Simboluri mayase - Semnificatie si mister

De peste 1.000 de ani, semnificatiile simbolurilor mayase au reprezentat o inepuizabila sursa de mister. Maya a fost una din stravechile civilizatii ce si-a creat propriul sistem de scriere. Insemnele sau hieroglifele acesti culturi milenare aveau functia de a semnifica o litera sau un intreg cuvant. Trebuie luat inseama faptul ca ceea ce au descoperit pana acum despre mayasi arheologii si cercetatorii este extrem de putin. Poate ca ceea ce stim in prezent nu inseamna decat varful aisbergului acestei lumi de mult disparute.

Jaguarul

Simbol al fortei, divinatatii si al dominarii, jaguarul era un insemn al unei covarsitoare puteri. In vremea noptii, zeul jaguar guverna peste lumea subpamanteana a mayasilor, iar ziua pornea dupa prada de-a lungul cerului diminetii, de la est spre vest, intorcandu-se pe taramurile subterane odata cu apusul soarelui. Atat forta cosmica a zilei, cat si cea a inserarii reprezentau regatul jaguarului. Un semn al potentialei amenintari din zona celesta, el era considerat a fi intruparea increderii in sine si a autoritatii.

Vulturul

Vulturul este o reprezentare a gandirii contemplative. Atunci cand isi focalizau mintea spre acest simbol, mayasii avea credinta ca pot avea acces la intelepciunea fiintei lor interioare. Cunoscut pentru capacitatea sa de a zari toate lucrurile din inaltul cerului, vulturul semnifica putinta de concentrare mentala. Cu timpul, dedicarea fata de acest inseamn putea darui puteri telepatice. Vulturii erau totodata un insemn al comunitatii si al efortului de cooperare.

Liliacul

Cuvantul mayas pentru liliac era “zotz”. Acest animal inaripat era gardianul lumii subpamantene. Inzestrat cu sensuri duale, liliacul era venerat atat pentru autoritatea avuta asupra intunericului, cat si ca un sprijin impotriva dusmanilor. Se spune ca mayasii nu desparteau fermitate conceptele de bine si rau, acestea fiind vazute nu atat ca doua extreme de neimpacat, cat intr-o armonie a contrariilor. Drept urmare, liliacul era slavit pentru potentialul sau de a stapani deopotriva intunericul cat si lumina.

Pamantul

O reprezentare a miscarii inexorabile si a lentei transformari. Acest simbol mayas ne aduce aminte de uriasele forte ce ne guverneaza fara a le constientiza, si despre transformarile carora trebuie sa le facem fata cu rabdare. Focalizarea asupra insemnului pamantului ii sprijinea pe oameni sa isi pastreze stabilitatea in vreme ce puternicele simtaminte interioare ii ajutau sa constientizeze metamorfozele benefice pentru fiinta lor.

Noaptea

Un simbol al echilibrului si al acceptarii evenimentelor exterioare ca modalitate de atingere a pacii sufletesti. Noaptea insemna necesitatea de lasa deoparte problemele stringente la prima vedere pana cand spiritul fiecarui om era pregatit, prin contemplatie, sa le faca fata. De asemeni, acest insemn, sugera mantia ori umbra data deoparte pentru ca subconstientul sau spiritul interior sa ramana nestanjenit, in vreme ce actiunile exterioare trebuiau suprimate astfel incat sa nu rapeasca puterea concentrarii.

Soarele

Soarele simboliza inaltarea, claritatea si constientizarea mintii. Concentrarea asupra acestui simbol sprijinea iluminarea interioara. Soarele era unul din corpurile ceresti extrem de venerate de catre mayasi, ca mijlocitor al obtinerii unor bogate recolte si sprijinitor al gandirii iscoditoare. Introducerea soarelui intr-o meditatie avea darul de a da caldura constientizarii si a permite semintei divinitatii din oameni sa infloreasca. Acest simbol era numit in limba mayasa “ahau”, avand semnificatia de “invatator”. Se sugera astfel faptul ca lumina cunoasterii este intensificata de un mentor ori un invatator.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Simboluri norocoase , talismane si amulete

Anul nou chinezesc – Simboluri si semnificatii

Simboluri si talismane antice egiptene


Simboluri mayase - Semnificatie si mister Simboluri mayase - Semnificatie si mister Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.