25 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 25 iulie este dedicata sarbatorii Adormirii Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, pomenirii Sfintei Cuvioase Olimpiada, Sfintei Cuvioase Eupraxia, Sfantului Apostol Iacob, Sfintei Valentina, Fecioara Mucenita, si  Sfantului Cristofor, Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 25 iulie

Adormirea Sfintei Ana

Potrivit traditiei, atat Sfanta Ana cat si barbatului ei, Ioachim, parinti ai Sfintei Fecioare Maria, au trecut la Domnul in vremea cand viitoarea Maica a Domnului avea numai 11 ani si traia in Templu. Atunci cand a ajuns la maturitate, Fecioara Maria a fost luata in grija de sotul ei, Sfantul Iosif.  Savarsita din viata la varsta de 69 de ani, Sfanta Ana este pomenita in  rugaciuni de femeile ce vor sa aduca pe lume copii si de cele ce isi doresc o nastere usoara.

Sfanta Cuvioasa Olimpiada

Nascuta intr-o nobila familie din Constantinopol, avandu-l drept tata pe senatorul Anisius Secundus, Sfanta Olimpiada a fost fagaduita in casatorie unui tanar ce a decedat inainte de planuita nunta. Rezistand presiunilor de a-si alege un alt sot, ea s-a daruit intru totul Domnului, oferindu-si toata averea bisericii si celor sarmani. A servit ca diaconeasa, mai intai in timpul patriarhului Nectarie, si apoi in cel al Sfantului Ioan Hrisostom. Atunci cand Sfantul Ioan a fost trimis in exil, el a sfatuit-o sa ramana la Constantinopol, pentru a ajuta pe mai departe biserica si patriarhul ce urma a-i lua locul. Indata, insa, ce ierarhul Ioan a plecat, un incendiu a distrus o mare parte a orasului, dusmanii Sfantului Ioan acuzandu-l ca el a fost cel care a pus focul. Drept urmare, Sfanta Olimpia a fost exilata si ea, in Nicomedia, loc unde si-a dat duhul in anul 408. Inainte de a muri, a lasat indrumare ca trupul ei sa fie asezat intr-un sicriu aruncat in mare, in asa fel incat sa fie ingropat acolo unde voia Dumnezeu. Cosciugul Sfintei Olimpia a ajuns la malurile localitatii Vrochthoi, unde a fost asezat intr-o biserica dedicata Sfantului Toma. Moastele ei au dat nastere, de-a lungul timpului, unor numeroase vindecari minunate.

Sfanta Cuvioasa Eupraxia

Sfanta Eupraxia s-a straduit mai mult decat oamenii obisnuiti sa-l slaveasca si slujeasca pe Dumnezeu. Inca de la varsta de 12 ani, a inceput sa se roage si sa posteasca cu osardie, fara a pune mancare in gura vreme de multe zile.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 25 iulie

Icoana Maicii Domnului Panaghia Tricherousa "cu trei maini";  Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie; Sfanta Veronica; Cuviosul Mihail Maleinul; Cuviosul Arsenie.
Vezi Traditii si sarbatori din 12 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 25 iulie

Sfantul Iacob, Apostol

Frate al Sfantului Ioan Evanghelistul, impreuna cu care a fost chemat de Domnul Iisus in vreme ce pescuia cu tatal sau pe marea Galileei, Sfantul Iacob a fost unul din martorii schimbarii la fata a lui Iisus, a readucerii la viata a fiicei lui Iairie si a evenimentelor din Ghetsimani.

Vezi mai multe in Wikipedia - Iacov cel Mare (apostol) 

Sfanta Valentina, Fecioara Mucenica

Sfanta Valentina a primit cununa de mucenita in anul 308, impreuna cu Sfanta Thea, arse amandoua pana si-au dat sufletul,  in timpul imparatului Galerius (305-311), in Palestina, din porunca guvernatorului roman Firmilian.

Sfantul Cristofor, Mucenic

Inainte de reformarea calendarului roman din anul 1969, Sfantul Cristofor era consemnat ca un martir din vremea imparatului Decius. Nu se stiu multe despre el, cu exceptia unor vechi legende. Intr-una din ele, se spune ca a fost rugat, la un moment dat, de un copil sa ii dea ajutor pentru a traversa un rau. Sfantul Cristofor l-a luat pe umeri , si a simtit, dintr-o data, o incredibila povara. Acel copil nu era nimeni altul decat Hristos, ducand asupra lui greutatea intregii lumi. Din acest motiv, Sfantul Cristofor a fost considerat patron al calatorilor, fiind chemat in ajutor impotriva furtunilor si a molimelor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 25

Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului; Cuvioasele Olimpiada si Eupraxia


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 25 iulie – Horoscop general Profil astrologic

23 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

24 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
25 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 25 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 24, 2012 Rating: 5

5 comentarii:

  1. mda .... deci ... http://www.e-nisip.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi plac articolele tale cu tenta religioasa mai ales ca invat si lucrurinoi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare chestie cu Olimpiada :)) Ca tot incep Jocurile Olimpice vineri :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi plac foarte mult articolele tale ! Felicitari pentru un blog impecabil !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.