilor, musulmanilor, crestinilor catolici si celor ortodocsi. Dupa ce au luat parte la o slujba din biserica Sfanta Sofia din Constantinopole, acestia i-au marturisit lui Vladimir ca in vremea ceremonialului nu au mai stiut daca se afla pe pamant ori in ceruri, determinandu-l astfel pe printul lor sa imbratiseze credinta crestina. Sfantul Vladimir s-a botezat la Cherson in anul 988, primind numele de Vasile. S-a casatorit dupa aceea cu printesa Ana, sora imparatului, si s-a reintors acasa insotit de un mare alai de preoti din Constantinopole. Sfantul Vladimir si-a pus in gand sa isi crestineze poporul, asa ca a aruncat idolii din temple, si-a botezat supusii si a pus bazele unei stapaniri crestine a tarii. Legile date de el au fost inspirate de Sfanta Evanghelie si de poruncile lui Hristos, depasind din acest punct de vedere multe natiuni crestine din acea vreme. S-a savarsit in pace in anul 1015, lasand in urma un popor ce urma a deveni una din cele mai mari comunitati crestine ale lumii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 15 iulie

Punerea cinstitului vesmant al Preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei in sfanta racla; Sfantul Ierarh Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului; Sfantul Voievod Stefan cel Mare; Sfantul Ierarh Fotie.
Vezi Traditii si sarbatori din 2 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 15 iulie

Sfantul Bonaventura, Episcop Invatator

Sfantul Bonaventura, cunoscut drept “seraficul doctor”, s-a nascut la Bagnorea, din Toscania, Italia, in anul 1221. A primit numele de Bonaventura ca urmare a exclamatiei Sfantului Francisc de Assisi “O Buona ventura" (“Vai, ce soarta norocoasa”), prilejuita de momentul cand s-a rugat pentru insanatosirea Sfantului Ioan copil si a intrezarit viitorul maret al acestuia.
La varsta de 22 ani, Sfantul Bonaventura a intrat in Ordinul Franciscan. Dupa ce si-a facut juramantul, a fost trimis la Paris, pentru a studia sub indrumarea celebrului Alexander de Hales, un franciscan de origine engleza. Aici s-a imprietenit cu vestitul Sfant Thomas Aquinas, impreuna cu care a primit titlul de doctor. Asemeni lui Thomas Aquinas, s-a bucurat de amicitia Sfantului rege Ludovic.
Atunci cand avea 35 de ani, Sfantul Bonaventura a fost ales conducator al ordinului sau, reusind apoi sa aduca pacea si buna intelegere in relatiile incordate dintre franciscani. S-a remarcat prin scrierea sa despre viata Sfantul Francisc si prin punerea la cale a mutarii moastelor Sfantului Antonie de Padua. A fost nominalizat arhiepiscop de York de catre papa Clement al IV-lea, dar s-a rugat sa nu fie silit a primi aceasta demnitate. Papa Gregorie al X-lea l-a numit cardinal si episcop de Albano. Inaintea de moarte, s-a retras de la conducerea Ordinului Franciscan. Sfantul Bonaventura s-a mutat la Domnul in timp ce participa la cel de-al Doilea Conciliu de la Lyon, pe data de 15 iulie 1274.

 Sfantul Vladimir

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 15 iulie

Sfintii Mucenici Chiriac si mama sa Iulita

Alte traditii si sarbatori din 15 iulie

Take´-no-Nobori

Sarbatoare japoneza a ploii initiata in 1504, un an de-a lungul caruia nu a plouat de loc in prefectura Nagano. In acea vreme, satenii s-au rugat zeului lor, fiind rasplatiti cu trei zile continue de ploaie. Recunoascatori, ei au oferit zeului doua suluri de stofa foarte fina, din care se puteau face doua kimonouri.
Aceasta traditie este continuata si astazi de catre locuitorii din orasul Uedo, in duminica cea mai apropiata de ziua de 15 iulie. Ei merg la templul de pe muntele Ogamidake, daruind zeului de acolo tesaturi facute in casa.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 15 iulie – Horoscop general Profil astrologic

13 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 14, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.