duminică, 8 iulie 2012

Ciorba de verdeturi - Retete simple si sanatoase

Ciorba de verdeturi, sau borsul de zarzavaturi, cum i se mai spune prin unele parti ale tarii, este curat medicament, leac parfumat si improspatator, avand darul de a razbi caldura cotropitoare ce ne mananca zilele si ne albeste noptile. Vara este, de altfel, vremea magiei verdeturilor, aceste binecuvantari ale Domnului ce te pot indeparta de ispita paguboasa a carnurilor si grasimilor catand a-ti slei trupul si a-ti lenevi mintea. Reteta aiasta vine din batrani si nu da mari batai de cap gospodinelor ori bucatareselor...

Ca s-o iau cu inceputul, fa un drum la piata dimineata, pe racoare, si alege tot ce vezi in cale verde, proaspat si inmiresmat. Umple-ti sacosele pana cand abia mai poti sa le tii in maini. Nu te zgarci, ca zarzavaturile si legumele isi vor gasi curand loc in oale si blide, in tot felul de bucate.

Cand ajungi acasa, stai catava vreme sa iti tragi rasuflarea, bea o cafeluta si si pune deoparte ingredientele trebuincioase ciorbei de verdeturi. Astea sunt: 100 grame de stevie, 100 grame de patrunjel, 100 grame de marar, 200 grame de salata verde, 200 grame de loboda, 100 grame de urzici (daca mai gasesti asa ceva), 100 grame de leustean, 100 grame de radacina de patrunjel, 200 grame de morcov, 200 grame de ceapa verde, 100 grame de pastarnac, 50 grame orez, sare dupa gust si tocmeala, doua oua, 100 grame smantana si, desigur, un litru de bors. Acuma n-o sa stai sa cantaresti toate cele de mai sus la cantar, asa ca la farmacie. Elibereaza-ti inspiratia si, in mod sigur, nu vei gresi!

In continuare sufleca-ti manecile si fa cum zic... Curata bine si spala sub jet de apa zarzavatul, apoi toaca-l cat mai mai marunt, asa cum se bat la schit ceasurile de rugaciune.  Arunca-l apoi fara crutare intr-o oala cu o litra jumate de apa rece, si pune vasul la fiert. Asteapta pana ce stevia, patrunjelul frunze, mararul, salata verde, loboda, urzicile si leusteanul bolborosesc indeajuns in apa pentru a se inmuia, apoi adauga orezul (bine ales si spalat dinainte), precum si morcovul, radacina de patrunjel, ceapa verde si pastarnacul (taiate marunt-maruntel). Atunci cand orezul e bine patruns, soseste momentul adevarului! Se toarna peste amestec borsul fiert deoparte si se potriveste cu sare. Ultima lovitura de teatru consta din dregerea ciorbei cu ouale batute bine cu smantana.

Nu rasufla usurat! Nu s-a terminat! Nu te infinge la mancare si nu lasa inca turcii sa se bata la gura ta!  Lasa ciorba de verdeturi sa se raceasca molcom, bag-o in frigider, si cand e binisor de rece, pune-o cu mare tam-tam pe masa. Pofta buna si s-o mancati sanatosi!


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Mancarea in proverbe, expresii si zicale romanesti

Supa de rosii a la Jamie Oliver – Retete simple si sanatoase

Fasole verde (pastai) cu usturoi – Retete gustoase si sanatoase

4 comentarii:

  1. mie imi plac ciorbele si vara chiar mananc

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmm nu prea le am cu ciorbele mai ales cele de verdeturi :))) dar poate mamei ii va placea :P

    RăspundețiȘtergere