27 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 27 iulie sunt celebrati Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, si Cuvioasa Antuza. In traditia populara romanesca, in aceasta zi de sarbatoare nu era bine sa se munceasca, oamenii ce incalcau aceasta porunca fiind condamnati sa li se treaca viata odata cu vara, sa se imbolnaveasca de ciuma, sa aiba parte de ceasuri si  pagube in viata de familie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 27 iulie

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon

Nascut in Nicomedia, dintr-un tata pagan si o mama crestina, Sfantul Pantelimon a fost indrumat pe calea lui Hristos si botezat de catre Sfantul Ermolae (vezi 26 iulie).  A devenit medic, si si-a exercitat profesia cu compasiune si generozitate, vindecand oamenii atat prin cunostiintele sale despre trup, cat si prin cele despre suflet.
Parintii lui i-au dat numele de Pantoleon (“in toate celea precum un leu”), dar, din cauza milei sale fata de semeni, a fost rebotezat Pantelimon (adica, “cel milos in toate”). Se spune ca i-a dat vederea unui om chemandu-l in ajutor pe Hristos, cel lecuit imbratisand imediat, plin de convingere, credinta crestina. Intrucat oamenii se adunau in jurul sau si vedeau cu ochii lor cum Iisus ii vindeca de boli, Sfantul Pantelimon a fost arestat, torturat si apoi decapitat de catre pagani in anul 305. El face parte din sfintii bisericesti numiti “doctori fara plata”.

Cuvioasa Antuza

Pentru ca nu a renuntat sa cinsteasca sfintele icoane in vremea imparatului Corponim, Sfanta Cuvioasa Antuza a fost batuta cu cruzime, impreuna cu cele 90 de surori ale ei. A murit in exil, departe de manastirea careia si-a inchinat viata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 27 iulie

Sfantul Apostol Achila; Sfantul Mucenic Iust; Preacuviosul Nicodim Aghioritul; Sfantul Mucenic Constantin.
Vezi Traditii si sarbatori din 14 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice din 27 iulie

Sfantul Pantelimon, medic mucenic

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice din 27 iulie

Sfantul Mucenic Pantelimon, doctor fara plata

Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 27 iulie – Horoscop general Profil astrologic

25 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

26 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
27 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 27 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 26, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.