24 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 24 iulie sunt praznuiti Sfanta Mucenita Hristina (Cristina), Sfantul Mucenic Ermoghen, si Sfantul Sarbel Makhouf, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 24 iulie

Sfanta Mucenita Hristina

Sfanta Mucenita Hristina s-a nascut in Tirul Siriei, ca fiica a unui pagan avand numele de Urban. Ea este un stralucit exemplu al credintei in Hristos venite asupra oamenilor fara nici un fel de interventie umana. Atunci cand avea 11 ani, tatal ei, dandu-si seama de frumusetea ei si incercand sa o apare de barbati inainte de a creste, a obligat-o sa traiasca in singuratate, la ultimul etaj  al unei marete case, incercand sa ii aduca confort printr-un mare numar de sclavi, o multime de placeri lumesti, si numerosi idoli pagani din aur si argint.
Izolata astfel, si gasind o scapare din temnita ei numai uitandu-se pe pe fereastra, Sfanta Hristina a ajuns sa inteleaga frumusetea si oranduirea minunata a lumii puse la cale de Dumnezeu. Un inger al Domnului a venit asupra ei, insemnand-o cu semnul crucii, si invatand-o despre adevarurile lui Dumnezeu. Iluminata in acest fel, Sfanta Hristina a facut tandari toti idolii din camera ei, infuriindu-si astfel tatal, ce a poruncit ca ea sa fie torturata si sa i se taie capul pentru vina de a crede in Hristos. In noaptea urmatoare, tatal ei, desi foarte sanatos pana atunci, a murit pe neasteptate. Sfanta Hristina a trecut prin crude schingiuiri si s-a savarsit in cele din urma prin sabie, fara a renunta insa la crezul ei in Dumnezeu.

Sfantul Mucenic Ermoghen

Dupa ce i-au fost smulsi toti dintii, in aceasta zi a primit cununa de mucenic Sfantul Ermoghen.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 24 iulie

Pomenirea Sfintei Mare Mucenite Eufimia; Pomenirea Sfintei Olga, imparateasa Rusiei, cea intocmai cu apostolii.
Vezi Traditii si sarbatori din 11 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 24 iulie

Sfantul Sarbel Makhouf, preot

Iosif Makhlouf s-a nascut in anul 1828, intr-o familie foarte saraca. Tatal sau a murit atunci cand era inca in frageda copilarie, Iosif, fratii, si surorile sale fiind crescuti de mama lor, impreuna cu un unchi. Toti copiii au invatat de mici credinta in Hristos, ajungand sa o iubeasca din tot sufletul. Iosif slujea la altar si facea parte din corul bisericii. In acelasi timp, el trebuia sa aiba grija de o turma de oi, dedicandu-se astfel, in singuratate, rugaciunii si meditatiei. Doi dintre unchii lui Iosif erau calugari, asa ca , inca de mic, el obisnuia sa ii viziteze si sa ia aminte la felul lor de viata. La varsta de 23 ani, a intrat intr-o manastire, luandu-si numele de Sharbel sau Charbel. In calugarie, s-a angajat intr-un aprofundat studiu al teologiei si filozofiei. A fost hirotonist ca preot si a dus o viata de rugaciune, penitenta si neostoita munca.
In anul 1886, Sfantul Sarbel Makhouf s-a mutat intr-un ermitaj, astfel incat sa traiasca intru Domnul intr-o mare singuratate. A stat intr-o mica chilie vreme de 23 de ani, devotandu-se intru totul credintei. In anul 1898, Sfantul Sarbel a avut un atac de inima in timp ce celebra liturghia. Adus in camera lui, a murit la cateva zile dupa aceea. Mormantul sau a devenit un loc de pelerinaj, Sfantul Sarbel fiind canonizat de Papa Paul al VI-lea in anul 1977.

Sfanta Cristina, fecioara mucenita

Vezi, mai sus, Sfanta Hristina

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice din 24 iulie

Sfanta Mucenita Cristina


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 24 iulie – Horoscop general Profil astrologic

22 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

23 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

24 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 24 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 23, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.