29 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 29 iulie sunt pomeniti Sfintii Mucenici Calinic, Veniamin si Mamant, Sfanta Mucenita Teodota cu fiii, Sfanta Marta din Betania, Sfantul Olaf, si are loc sarbatoarea spaniola a sicriului de Sfanta Marta.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 29 iulie

Sfintii Mucenici Calinic, Veniamin si Mamant

Sfantul Calinic s-a nascut intr-o pioasa familie de crestini din Cilicia. A parasit desartele lucruri lumesti si si-a inchinat viata propavaduirii Sfintelor Evanghelii, fiind arestat din aceasta cauza de guvernatorul Sacerdos din Ancira. Atunci cand i s-a poruncit sa se inchine idolilor sub amenintarea torturii, Sfantul Calinic a replicat:”Fiecare tortura pentru Domnul meu este la fel de binevenita ca si painea daruita unui om infometat”.
Dupa crude schingiuri, guvernatorul a ordonat sa i se puna in picioare incaltari din fier, ce ii smulgeau unghiile, si sa fie silit sa mearga astfel pe jos pana la Gangra. Pe drum, atunci cand ostasilor ce il pazeau li s-a facut sete, Sfantul Calinic s-a rugat Domnului si facut sa tasneasca un izvor din piatra seaca. La Gangra a fost aruncat de viu intr-un cuptor incins de flacari. Dupa ce a fost scos afara de acolo, trupul sau fara viata s-a dovedit a nu fi fost in nici un fel atins de vapai.

Despre Sfantul Mucenic Mamant se stie ca s-a savarsit din viata fiind inecat in mare de catre pagani.

Sfanta Mucenita Teodota cu fiii

Sfanta Teodota, impreuna cu cei trei fii ai ei, a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). O devotata crestina, era originara din orasul Nicea, din Bitinia. Dupa ce a ramas vaduva, Sfanta Teodota a dus o viata pioasa si si-a crescut fii intru invatatura crestina. Una din prietenele ei de suflet a fost Sfanta Anastasia (22 decembrie). Atunci cand s-au pornit persecutiile impotriva crestinilor, amandoua femeile au ajuns in temnita. La judecata, demnitarul Leucadius a fost impresionat de frumusetea Teodotei si s-a horatat sa o duca la casa lui, pentru a se casatori apoi cu ea. Ajunsa la locuinta lui Leucadius impreuna cu fii ei, ea si-a pastrat puritatea, nelasandu-se induplecata de ispitirile si amenintarile paganului demnitar.
Infuriat de hotararea sfintei de a nu-i ceda, Leucadius a trimis-o, cu tot cu copii, in Bitinia, la guvernatorul Nicetas. La interogatoriu, in clipa cand a fost amenintata de judecator cu tortura, Evodus, fiul ei mai mare, a spus ca crestinii nu se tem schinguiri, ci mai curand sa nu fie parasiti de Dumnezeu. Drept pedeapsa, a fost batut fara mila, in fata mamei sale, pana cand trupul i-a fost acoperit de sange. Sfanta Teodota s-a rugat ca Domnul sa ii intareasca fiul in suferintele lui si s-a bucurat ca i s-a daruit acestuia o moarte de mucenic, in onoarea adevaratei credinte.
Dupa aceea, paganii au trimis intr-o casa de moravuri usoare, pentru a fi pangarita, insa Dumnezeu a aparat-o, trimitand alaturi de ea un inger ce nu a lasat pe nimeni sa se apropie de ea. Considerand lucrul acesta drept o vrajitorie, judecatorul a condamnat-o pe Sfanta Teodota si pe copiii ei la moarte prin foc.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 29 iulie

Sfantul Mucenic Atinoghen; Sfantul Mucenic Avudim; Sfintii Mucenici Pavel, Alevtina si Hionia; Sfantul Mucenic Antioh; Sfanta Mucenita Iulia.
Vezi Traditii si sarbatori din 16 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 29 iulie

Sfanta Marta din Betania

“Si iubea Iisus pe Marta si pe sora ei si pe Lazar”. Acest pasaj din Evanghelia Sfantului Ioan marturiseste despre relatia deosebita pe care o avea Iisus cu Marta, sora si fratele ei.
Potrivit Bibliei, Iisus vizita adesea casa Martei din Betania, un mic sat din apropierea Ierusalimului. Sunt consemnate trei astfel de vizite in Luca 10:38-42, Ioan 11:1-53, si Ioan 12:1-9.
Imediat ce fratele lor a murit, Marta si sora ei nu s-au sfiit sa il cheme pe Iisus, desi o reintoarcere in Iudeea reprezenta in acea perioada un lucru extrem de riscant pentru Hristos.
Marea sfintenie a Martei se intrezareste in simpla dar puternica ei dovada de credinta de dupa moartea lui Lazar. “Marta i-a zis: Stiu ca va invia la inviere, in ziua cea de apoi. Si Iisus i-a zis: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac. Crezi tu aceasta? Zis-a Lui: Da, Doamne. Eu am crezut ca Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit in lume.”
Sfanta Marta este patroana servitorilor si a bucatarilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 29 iulie

Sfintii Mucenici Calinic si Teodota

Alte traditii si sarbatori din 29 iulie

Sarbatoarea sicriului de Sfanta Marta

In San Xose´ de Ribarteme,  in provincia Pontevedra din
regiunea Galicia, Spania, in apropiere de granita cu Portugalia, “ofrecidos” – oameni ce au facut un juramant de credinta Sfintei Marta – stau in sicrie deschise in timpul unei procesiuni ce are loc dupa liturghia din ziua Sfintei Marta. Cei mai multi dintre “ofrecidos” sunt femei, dar nu lipsesc nici barbatii care se dedica acestei traditii. Credinciosii inchiriaza sicrie de la biserica, fiind imbolditi sa faca acest gest in special atunci cand ei insisi sau rude de-ale lor au fost au scapat de o boala grava prin interventia miraculoasa a Sfintei Marta. Multi dintre ei poarta un fel de giulgii numite “mortajas”, indicand in acest fel ca fac parte dintre asa-zisii “morti vii”.

Ziua Sfantului Olaf

Ziua Sfantului Olaf / Olav (995-1030), cunoscut si sub numele de Olsok, este celebrata de sute de ani in Norvegia. Cu aceasta ocazie, se comemoreaza moartea lui Olav Haraldsson – cel de-al doilea rege Olav – in batalia de la Stiklestad din anul 1030. Traditia sarbatorii Sfantului Olav isi are originea in preajma anului 1070, la catedrala Nidaros, inaltata deasupra mormantului acestuia. Desi regele Olav nu a dat dovada de o mare piosenie, el a introdus crestinismul in Norvegia si este considerat drept un personaj emblematic al independentei tarii. Patron al Norvegiei, Sfantul Olav este sarbatorit prin mari slujbe religioase, focuri de artificii si petreceri. In fiecare an, este reconstituita, cu mare fast, batalia in care si-a gasit moartea.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 29 iulie – Horoscop general Profil astrologic

27 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

28 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
29 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 29 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 28, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.